Els jardins de la Tamarita

Pg Sant Gervasi, 47*49

Els jardins de la Tamarita són un viu exemple de jardí privat assimilat com a espai i patrimoni públic.

Quan travessem la porta dels jardins de la Tamarita entrem a una Barcelona que ens transporta als temps en què la burgesia edificava les seves mansions envoltades de jardí a la part alta de la ciutat.

Aquests jardins són un bon lloc on anar a reposar i estar tranquil lluny del brogit de la ciutat, situat just a l’altre costat del mur de pedra i ferro forjat que envolta el jardí, construït per guardar un espai que va ser privat i que ara és públic.

Història

Els jardins de la Tamarita són un viu exemple de jardí privat assimilat com a espai i patrimoni públic. En aquest cas es tracta d’una finca de dues hectàrees pertanyent a la família Craywinckel que, al començament del segle XX, va ser adquirida per l’industrial del cotó Alfredo Mata. Hi va edificar una casa envoltada de jardins, el disseny de la qual es considera una de les primeres obres de l’arquitecte i paisatgista Nicolau M. Rubió i Tudurí, que va preservar les formes i disposicions vegetals originals.

Biodiversitat

Hi podem trobar murtra, troanes, llorers i pitòspors de gran mida, així com robínies i plàtans. També hi trobem teixos, tarongers agres, boixos i una xicranda. Ja arribant al torrent del Frare Blanc hi trobem xiprers, cànem de bruixa o acants, cintes, més pitòspors i troanes, bambús i grans til·lers argentats.

Al parc també trobem espècies curioses com l’araucària, una grevíl·lea o roure sedós, també oriünds d’Austràlia, i un faig de fulles porpra. També hi veurem un arbre d’interès local de molta vàlua per l’escassetat a Barcelona: un roure pènol centenari de 23 metres d’alçària.

Paisatgisme i disseny

Està dividit en dos àmbits diferenciats, un de major classicisme i ordre i un altre que aprofita el pas del torrent del Frare Blanc per oferir una visió més espontània.

Els jardins són plens d’elements decoratius que li refermen els orígens de jardins casolans: petits estanys amb brolladors, figures de terracota, copes de pedra, marbre i ceràmica convertides en fonts, testos ornamentals, etcètera.  Tan bon punt hi entrem, ens rep una font i un petit estany emmarcats per una enfiladissa que és un tipus de liana exòtica, la filferrera. Tot el conjunt dissimula un dels pavellons del jardí que ara té ús social com a seu de l’associació de veïns i com a edifici de servei.

Al jardí més clàssic i ordenat en parterres d’origen francès trobarem profusió de boixos i rosers, replantats per recuperar l’aspecte original del jardí a la darrera rehabilitació. Tot seguit, trobem un espai que fa les funcions de placeta, amb una font ovalada, la plaça dels quatre continents, un nimfeu amb la font-gruta cascada i la praderia que ens condueix a la part mes feréstega del jardí.

  • Telèfon
    Tel.: 010
  • Accessibilitat
    Accessible per a persones amb discapacitat física
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Pg Sant Gervasi, 47*49
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sant Gervasi - la Bonanova
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions
Hora de tancament
aproximada, en funció de
l'horari solar (tanquen
quan es fa fosc, al capvespre)