Aquests jardins deuen el nom a un dels elements més representatius del barri del Poble-sec: les tres imponents xemeneies de l’antiga central elèctrica de La Canadenca que s’aixequen a un dels costats. Està resguardat i és un espai molt urbà per al temps lliure i el descans del veïnat.
Història
Aquest jardí ocupa part de l’espai on estava situada l’antiga central elèctrica de Barcelona Traction, Light and Power Company, limited, popularment coneguda com La Canadenca per la importància del capital canadenc en aquesta empresa. A principis del segle XX va ser una de les pioneres del país en la producció d’energia elèctrica i se la recorda per la vaga que hi va haver entre febrer i març del 1919, que va constituir una gran fita del moviment obrer català. Ho rememora el paisatge situat en un costat dels jardins, que comunica l’avinguda del Paral·lel amb el carrer de Vila i Vilà, dedicat a aquest esdeveniment històric. Actualment, les Tres Xemeneies han quedat integrades en el conjunt de dos edificis d’oficines de Red Eléctrica Española.
Biodiversitat
Els pollancres canadencs són els elements que caracteritzen els jardins i es troben distribuïts geomètricament per l’espai de sauló. Els pollancres canadencs originaris del parc no són característics de la mediterrània i s’estan substituint progressivament per tipuanes, que s’adapten millor al clima. També s’han plantat en un racó, al costat de la zona de petanca, exemplars de diferents espècies que proporcionen color i diversitat a l’espai.
Art i arquitectura
En aquests jardins, les tres xemeneies construïdes amb maó buit permeten contemplar una mostra excel·lent de l’arquitectura industrial de finals del segle XIX i principis del segle XX. Al llarg de tot el parc podem trobar altres elements d’aquesta època: fragments de la maquinària de l’antiga empresa de producció d’electricitat La Canadenca, avui convertits en obres escultòriques.
Paisatgisme i disseny
Els jardins de les Tres Xemeneies s’obren de bat a bat des de l’avinguda del Paral·lel en una gran esplanada de formigó amb bancs i arbres plantats en escocells, fet molt característic de l’urbanisme barceloní de la dècada de 1990. Aquesta primera zona dels jardins està delimitada a la part superior per murs, que s’han convertit en una tela ideal per als que es volen expressar per mitjà de les pintades. Al fons, un gran cub fa les funcions d’escenari de celebracions i espectacles, i més enllà dels murs l’àmplia esplanada s’enfila cap a una pista poliesportiva. Al costat del carrer de Palaudàries hi ha un gran espai tou pavimentat amb sauló on s’han instal·lat una àrea de jocs infantils, pistes de petanca i taules de ping-pong.
-
- Telèfon
- Tel.: 010
-
- Titularitat
- Centre públic
- Adreça:
- Av Paral.lel, 49
- Districte:
- Sants-Montjuïc
- Barri:
- el Poble-sec
- Població:
- Barcelona
Esdeveniments
-
Mercat de la Terra Slow Food Barcelona
Acte permanent