Unes 20.000 persones van visitar la 17a Festa de la Ciència
El Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial, així com dos espais de la Ciutadella del Coneixement, l’Hivernacle i el Centre Martorell d’Exposicions, es van convertir el cap de setmana passat en un gran laboratori científic. El 7, 8 i 9 de juny, els espais van acollir les 160 activitats de la 17a Festa de la Ciència, la qual va congregar prop de 20.000 persones que van poder gaudir d’espectacles, tallers, experiments, itineraris, jocs, presentacions, debats, música en viu i molt més. 400 persones d’unes 140 entitats i institucions van conduir les diferents propostes, moltes de les quals van comptar amb diversos passis.
Com a novetat, la jornada de cloenda del programa Ciència ciutadana a les escoles va donar el tret de sortida a la festa el divendres al matí. A la trobada, prop de 200 alumnes de vuit centres educatius van participar en la matinal orientada a la presentació dels treballs de recerca que han format part del programa d’aquest curs, i ho van fer junt amb part de l’equip científic dels projectes.
Durant el cap de setmana, les activitats es van obrir a tota la ciutadania, entre les quals, quatre temàtiques van prendre especial rellevància en aquesta edició: el mar, l’arqueologia, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic. Per segon any consecutiu, les persones visitants van poder participar en una nova edició del joc de pistes Descobreix l’enigma, on tres persones van guanyar un lot de premis científics en el sorteig que es va fer amb totes les butlletes recollides durant la festa. El lliurament dels premis es farà al Born Centre de Cultura i Memòria, pròximament.
Un any més, els Reptes matemàtics i els Reptes científics van atraure una gran quantitat de públic de totes les edats que van poder posar a prova les seves habilitats. L’Observatori solar també va animar moltes persones a conèixer les propietats del Sol, fins i tot en els moments en què els núvols van dificultar l’observació directa amb el telescopi. L’exposició Minerals en conflicte, situada en un dels laterals del recinte del Born, i les visites guiades que s’hi van organitzar, van despertar força interès durant tot el cap de setmana. Un altre espai amb molt èxit va ser La física de la música, on el públic va poder descobrir amb l’experimentació les principals característiques del so.
La sala Moragues de l’antic mercat del Born també va ser molt concorreguda durant els dos dies, ja que va contenir l’Espai de lectura, el Niu de ciència (adreçat al públic d’entre 0 i 6 anys) i els Jocs de ciència. A més, en aquesta edició, hi va haver algunes activitats conduïdes per persones joves. És el cas de diverses activitats que van tenir lloc a l’espai Ciència jove i a l’espai Explainers, on alumnes de 4t d’ESO i Batxillerat van apropar conceptes científics a les persones visitants.
La Ciutadella del Coneixement va ser present en aquesta festa. D’una banda, l’espai Biodiversitat va acollir l’activitat de Zoo de Barcelona Agents per a la defensa de la biodiversitat, que va atraure força públic durant tota la festa. D’altra banda, l’Hivernacle va oferir visites guiades i l’exposició Màquina climàtica, mentre que el Centre Martorell d’Exposicions va acollir dues jornades de portes obertes. Les activitats que es van realitzar al Parc de la Ciutadella en el marc de la festa van atraure més de 3.000 visitants durant el cap de setmana.
L’escenari Dolors Aleu va dur a l’estrada un seguit d’espectacles de tota mena amb èxit d’assistència durant els dos dies, amb un tancament de la jornada de dissabte a càrrec del duet de DJs Beyond Collapse i el seu espectacle AI Music from a Future World, que va combinar música electrònica i intel·ligència artificial i que va congregar un bon nombre de persones fins a les 23 hores. També a la nit, l’Slam de ciència, en què una desena de ponents van posar a prova les seves habilitats de comunicació científica en tan sols cinc minuts, va omplir l’espai de l’escenari Born d’un públic que va votar la millor microxerrada de les participants. Té temperatura el cel? és el títol de la microxerrada guanyadora de l’Slam.
La Festa de la Ciència és una iniciativa coordinada per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Ciència i Universitats, i que compta amb la implicació d’un ampli nombre de persones i organitzacions. Un dels esdeveniments de divulgació científica de referència a la ciutat que posa a l’abast de la ciutadania la recerca capdavantera que es fa a Barcelona i la seva àrea d’influència.