L'exposició "50 anys informant i mobilitzant" repassa les cinc dècades d'aldarulls i propaganda veïnal al barri. Es tracta d’un recull dels butlletins, cartells, adhesius o octavetes que al llarg d’aquests anys han elaborat, repartit i mostrat durant les manifestacions i les protestes al carrer i que s’han convertit en símbols d’aquesta etapa. L’exposició es podrà visitar fins al dia 30 de novembre al Casal de Barri de la Prosperitat.
El barri de la Prosperitat és un barri amb molta història: entre els anys vint i quaranta va viure importants canvis a causa de les onades migratòries. Abans de l’arribada d’aquestes onades era una zona agrícola, amb masies i camps de conreu, que es van convertir en pisos i blocs sense planificació ni ordre. A conseqüència de totes aquestes transformacions van sorgir col·lectius i grups no organitzats amb ganes de potenciar i promoure la convivència, la solidaritat i la cultura, i amb la intenció de defensar els drets socials dels habitants del territori que, en molts casos, vivien en situacions de vulnerabilitat o de risc social.
Actualment, el barri té un gran teixit associatiu gràcies a aquesta constant organització veïnal. Entre les entitats que formen aquest teixit hi ha l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat, una organització que va néixer fa cinquanta anys de la necessitat que els veïns i les veïnes de la zona sentien per alçar la veu i aconseguir que l’Ajuntament de la ciutat escoltés el que el col·lectiu considerava, i considera, que es mereixen.
L’AV Prosperitat fa cinc dècades que reivindica els interessos generals del barri i la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Moltes de les demandes giren entorn dels serveis sanitaris públics, les zones verdes, els espais comunitaris i el model de creixement del barri.
Exposició “50 anys informant i mobilitzant”
Un dels organitzadors de l’exposició és Andrés Naya. Resident des de fa molts anys al barri i col·laborador de l’AV Prosperitat, explica que “l’exposició s’ha fet amb l’objectiu de mostrar la importància de ser una zona viva, amb un teixit social molt potent”. Naya comenta que aquesta exposició gira al voltant de la comunicació i la mobilització. “És un recull de publicacions, cartells, octavetes, fotos… que hem utilitzat com a forma de protesta el veïnat del barri al llarg d’aquests 50 anys. Aquí hem declarat enemics públics uns quants personatges. A l’exposició es poden trobar, per exemple, els cartells que vam fer servir quan vam sortir al carrer a reivindicar que volíem certes persones fora dels nostres carrers”.