La “Màquina climàtica”, primera gran exposició a l’Hivernacle de la Ciutadella

La mostra, organitzada per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, ofereix una visió completa sobre el passat, el present i el futur dels hivernacles. L’exposició va dirigida a tots els públics i és gratuïta. S’allargarà fins al 8 de desembre i es podrà visitar cada dia entre les 10.00 i les 20.00 hores.

..
07/06/2024 - 12:59 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

Ja han passat uns mesos des de la seva inauguració, després d’un període tancat per remodelació, i l’Hivernacle del parc de la Ciutadella s’ha convertit en un equipament clau del patrimoni natural, cultural i històric de la ciutat.

Ara vol formar part també del compromís de Barcelona cap a la neutralitat climàtica el 2030 i ho fa amb l’exposició “Màquina climàtica”, que s’instal·la a les tres naus de l’Hivernacle i esdevé un espai de coneixement sobre l’emergència climàtica i els reptes que planteja el futur climàtic a les ciutats.

Passat, art, ciència i futur dels hivernacles

L’Institut Municipal de Parcs i Jardins ha estat l’impulsor d’aquesta mostra, que parla de tres conceptes entorn dels hivernacles i “l’efecte hivernacle” repartits en cadascuna de les tres sales de l’equipament: el passat dels hivernacles, l’art, la ciència i “l’efecte hivernacle”, i el futur d’aquestes instal·lacions com a resposta a una alimentació més sostenible.

La sala Magnòlies convida a fer un recorregut per dues històries paral·leles: la història de l’Hivernacle de la Ciutadella i l’evolució dels hivernacles a escala global al llarg del temps. Sobre l’Hivernacle de la Ciutadella es repassen els projectes inicials de Josep Fontserè, l’Exposició Universal de 1888, les obres de rehabilitació i les activitats culturals de les quals ha estat seu l’equipament.

A la sala Central es proposa unir la ciència i l’art per parlar de l’emergència climàtica que afecta el present. De la mà del col·lectiu d’artistes Cube.bz i el músic Pol Clusella s’ha dissenyat una instal·lació lumínica i sonora que interpel·la directament els visitants i els crea una sensació de desconfort, però que alhora és útil per desencadenar l’acció del canvi. En aquest espai es realitza també un repte de preguntes i respostes sobre l’efecte hivernacle i el canvi climàtic.

Per últim, la sala Picasso està dedicada al futur dels hivernacles, com a aposta de moltes ciutats per a la promoció de l’alimentació sostenible, producció de proximitat, estalvi de transport i baix consum d’aigua en comparació amb l’agricultura tradicional. En aquesta sala es pot veure un hort vertical a escala real, concebut per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), que fa reflexionar i imaginar noves solucions per als reptes de les ciutats del futur.

L’exposició, que s’allargarà fins el 8 de desembre, va dirigida a tots els públics i és gratuïta. Tota la informació gràfica està disponible en català, castellà, anglès i braille.

El pròxim 9 de juny, dins de les activitats de la Festa de la Ciència, es farà una taula rodona amb diversos especialistes sobre la producció alimentària i el canvi climàtic.

Mentre duri l’exposició, es podrà visitar també lliurement l’edifici de l’Hivernacle en els horaris habituals.

Tot plegat es fa al nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement, el projecte científic i urbanístic que està en marxa per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.