Som davant d’una revolució, que marcarà un abans i un després en la manera com generem i compartim informació. La ciència ciutadana neix d’una necessitat col·lectiva i de la convicció que la creativitat és més potent com més interconnectada es troba.
Ciència ciutadana
El projecte Fab City pretén desenvolupar una ciutat completament productiva, els ciutadans de la qual comparteixin coneixement per resoldre problemes locals i generar nous negocis i programes educatius. Barcelona ja disposa de dos ateneus de fabricació, que s’inspiren en aquesta filosofia.
No n’hi ha prou a fer intel·ligent una ciutat gràcies a l’ús massiu de la tecnologia. Cal una ciutadania oberta, participativa, emprenedora, arriscada, curiosa i innovadora. El projecte BCNLab és el reflex d’un camí que han emprès les ciutats que fan avançar el món.
El Citilab de Cornellà es va inaugurar l’any 2007 gràcies a una aportació dels fons FEDER que va permetre transformar l’antiga fàbrica de Can Suris en un laboratori ciutadà.
ota el lideratge de Barcelona, el projecte iCity s’està convertint en el laboratori europeu per a la creació de serveis aprofitant els sistemes públics d’informació.
La ciència ciutadana pot ser una manera de procedir més democràtica, més transparent i clarament alineada amb la visió que alguns tenen en matèria d’innovació social sota la denominació de laboratori ciutadà.
PyBossa és una eina de codi obert que permet a qualsevol ciutadà crear el seu propi projecte per analitzar un problema, una hipòtesi o un experiment fent servir el mètode científic.
AtrapaelTigre.com és un projecte innovador basat en l’ús de noves tecnologies que pretén recopilar dades per a l’estudi, el seguiment i el control del mosquit tigre amb la col·laboració ciutadana.
Cal un nou paradigma cultural per a la societat de la innovació. Hauríem de ser capaços de dissenyar en comú i aprendre patrons culturals nous basats en un augment de les responsabilitats de cada persona pel que fa a tot allò que inventi i a l’ús que se’n pugui fer.