Enguany, els premis Ciutat de Barcelona es reconverteixen, de manera excepcional, en el programa de beques Premis Barcelona 2020. S’atorgaran 225 beques per valor d’1,6 milions d’euros a projectes de creació cultural, de recerca o d’innovació en els àmbits de la cultura, la ciència i l’educació. L’objectiu és ajudar a reactivar sectors molt afectats per la crisi de la Covid-19.
Les 225 beques tenen un valor d’entre 6.000 i 10.000 euros cada una, segons la modalitat, i es repartiran en tres àmbits: el cultural, el de l’educació i el de la divulgació científica i de les arts i les ciències.
La iniciativa s’emmarca en el tercer paquet de mesures que es va presentar el mes d’octubre per donar suport al teixit cultural de la ciutat. Amb les beques es pretén mantenir el dinamisme i el lideratge cultural, científic i educatiu de Barcelona, i contribuir a la reactivació d’uns sectors que han patit molt els efectes de la crisi de la Covid-19.
Un total de 225 beques repartides en tres àmbits
Pel que fa a l’acció comunitària, s’ofereixen 14 beques de 10.000 euros per a projectes d’innovació i recerca en espais patrimonials i en acció cultural, ja sigui per dinamitzar el públic jove que visita els museus o bé per innovar en projectes culturals comunitaris.
Les beques destinades a l’àmbit cultural es divideixen en dues línies. D’una banda, s’ofereixen 155 beques de 6.000 euros cada una per donar suport a la creació artística. En aquest sentit, es valoraran projectes de les arts escèniques, visuals, musicals, audiovisuals o de la cultura popular, la creació literària o bé projectes híbrids. Les iniciatives han de ser innovadores i de nova creació, i han de tenir en compte factors com la interculturalitat i la perspectiva de gènere.
D’altra banda, en l’àmbit de l’educació, es tracta de 34 beques de 10.000 euros cada una, destinades a projectes que generin coneixement a partir de pràctiques concretes o que millorin les possibilitats educatives i culturals.
Finalment, hi haurà 22 beques dotades amb 10.000 euros per a projectes de divulgació científica i de les arts i les ciències, amb l’objectiu de fomentar la creació de propostes de divulgació científica innovadores, la creació de continguts educatius digitals o audiovisuals i la creació de projectes artístics audiovisuals que posin en relació els àmbits de l’art i de la ciència.
El termini de presentació de sol·licituds és del 30 de desembre al 17 de febrer i els projectes es poden presentar de manera telemàtica a través del web de suport a la cultura o a l’Oficina Ciutadana de la Cultura.