Música, gènere, art i sostenibilitat: coneixem els projectes comunitaris duts a terme amb les Beques Barcelona Crea 2023

NOTÍCIES
Infants de la Riborquestra aixecant els seus instruments

Un recull de pràctiques sostenibles al Poblenou, una orquestra comunitària a Ciutat Vella que es proposa nous reptes i que vol fer arribar el seu model més enllà i, finalment, una mirada feminista de l’espai públic des de l’art al Besòs i el Maresme. Aquests són tres dels projectes que van rebre les Beques Barcelona Crea 2023 en la seva línia de suport a la cultura comunitària i que ja comencen a veure els seus fruits. 

 

La convocatòria de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) per donar suport a la producció de propostes artístiques va seleccionar 175 projectes amb una dotació total de 1.050.000 €. Dins d’aquest conjunt, hi trobem un seguit de projectes que s’han dut a terme amb la participació i la implicació de veïns i veïnes de diferents barris de la ciutat. Amb l’objectiu de promoure unes relacions més respectuoses amb les persones i el planeta, els vincles comunitaris i l’esperit crític i creatiu, aquests projectes s’estan desenvolupant a partir de les realitats de cada context i són exemples d’èxit que poden inspirar altres iniciatives similars en altres indrets. 

 

Un catàleg de pràctiques per viure des de l’autosuficiència al Poblenou

       

Quins hàbits i formes de vida quotidiana han existit en el passat de les quals puguem aprendre a ser autosuficients? Com poden inspirar les experiències precapitalistes en contextos rurals, de postguerra o de carestia? La investigadora Blanca Callén Moreu, que ha desenvolupat la seva feina en l’encreuament de les ciències socials, la tecnociència, el disseny i les pràctiques col·lectives, ha volgut respondre aquestes preguntes i fer propostes per portar el nostre dia a dia cap a un modus vivendi més sostenible i respectuós amb el planeta i les persones. 

 

Per fer-ho, s’ha alineat amb la Fàbrica de Creació La Escocesa, situada al Poblenou, i a partir d’aquest epicentre, ha explorat el barri per trobar experiències que proven la seva hipòtesi incial: la reparació del mal eco-social generat per l’antropocentrisme podria venir des d'altres cosmovisions i cultures quotidianes precapitalistes, eco-cèntriques i de postconsum que han estat oblidades i invisibilitzades i que tenen la seva base en la suficiència, la ecodependència amb altres éssers i el respecte per la finitud i límits terrestres.

 

El resultat de la seva investigació es pot consultar en aquest catàleg que esdevé una guia útil i inspiradora per a les persones que vulguin sumar-se al canvi que proposa.  

 

Barri, música i comunitat amb la Riborquestra a Ciutat Vella

 

Una altra experiència és la de La Riborquestra. Aquesta associació va néixer el 2009 amb el propòsit de fomentar la interculturalitat, la solidaritat i la transformació social a través de la música. Des de l'educació musical i emocional, potencia el treball d’habilitats socials, comunicatives i relacionals en favor de les persones i l'entorn que habiten per convertir-lo en un indret més humà i creatiu. 

 

Així, la Riborquestra és una orquestra comunitària i intergeneracional, un espai de diàleg i de formació artística global, i una contribució a la millora de la vida de les persones de Ciutat Vella. Ara, amb el suport de les Beques Barcelona Crea, estan preparant una obra amb característiques d’accessibilitat que ha estat encarregada al compositor Salvador Brotons i que preveuen assajar per ser estrenada a principis del 2025. 

 

Aquesta fita és un exemple més de la feina feta en els darrers anys i que ha anat consolidant una metodologia de treball exemplificadora que conjuga la música i l’àmbit social i comunitari. Amb la voluntat de contribuir a l’impuls d’iniciatives similars en altres indrets, la beca també ha servit per endreçar i plasmar aquesta manera de fer. Aquest procés s’ha desenvolupat amb el pedagog musical i director d’orquestra Lluís Solé i altres projectes com l'Orquestra Inclusiva UVic i l'Orquestra Oberta de Centelles. 

 

Transformant els “Espais Púb(l)ics” del Besòs i el Maresme amb perspectiva de gènere

 

Una altra iniciativa que està en marxa és el projecte de recerca, creació i mediació artística que La Noia del Monyo està desenvolupant amb el veïnat del barri del Besòs i el Maresme. El seu objectiu és disseccionar la cultura patriarcal present als carrers i les places que compartim cada dia amb la gent del lloc on vivim i ja s'ha desenvolupat en altres indrets com a Girona o el Quebec.

Després d'un estudi de camp i de la recerca sobre el context social, històric i cultural amb la participació d'entitats i col·lectius del barri, s'estan duent a terme un seguit d'accions artístiques amb diversos agents del barri. Per exemple, al mes de febrer es va organitzar una marxa exploratòria i des de llavors, s'ha creat un grup motor amb el qual es dissenyarà una proposta d'art d'acció. A més, també s'estan duent a terme propostes amb el jovent, destacant el treball que s'està fent conjuntament amb la X.A.J.I. de l'Institut Barri Besòs, dissenyant conjuntament una proposta artística que tindrà lloc dins el mateix centre educatiu.

Avui, ja s'han dut a terme diverses fases del projecte el qual, partint de les necessitats detectades en el context, s'ha decidit emmarcar en la temàtica d'urbanisme feminista. El projecte d'Espais Púb(l)ics al barri del Besòs i el Maresme acabarà amb un joc de cartes autoeditat que aglutinarà tots els processos i continguts derivats d'aquesta recerca i creació artística comunitària.

XARXES RELACIONADES

No hi ha xarxes relacionades

PROJECTES RELACIONATS

No hi ha resultats

ACCIONS RELACIONADES