Cultura Viva: balanç del 2022 i fites de futur

NOTÍCIES
Cultura Viva

Després d’anys de rodatge, Cultura Viva s’ha consolidat com un referent del sector cultural comunitari de la ciutat. 

 

Des dels seus inicis ha fet de viver per al naixement i creixement de projectes, xarxes i agents de la ciutat que posen en pràctica la cultura com a bé comú, oberta i democràtica i, per tant, amb un alt valor públic.

 

Actualment, a més d’estar desenvolupant un laboratori en què es busca treballar noves línies d'acció política cultural a través de recerques i prototips, dona suport a 9 projectes vius. Acompanya'ns a repassar en quin punt es troben d’aquests projectes!


 

Acció Cultura Viva

 

Acció Cultura Viva va néixer fa set anys sota el nom de BAM - Barcelona Acció Musical, una acció comunitària que tenia ja la voluntat de ser un punt de trobada i d'experimentació al voltant de la música, de les noves economies de la cultura i de la manera com s’entén la música amb relació a les comunitats.

 

Set edicions més tard, podem parlar de l’Acció Cultura Viva com un festival consolidat i un punt de trobada i experimentació dins la cultura cooperativa de la ciutat. De fet, al llarg d’aquestes edicions s'han rebut més de 3.000 propostes i hi han actuat més de 100 bandes.

 

El festival s’articula per comissions: programació, comunicació, preguntes, activitats i un grup de producció. 

 

Després de l’èxit de la sisena edició amb l’aforament ple, aquest any l’Acció Cultura Viva arriba amb novetats. Per primer cop des del seu naixement la convocatòria d’artistes s’ha avançat al març per tal que la comissió de programació pugui escoltar totes les propostes detingudament, puguin generar debats i trobar un consens per fer la tria. A part, es vol ampliar l’espai. 

 

A més, en aquesta edició s’han afegit a l’organització nous col·lectius com el Festival Mostra i el Col·lectiu Pràxedes. 

 

 

Arxius Oberts

 

Arxius Oberts, l’ens que treballa per identificar un imaginari d’arxius digitals culturals de valor público-comunitaris i difondre la idea dels arxius com a bé cultural comú, ha pogut fer grans passos en els darrers temps. Més enllà dels avanços tecnològics que ha pogut incorporar, ha començat un acompanyament a dos processos de co-producció públics i dos de comunitaris a més d’un espai de formació per transitar cap a un entorn de sobirania tecnològica. A més, el juny passat, va organitzar la trobada “d’Arxius Impossibles” al MACBA: una sèrie d’exposicions, xerrades, debats i espais de consulta per explicar els límits entre el que es considera que s’ha d’arxivar i el que no. 

 

De cara a aquest any, s’està preparant per estrenar nou web i d’aquí poc assistiran a una trobada amb la UOC i el departament d’innovació de l’ICUB per parlar sobre drets i per poder potenciar la cultura oberta.

 

 

FAACCC Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya

 

El Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya (FAACCC) va tancar l’edició del 2021 amb més de 50 entitats implicades i 1.200 persones de públic. Aquest any ja camina cap a la seva tercera edició. 

 

L’espai de trobada comunitari de confusió, reflexió i acció política entorn les arts comunitàries focalitzarà l’edició del 2023 en “la irreverència, el sentit de l’humor, la manifestació i la celebració” i amb les arts comunitàries com a tema transversal i s’organitzarà amb una xarxa d’entitats creada per 5 grups de participació: 10 entitats de Barcelona, 10 entitats descentralitzades fora de Barcelona, un grup d’universitats, un grup internacional d’arts comunitàries i un grup de veïns i veïnes del barri de Sant Andreu. 

 

Actualment hi ha 8 persones dins l’equip del FAACCC i està previst tancar la programació d’aquest any entre el març i l’abril. 

 

 

La Veïnal TV

 

La televisió comunitària des dels barris i pels barris no para! Des dels seus inicis ja ha publicat 680 vídeos i actualment té 8 grups en actiu. El col·lectiu planteja aquest 2023 com una oportunitat per perseguir la idea de tenir holons territorials i sectorials. De moment estan treballant incansablement amb l’holó feminista. A més estan desenvolupant projectes al voltant dels drets laborals, de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) o de Carabutsí, una associació que té com a objectiu la dinamització, difusió i preservació de la cultura de la comunitat gitana resident a Catalunya, entre altres. 

 

Des de La Veïnal valoren molt positivament el fet que ara moltes persones proposen molt contingut molt interessant i és gent que està fora dels holons. Tenen una xarxa molt involucrada. En l'àmbit de comunicació pretenen enfortir la xarxa amb entitats, ja que estan rebent a noves persones que s’incorporen tant a escala individual com sota el paraigua d’entitats. 

 

Quant a aspectes tècnics, La Veïnal té clar que aposta per eines lliures. Per això està fent el procés de passar a Peertube, una plataforma de vídeo i descentralitzada de codi obert. A més, també han parlat de fer canvis importants a la pàgina web de cara a aquest any i de fer un mapeig de tots els espais públics i comunitaris per analitzar quins equips audiovisuals tenen i de quina manera la ciutadania pot accedir en cada un d’ells amb l’objectiu d’acabar creant una xarxa de platós. 



 

Memòria Viva

 

Memòria Viva, l’espai per posar en comú el passat de Barcelona, ja fa 5 anys que va néixer. Des dels seus inicis impulsa processos col·lectius de creació cultural per fer visible les infinites històries i memòries que han ocorregut a la ciutat al llarg de la història. Actualment, Memòria Viva pot dir que des dels seus inicis ha activat, sostingut i donat suport a més de 20 processos de treball.  

 

Enguany estan desenvolupant una gran xarxa de treball amb diferents equipaments i col·lectius de la Marina i la Trinitat. Allà han impulsat processos vinculats en les transformacions urbanístiques i en el paisatge. 

 

Paral·lelament, estan desenvolupant una línia de treball a les escoles de Barcelona. Han començat a col·laborar amb centres escolars de l’Eixample, però la intenció és treballar més vincles entre diferents centres i diferents entorns.
 

 

Música al Carrer

 

L'any 2022 el projecte Música al Carrer va viure un punt d’inflexió. Es va apostar per un projecte més sòlid, que ordenés i alhora impulsés la música al carrer per apropar-la a la ciutadania. Si des del 2004 el projecte estava funcionant amb normalitat a Ciutat Vella amb 18 punts, durant l’any passat es va apostar per descongestionar el centre de la ciutat i per fomentar la cultura arreu. Per això, durant el 2022 es van sumar 14 punts a 5 districtes de la ciutat: l’Eixample, Sants-Montjuïc, Sarrià-Sant Gervasi, Nou Barris i Sant Andreu. 

 

De cara a aquest 2023 es pretén poder ampliar la xarxa fins a prop dels 50 punts de música distribuïts per tota la ciutat i en els deu districtes de la metròpoli. 

 

 

Teatre Arnau Itinerant

 

L’Arnau Itinerant ja està endinsat en la seva cinquena temporada. Al llarg d’aquests cinc anys ha pogut sumar més de 45 accions.

 

Al llarg del 2022 l’Arnau Itinerant ha comptabilitzat que han rebut un total de 117 assistents, ha executat 15 projectes, s’han implicat 40 entitats, ha generat 12 xarxes i aliances territorials i 34 trobades presencials en el territori. Per últim, ha tingut 145 usuaris/es directes i 2.951 usuaris/es indirectes. 

 

De cara al 2023 s’han proposat consolidar i millorar les aliances establertes amb el teixit social i cultural, participar en altres espais, xarxes, plataformes culturals per a sensibilitzar, donar a conèixer i ampliar la Comunitat Arnau i promoure la participació en la programació amb espais regulars de trobada i debat en algun lloc o entitat referent del Paral·lel, entre d’altres.

 

 

 

Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona

 

La plataforma digital per a ràdio, podcasting i streaming de codi obert que difon pòdcasts comunitaris de totes les ràdios que formen part de la seva xarxa, a l’hora que produeix programes propis, ja compta amb més de 1.760 pòdcasts! 

 

A més, ha començat a participar en la creació de l’estudi Ràdio Maconda, ubicat a la Biblioteca Gabriel García Márquez (Sant Martí) i que pretén reflectir la vida i l’activitat a les Biblioteques de Barcelona. 

 

Al llarg del 2022 també han treballat amb el Grec, al Culturopolis, a la Mercè, al Canòdrom, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i amb ràdios com Ràdio Alternativa i Ràdio Mundet.

 


Espais Cultura Viva

 

Espais Cultura Viva va començar a agafar forma el passat 2022 i ara ja és una realitat. Amb més de 20 espais que s’han acollit, estan en tràmit o interessats, aquest projecte permet a espais de petit format com bars, restaurants, llibreries i galeries d’art programar activitats culturals. Això sí, seguint requisits com l’aforament màxim de 150 persones, una programació cultural d’un mínim de 40 activitats a l’any, la col·laboració amb entitats associatives i el foment de la diversitat. 



 

XARXES RELACIONADES

No hi ha xarxes relacionades

PROJECTES RELACIONATS

No hi ha resultats

ACCIONS RELACIONADES