Montjuïc torna a ser plaça castellera pels 25 anys bandarres

Els Castellers del Poble Sec celebren enguany 25 anys fent castells "a la poblesequina" amb un programa d'activitats especials que s'allargarà durant tota la temporada de 2024. Coneguts també com a "bandarres", la colla castellera del Poble-sec convida el veïnat del barri i més enllà a practicar el "bandarrisme", és a dir, fer castells i fer germanor.

..
04/05/2024 - 10:38 h - Cultura i lleure Districte de Sants-Montjuïc

Les quatre actuacions que la colla bandarra organitza al barri seran especials aquest any:

  • Diada de Can Bandarra, dissabte 4 de maig, 18 h. Després de l’actuació es fa el sopar dels 25 anys.
  • Diada del 25è aniversari, dissabte 6 de juliol, 18 h. Es fa per segona vegada al pati d’armes del Castell de Montjuïc, amb els Castellers de Lleida i els Tirallongues de Manresa. Després de l’actuació castellera, la festa continua amb DJ Janux (20.30 h) i el concert de Les Que FaltaBand (22.30 h). S’hi podrà sopar amb botifarra i gaspatxo per 5 € (amb opció vegana).
  • Diada al MNAC, diumenge 13 d’octubre a la Sala Oval. Un dels espais més emblemàtics i singulars, on la colla va actuar per primera i única vegada abans de presentar-se oficialment. A més, el Palau Nacional és l’edifici que apareix a l’escut de l’entitat.
  • Diada de Tardor, 10 de novembre, 12 h. Aquesta actuació davant del número 34 del carrer de Blai tanca la temporada i ha estat escenari de les principals fites castelleres de la colla, com ara el primer 5 de 7 (2009) o la primera i única fins ara clàssica de 8 (2015). A més, enguany serà el colofó de tot un cap de setmana d’activitats de cultura popular al barri (9-10/11).

Però, a més de les grans actuacions, a nivell casteller el 2024 tindrà altres al·licients per als de la camisa blau cel:

  • Viatge a Andorra: 15 i 16 de juny.
  • Pilar subterrani: una expedició de bandarres s’endinsarà en un avenc per aixecar-hi un pilar diumenge 22 de setembre.

Més enllà dels castells, el 25è aniversari bandarra té dues dates més marcades al calendari, totes dues emmarcades a la Festa Major del Poble-sec, de la qual Clara Aler i Benet Íñigo en seran pregoners en representació de la colla. La primera cita és el cap de setmana del Sec a Sac, el festival de música que se celebra el 19 i 20 de juliol al renovat Parc de les Tres Xemeneies. L’altra serà una jornada d’activitats familiars dijous següent, 25 de juliol, que coincideix amb la data exacta de la presentació oficial de la colla l’any 1999.

Recordar el passat, mirar al futur

Els Castellers del Poble Sec preparen un documental i una exposició que recolliran la trajectòria i l’esperit de la colla al llarg d’aquests 25 anys. 

Els “bandarres” han estat sempre una colla singular, amb un tarannà propi. El mateix malnom n’és una bona mostra. Creada per persones amb poc o cap coneixement casteller, des dels inicis han estat irreverents i originals. El calendari eròtic (2011) o l’escultura audiovisiual Castelloscopi (Premi Ciutat de Barcelona 2015) en són exemple.

Com a entitat han mostrat sempre una clara vocació social, treballant des de i per al barri. En aquest sentit destaquen la cessió del local social a diverses entitats durant la pandèmia o programes per la integració de persones nouvingudes com Tots Som Una Colla, amb més d’una dècada de trajectòria.

A l’hora de fer castells també tenen un estil característic. Amb construccions tremoladisses però que resisteixen, capaços de defensar castells impossibles, s’han guanyat la fama de lluitadors. Per això el lema dels 25 anys és A la poblesequina!, per subratllar l’estil propi de la colla en tots els àmbits. Un lema escollit per àmplia majoria en una votació dels membres de la colla al febrer. El logo que l’acompanya, guanyador d’un concurs amb una dotació econòmica de 300 €, és obra de Deborah Balbuena.

Més informació

castellers poble-sec

castellers poble-sec