Relatoria de la I Jornada Xarxa de Comunitats de Memòria - Capítol 1.

NOTÍCIES

“¡hay que estar listos! ¿listos cómo? pienso que sólo será posible a través de comunidades (ancestrales o modernas, de parentesco o de afinidad) que sean capaces de hacer al mismo tiempo que hablar; trabajar con las manos al mismo tiempo que trabajar con la mente, que no obliteren ni silencien las voces disidentes, las formas femeninas y ancestrales de crear lo político y de procurar el bienestar común”
Silvia Rivera Cusicanqui

 

El Born CCM, desembre de 2018.                    

La tardor de 2018, i en el marc del projecte Xarxa de Comunitats de Memòria, es van organitzar les Primeres Jornades de la XCM en forma de jornades de treball. Tenien per objectiu de començar a articular "comunitats de memòria desterritorialitzades". Entenem per comunitats de memòria desterritorialitzades aquelles que estan vinculades a temes o idees específiques que han anat sorgint de forma transversal a diversos territoris de la ciutat durant aquests mesos de recerca i contacte amb entitats i institucions vinculades a la memòria.

Les comunitats proposades es vinculen a mirades que ocupen una posició perifèrica dins dels discursos memorials. Des d'aquestes comunitats volem interpel·lar el com, el què i el qui és legítim a l'hora de fer, relatar i recordar la història de la ciutat. En aquest sentit, ens preguntem: com és la història de Barcelona vista des de la gitanitat? Com ho és des dels feminismes?, i des de les migracions? Quines coses i de quina manera s'ha decidit recordar o preservar allò que és part de la història? Quina ciutat veiem si la pensem des de la idea de paisatge? És en aquest sentit que, més que de temàtiques, parlem de perspectives des de les quals mirar-nos la memòria de la ciutat.

Durant els dies 14 i 15 de desembre de 2018, es van trobar diferents entitats i persones interessades a pensar sobre aquestes qüestions des d'una perspectiva que, tot i que parteix de posicions identitàries en alguns casos, té l'objectiu de generar interseccions entre elles i construir conjuntament altres històries i altres formes possibles de fer història.

La coordinació de cada comunitat de memòria es va assumir per una membre de LaFundició i per una entitat o persona amb coneixements de diferent tipus sobre cada temàtica concreta.

Un punt de partida per seguir activant les memòries que fan el present.

Amb aquesta primera entrada, iniciem una sèrie de posts on compartirem el resultat de cada una de les converses i grups de treball duts a terme durant les I Jornades de la Xarxa de Comunitats de Memòria, durant el desembre de 2018.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES