Barcelona Cultura
Skip to main content

Activitats del Consell


JORNADA ‘SUPEREM ELS LÍMITS. NOVES FORMES DE GOVERNANÇA DE LA CULTURA DE BARCELONA’
23 d’octubre de 2023

L’Espai LAB del Palau de la Virreina va ser l’escenari dilluns 23 d’octubre de la jornada titulada “Superem els límits. Noves formes de governança de la cultura de Barcelona”, organitzada pel Consell de la Cultura de Barcelona. Dues taules rodones van apropar les experiències dels ponents convidats a les persones assistents, que omplien de gom a gom la sala i que també van poder intervenir en la part final de cada debat amb les seves preguntes i opinions.

Després de la benvinguda d’Eva Sòria, directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’ICUB, es va donar pas a la primera taula, sota l’enunciat “Governança en el desenvolupament cultural comunitari”, i moderada per Ester Bonal, directora de Xamfrà, centre de música i escena per la inclusió social i presidenta del Comitè Executiu del Consell de la Cultura. Les experiències convidades van ser Fes! Cultura, a través de Diego Salazar, gestor cultural especialista en el disseny de projectes culturals d’impacte social; Periferia Cimarronas, amb Silvia Albert Sopale, actriu, directora teatral i creadora; i Torre de la Segrera, amb Arnau Cristóbal, comunicador i gestor cultural. Algunes qüestions que van sortir en el decurs de les intervencions van ser la perpetuació de determinats models i la dificultat de canviar-los; la necessitat de fer xarxa i també de mediació cultural davant l’heterogeneïtat actual de la població; la importància que la governança involucri el veïnat i que s’obri a persones migrants i filles de migrants; la mancança de recursos econòmics; o l’organització com a eina per fer front a l’exclusió social.

La segona taula rodona portava per nom “Coproducció en la presa de decisions”, i hi van intervenir Irene Calvís, responsable del programa LiceuApropa del Gran Teatre del Liceu, per explicar l’experiència de La Gata Perduda; l’artista Erick Beltrán per parlar de Lumburg Press; i Eva Sòria, directora d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals de l’ICUB, que va informar sobre les Beques Barcelona Crea. Moderava Nicolás Barbieri, professor agregat de la UOC i investigador en l’àmbit dels drets culturals, i membre del Consell de la Cultura. Cada ponent va informar de la manera com es prenen o s’han pres les decisions en les seves respectives experiències, i en aquest sentit Irene Calvís va remarcar la importància de la transversalitat; Erik Beltrán va posar èmfasi en l’adaptació en cada cas i moment; o Eva Sòria va explicar com s’havia portat a terme el projecte i el paper que adopta el jurat en aquest tipus de projecte. Tots tres van coincidir que en cada forma de fer i de prendre decisions hi ha pros i contres i que sempre hi ha coses a millorar i són revisables.

Pau Alsina, membre del Consell de la Cultura, va fer el tancament de la jornada.

 


EL SENTIT DE LA CULTURA
2 de juny de 2022

Un dels objectius plantejats en els darrers temps pel mateix Ple és establir un diàleg permanent entre tots els membres del Consell de Cultura. El tret de sortida en aquest procés per aconseguir-ho va ser el debat “El sentit de la cultura”, en què va participar Antonio Monegal, autor del llibre homònim, i de Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat. La sessió va ser moderada per Ester Bonal i Alexandra Laudo, i com a resultat, va generar un interessant debat entorn del concepte de cultura en el segle XXI.