L’històric recinte hospitalari de la Maternitat, construït a finals del segle XIX en estil modernista i envoltat de jardins, seguint els cànons dels complexes sanitaris més avançats de l’època, és un dels tresors més valuosos de les Corts. Va funcionar durant dècades oferint atenció hospitalària i en l’actualitat s’ha transformat en un dels jardins més tranquils i sorprenents de la ciutat.
Un hospital pioner
L’antic complex hospitalari de la Maternitat del districte de les Corts està situat a tocar de l’estadi del Camp Nou. En l’actualitat, el recinte modernista, format per diversos pavellons, funciona no només com a hospital, sinó que també acull altres institucions, com ara l’Arxiu de la Diputació de Barcelona, la Universitat Nacional de l’Educació a Distància, un centre d’assistència primària, un institut, etcètera. També cal destacar els edificis del Pavelló Blau i el Pavelló Rosa. El seu major atractiu, que fa gaudir veïns i visitants, són els jardins oberts al públic que es troben dins el recinte i que combinen natura i arquitectura en una fusió única. És destacable l’estàtua La maternitat, de l’escultora Lluïsa Granero.
Construït a la finca de Can Cavaller a finals del segle XIX, el projecte inicial de l’estructura del recinte i dels pavellons, la majoria modernistes, es va encarregar a Camil Oliveres i Cansaran, aleshores arquitecte de la Diputació, que va distribuir els edificis de manera independent per l’espai seguint els cànons sanitaris més avançats d’aquella època. Després de la seva mort, el projecte el van continuar altres arquitectes. Aquestes construccions estan fetes de maó vist i decoració de ceràmica policromada en una síntesi d’estètica i funcionalitat típica d’aquest estil.
Solidaritat i atenció als desfavorits
La història d’aquest recinte té gran valor arquitectònic i social, ja que la seva creació tenia com a objectiu donar assistència a la població més desfavorida en aquella època: nens abandonats, maternitat secreta i atenció mèdica. A causa d’aquests fins que tenia la institució, els jardins que es van dissenyar pretenien fer com més agradable millor l’estada als malalts, i per això avui dia els visitants poden gaudir de les nombroses espècies d’arbres que conté el parc, com ara les altes palmeres datileres i la que és probablement la magnòlia més alta de Barcelona, amb més de dotze metres d’alçada i quinze d’amplada. La Maternitat és un lloc històric ple d’encant on és possible relaxar-se i observar el moviment del barri a l’ombra dels arbres.
Patrimoni cultural
-
Les Corts
la Maternitat i Sant Ramon
- Adreça:
- C Sabino Arana, 1
- Districte:
- Les Corts
- Barri:
- la Maternitat i Sant Ramon
- Població:
- Barcelona
Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...
FES-NOS-LA SABER