Rehabilitació de l’Hivernacle
Inicialment, l’arquitecte Josep Fontserè i Mestres va projectar un hivernacle per a la Ciutadella com a part d’un programa museístic i científic (format per l’Hivernacle, l’Umbracle i el Museu Martorell) i l’edifici es va aixecar segons el projecte de l’arquitecte Josep Amargós i Samaranch amb motiu de l’Exposició Universal de 1888, amb una estructura metàl·lica i tancaments de vidre. De la mateixa manera que l’Umbracle, l’Hivernacle es va utilitzar durant l’Exposició Universal de 1888 com a saló de festes i conferències, tot i que s’havia construït per conrear-hi i exhibir-hi plantes tropicals.
Va funcionar un temps com a restaurant i, des del 2006, l’edifici està en desús. L’agost del 2022 van començar les obres de remodelació de l’Hivernacle, que es van acabar el desembre del 2023. La rehabilitació de l’Hivernacle tenia un objectiu doble: la restauració de l’edifici patrimonial i la resolució de les patologies detectades en la darrera actuació que s’hi havia fet. Aquest edifici, d’uns 1.000 metres quadrats i catalogat com a bé cultural d’interès nacional, està format per treus naus: la central, més alta, i dues de laterals: la nau Picasso i la nau Magnòlies. Totes tres requereixen actuacions profundes de rehabilitació.
Amb els treballs que s’han dut a terme s’ha restaurat l’edifici patrimonial, que encara manté l’ús original d’hivernacle; s’ha definit la solució tècnica adient per resoldre les patologies estructurals detectades, i s’ha acabat totalment la restauració interior i exterior de l’Hivernacle. Així mateix, s’ha dotat l’edifici d’un sistema de ventilació monitorat i d’humidificadors. Aquesta actuació s’emmarca dins de l’estratègia de rehabilitació i valoració del patrimoni de la ciutat. A més, és clau per consolidar el parc de la Ciutadella com a espai estratègic que engloba una sèrie d’actius molt rellevants des del punt de vista mediambiental, patrimonial, cultural i també del coneixement i la innovació.
Millores a l'Umbracle
Edifici projectat per Josep Fontserè el 1883 i presentat al concurs públic per a la construcció del parc de la Ciutadella amb usos culturals i lúdics dins un programa científic ambiciós juntament amb el Museu Martorell de Geologia i l’Hivernacle.
L’estructura està marcada per l’ús del ferro i per la secció lobulada, en un assaig modern i d’avantguarda en l’ús de nous materials i estructures. Els pilars són de foneria i les bigues i les jàsseres són corbes i formen un espai cobert trilobulat: un arc central més gran i dos de més petits a cada lateral, tot cobert de fusta. A l’interior conté una col·lecció important de planta exòtica, marcada amb un recorregut botànic, i esdevé un espai de calma i tranquil·litat.
Actualment algunes de les estructures estan degradades, com són les portes (tant la principal com la posterior), ja que les fustes s’han fet malbé.
Amb el Pla d’inversió municipal (PIM) 2023-2027 està previst redactar un projecte de rehabilitació i executar-lo com més aviat millor. El projecte i la rehabilitació s’estimen en dos milions d’euros.
Amb la rehabilitació de l’Hivernacle i del Museu Martorell, la rehabilitació de l’Umbracle és del tot imprescindible per mantenir l’eix del coneixement que establia el disseny original del parc i posteriorment l’Exposició Internacional del 1888.
Rehabilitació del Museu Martorell
El 2021 es va iniciar el procés de rehabilitació integral del Centre Martorell d’Exposicions, el primer museu públic a Barcelona i Catalunya i embrió del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Aquest edifici d’estil neoclàssic es va inaugurar l’any 1882 com a Museu Martorell. L’equip d’arquitectes VGV (Oriol Valls, Izaskun González i Ramon Valls) va guanyar el concurs d’idees per a la reforma d’aquest antic edifici que, a partir del 1924, va esdevenir el Museu de Geologia.
El nou equipament es destinarà a exposicions temporals sobre temes de fort impacte social relacionats amb el món natural, com la crisi de la biodiversitat o el canvi climàtic, però també sobre temes situats a les fronteres del coneixement.
Amb la renovació d’aquest edifici històric singular, l’Ajuntament aposta per consolidar el vessant científic del parc de la Ciutadella, apropar la ciència a la ciutadania i fer un pas endavant en el gran projecte científic i urbanístic de la Ciutadella del Coneixement.
Les exposicions del nou espai inclouran recerca pròpia, però també busquen relacionar-se i establir sinergies amb els altres actors de la Ciutadella del Coneixement. En aquest sentit, el Centre Martorell d’Exposicions reforça el paper binari de ciència i ciutadania a l’eix patrimonial i científic de la Ciutadella, basat en recerca, exposicions i activitats i concebut com un tot coherent.
El criteri general adoptat per a la rehabilitació de l’edifici, catalogat com a bé d’interès local, ha estat preservar al màxim la configuració original i la volumetria. Un canvi significatiu que no modifica la imatge global de l’edifici ha estat la creació d’un segon accés pel passeig Picasso, amb tres grans obertures a la façana, que dona transparència al Centre i connecta el parc de la Ciutadella amb el barri del Born. Recentment, s’han iniciat les obres d’un nou pas de vianants al passeig de Picasso, entre el carrer de la Fusina i el Centre Martorell d’Exposicions, que facilitarà l’accés a l’equipament i millorarà la connectivitat amb el parc.