Home / Conferència "Llegim el Museu. L'oceà que ens envolta"

El mar, l'últim territori per descobrir en la lògica colonial, ocupa tres quartes parts de la superfície terrestre i acull més de 120.000 especies marines «censades». Actualment una iniciativa pretén «trobar» 100.000 especies més abans que la sobrepesca i el canvi climàtic provoquin l'extinció de moltes d'elles, en un afany per catalogar el que destruirem fins i tot abans de saber de la seva existència. Els oceans, motor dels ecosistemes globals de la Terra, són explotats com a font de recursos i abocador dels nostres residus terrestres. Produeixen la major part de l'oxigen de l'atmosfera, bona part de l'alimentació humana, recursos minerals i energètics, aigua dolça i medicaments. I per ells hi circula la major part del comerç mundial i a les seves costes es concentra el turisme de masses.

El mar, l’ espai de vida més gran conegut, es manté desconegut. Com deia Thoreau, no volem saber com era fa mil anys perquè sempre ha sigut inescrutable. El considerem infinit, misteriós i perillós: el 90% de les seves aigües són obscures i acullen la major part de la vida del planeta, des de la més diminuta a la més grandiosa. Aquest «espai» insondable on no podem sobreviure ha generat relats sobre criatures mítiques com el Kraken, el Leviatan o les sirenes, però també ha alimentat bona part de la literatura d'aventures. En aquest club no llegirem aquests relats, però seguint l'estela de Moby Dick, ho farem sobre diferents usos i abusos del mar. Escrits sobre la formació dels oceans, les balenes o els calamars gegants, es complementaran amb novel·les sobre vides al mar, migracions i els inicis de la turistificació, per poder parlar sobre ecologia, imaginaris, explotació, fronteres... El mar està ple de plàstic i de cossos: cada any rep uns 8 milions de tones de residus plàstics i la ruta del mediterrani ha registrat més de 30.000 morts en la última dècada.

Aquest club, organitzat per la Biblioteca El Clot-Josep Benet amb la col·laboració del DHub, es presenta en el marc de l'exposició L’oceà parla. Noves ecologies i economies del mar que es podrà veure al DHub a partir del 10 d'octubre.

Conducció: Clara Grífol.

Horaris

Disseny Hub Barcelona

Adreça:
Plaça de les Glòries Catalanes, 37*38
Districte:
Sant Martí
Barri:
el Parc i la Llacuna del Poblenou
Població:
Barcelona

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri Espai 210

Sagrada Família | Adreça: C/ Padilla, 210 | Tlf: 930153733