La Casa de la Caritat (CCCB)

C Montalegre, 5

És un antic centre de beneficència reconvertit en un dels enclavaments culturals més moderns i avantguardistes de Barcelona: la Casa de la Caritat, seu del CCCB, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, amb exposicions, esdeveniments creatius i un pati per prendre la fresca i gaudir de la modernitat.

Cultura emergent

La Casa de la Caritat es va crear a començaments del segle XIX per poder hostatjar captaires i desemparats de la ciutat. Era una manera de reduir la pobresa a la zona, però, passat el temps, aquest recinte, construït durant l’esplendor del modernisme, ha tingut un ús ben diferent. La Casa de la Caritat és ara un complex cultural que, situat al barri del Raval, ha omplert de cultura i art la zona. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el CCCB, ocupa l’edifici principal, i en aquest espai es reflecteix la cultura més moderna de la ciutat: exposicions, concerts, debats o festivals, sempre orientats a les noves tecnologies i als nous llenguatges. Un espai sempre emergent de creadors i artistes que es complementa amb un teatre i un centre laboratori per a noves creacions i que forma part de Raval Cultural, una iniciativa que pretén posar a l’abast de tothom el patrimoni artístic i cultural del barri.

Un espai obert

La reconversió de la Casa de la Caritat en el CCCB va guanyar el premi FAD de disseny del 1993. Un cos prismàtic, que sembla que doni la benvinguda, i la façana vidrada, que sembla que s’inclini sobre el Pati de les Dones, s’han convertit en un dels referents de la ciutat. El joc de miralls i reflexos és la metàfora de com la ciutat va canviant el paisatge sense perdre la seva essència.

La zona central està ocupada per la plaça de les Dones, al voltant de la qual hi ha la Universitat Ramon Llull i sales alternatives del Museu d’Art Contemporani, que acaben de completar l’oferta cultural d’aquest centre.

El Pati Manning, l’antic claustre del seminari de la Casa de la Caritat, mereix una visita especial. Un claustre del segle XVII enclavat al bell mig de l’avantguarda i dels nous llenguatges artístics. Un claustre que, amb els arcs de mig punt o els esgrafiats de les parets, parla d’una història molt viva de la ciutat que s’ha sabut transformar en un important focus cultural. Val la pena visitar aquest espai durant les Festes de la Mercè, quan s’hi instal·len els tradicionals gegants de la ciutat arribats de barris d’arreu.

Patrimoni cultural

  • Ciutat Vella

    el Raval
  • Telèfon
    Tel.: 933064100
  • Web
    http://www.cccb.org
  • E-mail
    info@cccb.org
  • Accessibilitat
    Accessible per a persones amb discapacitat física
  • Titularitat
    Centre públic
Adreça:
C Montalegre, 5
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
el Raval
Població:
Barcelona

Horaris

Observacions

Els horaris de funcionament

corresponen al refugi climàtic


El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, programa cicles de cinema, cursos, conferències, fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatges, impulsa la investigació artística en àmbits com el multimèdia, potencia la recerca en el format expositiu, exporta les seves produccions a altres centres culturals, museus i entitats d'àmbit nacional i internacional, alhora que genera debat, pensament i reflexió al voltant de la ciutat i l'espai públic com també sobre els temes que vertebren l'actualitat.El CCCB és producte de la rehabilitació parcial del conjunt arquitectònic de la Casa Provincial de Caritat, antic establiment benèfic destinat a l´hospici, creat l´any 1802 i que va funcionar com a tal fins l´any 1957. El 1989 el Consorci format per la Diputació de Barcelona i l´Ajuntament de Barcelona aprova la creació del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), en el marc d´un projecte de rehabilitació del barri del Raval i dels seus edificis històrics amb la intenció d´ubicar-hi un complex de cultura contemporània.

Si vols fer una esmena sobre aquesta activitat...

FES-NOS-LA SABER