Democràcia i disseny, al DHub
El centre de la plaça de les Glòries inaugura la mostra "100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON", que posa en relació la cadena sueca i el desaparegut comerç barceloní.
Va néixer el 1929 i va tancar les portes l’any 2015, convertit en un dels aparadors més cobejats, mirats i remirats de tot el passeig de Gràcia i de tota la ciutat. Us parlem de Vinçon. Objectes quotidians, dissenyats i diferents, omplien un comerç del qual va ser ànima Fernando Amat. Ell va donar la idea per a una mostra que posa en relació la funció que va fer aquell comerç singular i la que avui, possiblement, fa una gran cadena sueca de productes per a la llar. Què tindran a veure Vinçon i Ikea? Doncs, possiblement, que totes dues van posar el disseny a l’abast de tothom. Veniu-ho a veure al DHub, del 17 d’octubre al 23 de febrer.
S’encarrega d’explicar-nos aquest procés el comissari Juli Capella. Ell ha imaginat un joc de miralls entre els productes d’uns establiments que, sí, cadascun en el seu moment, van contribuir força a la democratització del disseny.
Fernando i Sergi Amat s’han fet càrrec de triar un centenar d’objectes d’entre els prestatges i expositors de la cadena sueca. Així, es posen en relació productes de totes dues botigues, cadascun en un context i amb uns valors i una escala propis.
Tot, per fer evident en una gran mostra quin és el significat que té avui dia el disseny i de quina manera aquesta disciplina està present en la nostra vida diària.
A més de Fernando i Sergi Amat i de l’arquitecte Juli Capella, en l’exposició trobareu també les opinions i punts de vista d’un seguit de professionals del disseny que ens ajuden a entendre amb les seves reflexions què implica la presència del disseny i quin grau de benestar aporta a la nostra quotidianitat.
Pel camí, us parlaran sobre la manera com han evolucionat en els últims anys conceptes com la sostenibilitat i la funcionalitat.
A més, però, l’exposició “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON” explica dues històries d’èxit a càrrec de dos emprenedors que van seguir camins diferents en moments diversos, però que servien a una mateixa finalitat: la de fer que el disseny deixés de ser elitista per posar-lo en mans de la ciutadania.
Paral·lelament, la mostra és una possibilitat de comparar un disseny que enfonsa les arrels en la tradició escandinava amb un altre que té una procedència clarament mediterrània. De fet, el comerç barceloní va tenir diverses botigues subsidiàries i fins i tot va obrir portes a Madrid. I si s’haguessin invertit els papers i, finalment, Ikea hagués estat una botiga del passeig de Gràcia i Vinçon, una cadena d’abast mundial?
Hi pensareu en una mostra que us deixarà clar que, més enllà de consideracions estètiques (que també són importants), el disseny transforma la vida de les persones, d’aquí la importància que arribi a tot arreu.
La mostra es complementa amb un taller creatiu i de recerca en el qual participaran entitats socials de la ciutat. És Reviu, una iniciativa que convida a imaginar com hauria de ser un pis per tal de donar resposta a totes les necessitats bàsiques d’un barceloní. Un pis fabricat, això sí, amb materials en desús.
Si no us voleu perdre l’exposició “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON“, veniu al DHub, però abans consulteu al web la informació sobre la mostra.