Sota el títol 'Arxius possibles' el MACBA activa una sèrie de propostes (exposició, xerrades i espai de consulta) per explorar els límits del que considerem arxivable i per expandir les possibilitats d’accés, ús, difusió i ampliació dels arxius.
Un espai obert a iniciatives ciutadanes com ara Arxius Oberts, que forma part del programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona, amb una especial atenció als projectes de memòria (oral, audiovisual, etc.) del barri del Raval.
Amb l’ajuda del projecte Arxius Oberts, el MACBA vol tractar qüestions com la gestió democràtica dels arxius, qui n’ha d’ostentar la propietat, com fer una gestió ètica i oberta dels drets, quins límits i potencialitats té la digitalització, quines iniciatives hi ha en marxa, quines han quedat pel camí, quin paper hi han de jugar les administracions, etc.
Per aquest motiu Arxius Oberts organitzarà una jornada de debat participatiu sobre Gestió Democràtica el proper dijous 16 de juny de 18h a 20h a la Sala d’exposicions del Convent, MACBA (Espai Topos). La idea és reflexionar sobre els mecanismes, models i pràctiques de gestió democràtica d’arxius comunitaris i debatre de manera col·lectiva i coparticipada sobre qüestions com les següents:
- Quines estructures creem per gestionar aquests arxius emergents?
- Qui és el propietari d’aquest arxiu?
- Com gestionem la presa de decisions respecte a aquest arxiu?
- Com compaginem la mirada científico-tècnica de l’arxiver amb la mirada comunitària, en aspectes com les metadades o les taxonomies de classificació?
- Quin grau d’obertura i reutilització volem per a aquests arxius?
- Tots els continguts són oberts a tothom, o aquells més sensibles o amb més valor sentimental els restringim a la pròpia comunitat?
- Quines llicències d’ús utilitzem? Amb ànim de lucre o sense?
Aquí teniu l’enllaç de registre, la descripció de la sessió i preguntes de context.
Pel que fa al projecte Memòria Viva, de Cultura Viva, participarà a les jornades d’Arxius Possibles del MACBA, presentant el butlletí de l’arxiu gitano el proper dimarts 14 de juny a l’Espai Xat. Aquesta publicació és el recull d’una sèrie de textos que tenen per objectiu posar llum a diferents aspectes d’una primera fase de la temptativa d’explorar altres maneres de fer arxiu col·lectivament. En aquest cas, assajant com podria ser un arxiu gitano (en forma i contingut) al servei de la pròpia comunitat, agafant com a punt de partida els documents de què té cura la Unió Romaní a la seva seu de Barcelona.
Els textos que componen aquest butlletí aprofundeixen en qüestions que han anat aflorant al llarg de les converses mantingudes durant aquest període del procés de treball: la importància de la llengua romaní com a constructora d’una cosmovisió gitana i, per tant, cabdal a l’hora de pensar en l’organització d’aquest arxiu; els relats i les memòries com a formes de resistència gitana, i el recordatori de la constant condició subalterna del poble gitano. Es tracta d’una primera aproximació a aquest procés estès en el temps i a algunes de les complexitats en tots els sentits a les quals s’enfronta el grup de treball que el sosté.