Acció Cultura Viva, el festival de música comunitari de la Mercè, arriba a la seva sisena edició

NOTÍCIES
Cartell Acció Cultura Viva 2022

La sisena edició del festival Acció Cultura Viva (ACV), impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en el marc de les festes de la Mercè i organitzat de manera col·lectiva, assembleària i oberta, es durà a terme el 23 de setembre a la Nau Bostik i el 24 i 25 de setembre al recinte Fabra i CoatsCom cada any, l’ACV reivindica la seva essència única creant el seu cartell mitjançant un procés participatiu a partir de l’escolta de més de 500 propostes. Però en què es diferencia l’ACV de la resta de festivals?

 

Un festival públic que aposta per la gestió comunitària

ACV és una proposta pública d'àmbit ciutat que té lloc durant la Mercè i que s'emmarca en el programa Cultura Viva, impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona i el suport de la Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible, i que assaja noves formes de gestió col·lectiva. Les decisions es prenen en diverses comissions de treball obertes a qualsevol persona, entitat o col·lectiu que hi tingui interès i es posen en comú en un plenari participatiu.

 

Les persones que configuren el festival estan organitzades en diferents comissions:
 

  • Programació: avalua totes les propostes artístiques rebudes a partir d’una convocatòria oberta (aquest any en va rebre 500) i busca el consens en la tria.
  • Comunicació: s'encarrega de teixir el relat de l’ACV: què és la Plenària, com s'organitza un col·lectiu de col·lectius, i com vol comunicar-se.
  • Producció: és un grup de treball dels agents implicats més activament els dies del festival: coordinació, contractació, restauració, logística, comunicació...

 

Finalment, totes les decisions es prenen a la Plenària, l'assemblea on es coordinen totes les comissions.

 

Basat en l’Economia Social i Solidària

El festival ACV és un projecte comunitari que es concep d’acord amb els principis de l’Economia Social i Solidària, tant pel que fa a l’organització com pels proveïdors que s’hi impliquen. Diferenciant-se dels models de festival dominants, és un projecte centrat en crear comunitat, donar suport al teixit cultural de la ciutat i esdevenir punt de trobada i celebració.  
 

En l’economia interna del festival també s’apliquen els principis de l’ESS i un tractament econòmic equilibrat entre totes les persones, com per exemple en la remuneració dels artistes, a partir de criteris igualitaris -sense greuges comparatius provocats per una suposada programació en termes de caps de cartell i apostes de segon nivell-, i en la mateixa remuneració de les persones participants en l’organització.

 

L’ACV està organitzat pels col·lectius i espais següents: Alterevents, l’Ateneu L’Harmonia, Las Pibas Producen, Cultura en Vivo, El Triangle Contracultural, Nau Bostik, Dona Cançó, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, The Good Good, Llobregat Block Party, Pedra, Quesoni, Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES), La Clara Comunicació i altres persones a títol individual. 

 

Amb perspectiva feminista, LGTBIQ, antiracista i anticapacitista

ACV té una clara perspectiva feminista, LGTBIQ, antiracista i anticapacitista. Any rere any, el festival vetlla per les diversitats i la paritat de gènere i compta amb propostes musicals transgressores, inclusives, sorprenents i experimentals. Es volen mostrar projectes musicals sorgits de la ciutat i d’arreu que durant tot l’any mantenen viva la flama de la cultura de petits escenaris comunitaris, una escena soterrada que es vol visibilitzar.

A l’edició d’enguany tenen un especial protagonisme grans icones del feminisme musical, artistes dissidents i bandes que exploren gèneres musicals que passen pel flamenc, l’electrònica, el rap, el rock, la música urbana, el trap, l’R&B, el reggae, el jazz i la cançó d’autor. Hi trobarem, per exemple, Las Opinólogas, una banda femenina en clau d'humor feminista i disbauxat; Eli Almic, el senzill de la qual, Brujas (2018), es va convertir immediatament en himne de la lluita feminista; o Koers, amb missatge darrera de cada cançó i un sol objectiu: trencar, amb la música, les barreres que divideixen la nostra societat.

 

Podeu consultar el programa sencer aquí i veure la llista del Youtube aquí.

 

Un festival que aposta per l’experimentació

L’ACV és una proposta amb voluntat experimental mitjançant l’atreviment, la recerca i l’aprenentatge compartit. Això és així en l’àmbit organitzatiu, en el paper de l'administració, en la relació amb els artistes, en l’economia... El festival busca formes de funcionament innovadores, quant als models convencionals de la indústria cultural en relació amb l’autoria, l’edició, la distribució, la representació, l’actuació, la producció i les llicències.

 

L’ACV pensa que aquest caire obert i experimental, sense donar automàticament per bons els esquemes d’actuació coneguts sobre com cal fer les coses, tant en l’àmbit musical com en la seva gestió publicoprivada, és quelcom a cuidar i preservar.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES