El MACBA

Plaça dels Àngels, 1

Al cor del popular barri del Raval, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Macba, s’obre com un espai de llum, art i cultura. Va ser gràcies a la seva obertura que el Raval, un dels barris amb més tradició i història de Barcelona, es va omplir de centres d’art i universitats per convertir-se en un dels referents culturals de la ciutat.

Un edifici somniat

La construcció d’aquest museu va ser un llarg somni que finalment es va fer realitat. El 1953, l’escriptor i crític d’art Alexandre Cirici va fundar l’Associació d’Artistes Actuals, per tal de reunir, en un sol espai, l’art contemporani, tal com es feia al Museum of Modern Art de Nova York, el famós MoMA. Però aquesta idea no es va fer realitat fins al 1987, quan es va encarregar a l’arquitecte Richard Meier que dissenyés un edifici singular per incloure’l.

El Macba es va ubicar al barri del Raval, a la plaça dels Àngels, on va obrir un espai diàfan i lluminós de 14.000 metres quadrats que suposava la primera pedra de la reestructuració de la zona. L’arquitectura moderna i racionalista de Meier, amb un edifici molt clar, fet de vidre, metall i amb elements reflectants, contrasta amb la placidesa i sobrietat gòtica del Convent dels Àngels, un dels edificis integrats dins el Macba que ofereix exposicions i és la seu del Centre de Documentació Alexandre Cirici, amb més de 64.000 documents.

Art contemporani

La col·lecció del Macba, que reuneix 5.500 obres de diferents artistes, ofereix un recorregut per l’art des de l’abstracció matèrica de meitat del segle XX, evolucionant cap al pop europeu i les noves avantguardes, fins a l’actualitat. El seu fons conserva obres d’artistes locals destacats, com Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Brossa, Joan Ponç, el col·lectiu Dau al Set, Josep Maria Subirachs, Jaume Plensa i del mallorquí Miquel Barceló. També atresora obres d’artistes nacionals i internacionals, especialment sud-americans i dels països de l’est, amb obres d’artistes destacats com el col·lectiu Equipo Crónica, Jorge Oteiza, Alexander Calder, Andy Warhol, Gordon Matta-Clark i Jean-Michel Basquiat, entre molts altres.

El Macba forma part de Raval Cultural, una iniciativa que posa a l’abast de tothom el patrimoni artístic i cultural del barri. Juntament amb aquesta iniciativa, el Macba ha celebrat el 25è aniversari del mural que Keith Haring va fer el 1989 per lluitar contra la sida amb la recuperació de l’obra.

Museus

  • Ciutat Vella

    el Raval
  • Telèfon
    Informació Museu: 934813368
    Consorci Macba: 934120810
    Fundació Macba: 934121270
    Concertació visita grups (dl i dc a dv: 10-14 h): 934121413
    Fax: 934124602
  • Web
    http://www.macba.cat
  • E-mail
    comunicacio@macba.cat
    espais@macba.cat
  • Accessibilitat
    Accessible per a persones amb discapacitat física
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
Plaça dels Àngels, 1
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona

Horaris

Consorci format per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació MACBA.

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER