La ciutat moderna i industrial
A finals del segle XVII i principis del XVIII, Barcelona seguia sent una ciutat dinàmica i interconnectada amb el món, però va patir llargs setges en llargues guerres que li van causar cicatrius profundes. Gràcies a l’esperit de superació dels barcelonins, a finals del segle XVIII va ressorgir com a motor econòmic, iniciant una pròspera activitat industrial que arrelaria al llarg del segle XIX.
Un canvi de paradigma
La Barcelona comercial i artesana de l’època medieval s’havia posicionat com una potència marítima important. Quan la Corona d’Aragó va passar a formar part de la nova monarquia hispànica, i la conquesta d’Amèrica va desplaçar el comerç cap a l’Atlàntic, l’activitat comercial marítima va disminuir. La monarquia es va traslladar a Castella, mentre que Barcelona va restar en mans d’un virrei.
Les tensions amb el poder central van ser habituals al llarg dels segles XVI i XVII, i l’any 1640, arran de la guerra que Felip IV de Castella mantenia contra França, i que implicava una gran càrrega econòmica pels comtats del Principat de Catalunya, la població catalana es va revoltar. Era el dia de Corpus, i ha passat a la història com el Corpus de Sang, el dia que va esclatar la guerra dels Segadors, un conflicte que va durar onze llargs anys i durant el qual la ciutat de Barcelona va patir un setge de catorze mesos que va ser definitiu per posar punt final a la guerra. Com a conseqüència d’aquesta guerra, l’any 1659 Espanya i França van signar el tractat dels Pirineus, en què els comtats del nord del Principat de Catalunya —el Rosselló, el Conflent i una part de la Cerdanya— van passar a mans franceses.
La Barcelona de l’Onze de Setembre
Després de la mort del rei Carles II d’Espanya, darrer monarca de la casa d’Àustria, que va deixar la monarquia sense hereu per legítima descendència, l’any 1701 es va desencadenar un gran conflicte internacional: la guerra de Successió espanyola. Des de Castella es defensava l’herència borbònica, i Europa es va dividir entre els partidaris de l’entronització de Felip V de Borbó, nét del rei Lluís XIV de França, al qual donaven suport els castellans per reforçar l’expansionisme francès, i els partidaris de l’arxiduc Carles III d’Àustria, a qui donaven suport Anglaterra, Portugal i les Set Províncies Unides dels Països Baixos. En aquesta balança, Catalunya, amb Barcelona al capdavant, es va posicionar a favor de l’arxiduc d’Àustria, per tal de mantenir els estatuts propis, conscient que els borbònics volien instaurar una monarquia absolutista.
El motor econòmic
Després de la guerra de Successió, Barcelona va quedar molt debilitada, però van ser molts els comerciants i emprenedors que van iniciar noves activitats econòmiques que van arrelar ràpidament.