El passat 22 de novembre, en el marc de la festivitat de Santa Cecília, patrona dels músics, els comerciants de Ciutat Vella van demanar a Músics al Carrer de col·laborar tocant un piano de cua davant de la Catedral. L’objectiu: promocionar la pràctica musical i commemorar als i les músiques de la ciutat.
Al llarg de la història fer música al carrer ha suposat un intercanvi cultural que ha permès experimentar i donar a conèixer nous estils i instruments variats. Avui en dia, forma part del patrimoni cultural i el paisatge urbà de Barcelona.
Només al barri gòtic de Barcelona hi ha més d’un centenar de músics que toquen al carrer, alguns han acabat després de perdre la seva feina i d’altres ho compaginen amb actuacions a munt dels escenaris. En el dia de la patrona dels músics, l’Orlando Vázquez, que va arribar a Barcelona fa 16 anys i ha fet del carrer el seu escenari, va voler explicar la seva experiència: “És d’allò més gratificant. Tots els dies el públic és diferent. La gent no deixa d'apropar-se per agrair-me la feina feta i això és el que justifica la meva existència”.
L’Òscar Cruz, que és arquitecte, es va quedar sense feina l’any 2008 i ara ja fa 13 anys que es guanya la vida com a músic, la seva gran passió: “Es pot viure amb el que es guanya tocant al carrer, però cal abaixar molt els estàndards de vida. Has d'acostumar-te als alts i baixos”.
El projecte “Música al carrer” contribueix a millorar la qualitat musical d’aquells que decideixen tocar en aquest entorn i, a la vegada, facilita el compliment de la normativa i les tasques de control per garantir el bon funcionament d’aquesta activitat a Barcelona.
El projecte està emmarcat dins del programa Cultura Viva de l'Institut de Cultura de Barcelona en col·laboració amb diferents àrees de l'Ajuntament de Barcelona, entitats, projectes socials i culturals de la ciutat.
Si alguna organització vol col·laborar o contactar amb el projecte, pot enviar un correu electrònic a musicaalcarrer@transit.es