Els museus i espais patrimonials s'omplen d'activitats culturals per Nadal
Propostes per a infants i famílies formen part d'una programació abundant i diversa que inclou des de tallers a concerts.
S’acosta Nadal i la ciutat sencera es guarneix i es prepara per viure la festa gran de l’hivern. Els museus i els equipaments patrimonials s’afegeixen a les celebracions i, a més de mostrar els seus fons i col·leccions, ens conviden a participar en algunes de les moltes visites guiades, activitats musicals i propostes d’aprenentatge que s’han programat, especialment per al públic familiar, però també per al públic adult. Tothom trobarà una excusa o una altra per visitar aquests dies els museus i espais patrimonials barcelonins.
Trobareu propostes en grans equipaments de la ciutat, entre els quals el CCCB, CosmoCaixa, l’Arxiu Històric, el Born CCM, la Filmoteca de Catalunya, el Poble Espanyol (a la imatge) el Museu de Ciències Naturals, el Museu Picasso o la Fundació Joan Brossa, però també en centres i espais més petits i íntims o no tan coneguts com la Biblioteca Pública Arús, el Pavelló Mies van der Rohe o el Palau Macaya.
Hi ha activitats de tota mena, però entre l’àmplia oferta, destaquen propostes com la del Disseny Hub Barcelona, que celebra deu anys de vida el cap de setmana del 14 i el 15 de desembre amb una jornada de portes obertes i amb una instal·lació lumínica al llac de l’edifici que es pot veure fins al 2 de febrer.
Us agrada la música? Doncs adreceu-vos al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, escenari d’un concert de Nadal amb repertori barroc, interpretat per Vespres d’Arnadí i la mezzosoprano Marta Infante, el dia 17 de desembre. Al mateix espai, no us perdeu la visita al pessebre tradicional i deixeu que us parlin de la importància de l’hort medieval.
Si us heu preguntat mai com devien celebrar Nadal en ple segle XVIII, us haureu d’adreçar a El Born Centre de Cultura i Memòria, que organitza visites; tallers infantils com Bornautes, que estimularà la creativitat i la investigació entre nens de 6 a 12 anys; o l’activitat La ciutat de la xocolata, en la qual ens explicaran la importància social d’aquest producte en la Barcelona d’altres temps.
A la Biblioteca Pública Arús, podreu assistir a l’exposició i cicle de conferències “Les fronteres del coneixement”, comissariada per Eduard Berga i Sergi Grau i que aplega volums dels segles XV al XVIII, procedents de la Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH), especialitzada en rosacrucisme, alquímia, hermetisme i esoterisme. Per tal que us feu una idea de la importància de la biblioteca, situada a Amsterdam, us direm, que allà van fer cap per tal de documentar-se escriptors com Dan Brown o Umberto Eco.
I, si enyoreu el temps en què el vigilant nocturn trucava a la porta per demanar-vos les estrenes… Haureu de venir a veure, a la vitrina de l’entrada de l’Arxiu Històric de la Ciutat, l’exposició “Temps de Nadal, de felicitacions i bons desitjos”, amb tot de felicitacions del carter o del sereno procedents del fons Ephemera del mateix arxiu.
Tallers familiars al Museu d’Història de Barcelona per descobrir com fundar una colònia romana (MUHBA-Plaça del Rei), jocs de pistes com el que podeu fer mentre veieu l’exposició Barcelona Flashback (MUHBA-Padellàs) i activitats en espais com el Museu Etnològic i de Cultures del Món amb tallers i propostes per a la canalla tant a la seu de Montjuïc com a la del carrer de Montcada formen part de la programació de Nadal dels museus i espais patrimonials de la ciutat. Trobareu més propostes al MACBA, a la Fundació Joan Miró, al Museu Picasso Barcelona, al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, al Castell de Montjuïc, al Museu Marítim o al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, entre molts centres i espais més escampats per tota la ciutat. Consulteu els horaris durant les festes, ja que alguns dies, com el 25 de desembre i l’1 de gener, els museus i equipaments de la ciutat romandran tancats.
Si voleu gaudir de les prop de noranta activitats que us han preparat els museus i espais patrimonials barcelonins, consulteu aquest enllaç.