Exposició “Màquina Climàtica”, un viatge pel clima
A través de la història i la funció dels hivernacles, i més concretament el del parc de la Ciutadella, la mostra vol generar consciència sobre el fet que, malgrat que el nostre planeta té vida gràcies a l’efecte hivernacle, que regula la temperatura i fa habitable la Terra, l’acció humana n’està alterant l’equilibri i generant un canvi climàtic de greus conseqüències. Alhora, els hivernacles s’erigeixen com a espais de futur per a l’alimentació sostenible i de proximitat.
L’exposició “Màquina Climàtica” ens proposa un viatge apassionant pel passat i el futur dels hivernacles. I ho fa des de l’Hivernacle per excel·lència de Barcelona: el del parc de la Ciutadella, una joia única, d’alt valor patrimonial i natural.
Però, què són en realitat els hivernacles? Com funcionen? Què tenen a veure amb l’efecte hivernacle o el canvi climàtic? Per acompanyar-nos en aquest recorregut en el temps i endinsar-nos en la història, el valor i el significat d’aquests edificis, la mostra es divideix en tres parts, repartides en les tres sales de l’Hivernacle:
Imitar la Terra: l’efecte hivernacle.
A la sala central es proposa unir coneixement i art. Per una banda, un audiovisual ens explicarà què és realment “l’efecte hivernacle”, per fer-nos adonar que el mecanisme que utilitza l’Hivernacle és, de fet, el mateix que fa servir el planeta per possibilitar la vida a la Terra. Però alerta: l’augment de les emissions de CO2 és el responsable que aquest “efecte hivernacle” propi de la Terra s’accentuï i hagi originat el canvi climàtic. A part de l’audiovisual, hi haurà també una obra artística que posarà de manifest els canvis de comportament que han ocasionat el canvi climàtic i cridarà a l’acció en defensa del medi ambient.
L’Hivernacle com a aposta per a l’alimentació sostenible i de proximitat
A la tercera sala se’ns explicarà com els hivernacles són una aposta de moltes ciutats per promoure una alimentació sostenible. La producció d’aliments als hivernacles no només permet una producció in situ, és a dir, sense necessitat d’establir-la en un espai concret ni de generar un petjada pel transport, sinó que també té un consum d’aigua molt baix. A la sala Picasso, doncs, es mostraran algunes experiències d’arreu del món i també les més properes a casa nostra.
Dates de l’exposició:
Del 7 de juny al 8 de desembre de 2024 a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella.
L’objectiu de la mostra, organitzada per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, és descobrir-nos el passat i el futur dels hivernacles, i molt especialment els de l’Hivernacle de la Ciutadella. Però també vol indagar en l’efecte hivernacle i el canvi climàtic, a la vegada que mostrar el paper dels hivernacles i de la producció hidropònica en el futur de les ciutats.