Tota la ciutat al teu mòbil

Les ciutats ja no es toquen, ja no s’oloren; les smart cities es viuen a través dels dispositius mòbils. Les ciutats intel·ligents avancen imparables cap a un futur no gaire llunyà gràcies al desenvolupament d’aplicacions que ajuden els ciutadans a comprendre el seu entorn.

© Oriol Malet

Alguns estudis apunten que el nombre de persones que tenen un telèfon intel·ligent ha crescut un 21%; actualment, un 80% dels ciutadans d’entre divuit i trenta-quatre anys viuen enganxats a aquests microordinadors i un 46% d’aquests joves accedeixen a la xarxa mitjançant el mòbil. Espanya és el primer país en penetració a Europa amb 23 milions de persones amb telèfons intel·ligents i 22 milions d’usuaris actius d’aplicacions; es baixen 4 milions d’aplicacions mòbils al dia i la mitjana d’aplicatius per a dispositiu ronda els 24 en telèfons intel·ligents i els 31 en tauletes. Totes aquestes dades demostren que l’ecosistema mòbil està més viu que mai i reforcen un canvi en la manera d’entendre les ciutats. Incrementar la participació dels habitants de les ciutats intel·ligents mitjançant les tecnologies smart és l’objectiu de molts ajuntaments, empreses i institucions, que treballen per desenvolupar sistemes que enriqueixin la relació dels smart citizens amb el seu entorn i ajudin a interpretar la pluja de dades a temps real que genera una ciutat, i a la vegada intenten lluitar contra una bretxa digital que es resisteix a desaparèixer.

La celebració de l’Smart City Expo World Congress, del Mobile World Congress i la força de la marca Barcelona han convertit la ciutat en un oasi per a les tecnologies del mòbil, les aplicacions i el reciclatge de dades. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat el projecte “Barcelona a la butxaca”, un entramat de xarxes i aplicacions que connecta els ciutadans amb la ciutat. “Amb ’Barcelona a la butxaca’, des que et lleves fins que te’n vas a dormir pots viure la ciutat a través del mòbil”, assegura Sergi Jerez, director executiu d’administració electrònica de l’Ajuntament de Barcelona. Gràcies a aquesta iniciativa, es pretén impulsar les noves tecnologies mòbils per accedir als serveis de la ciutat, dinamitzar la indústria per motivar la generació d’ocupació de qualitat i projectar Barcelona com a referent en l’àmbit de les ciutats intel·ligents. Aquestes aplicacions permeten veure quin temps farà, comprovar si hi ha bicicletes disponibles a les parades més properes, saber quan passa l’autobús per cada parada, notificar incidències, sortir a córrer i veure els circuits més propers o agafar un taxi i pagar mitjançant una targeta sense contacte, per exemple.

“Hi ha un gran nombre d’aplicacions que faciliten el dia a dia de les persones que viuen, treballen i gaudeixen del seu temps d’oci a la ciutat”, explica Sergi Jerez. El nombre de terminals mòbils supera el d’ordinadors, dada que porta a pensar que als ciutadans no els cal ser educats en un entorn digital, sinó que necessiten eines per experimentar i relacionar-se amb les infraestructures d’una manera totalment diferent de com ho feia fins ara.

Barcelona, capital del mòbil i promotora del City Protocol, ja ocupa el quart lloc al rànquing Smart City 2013, per davant de París, Estocolm, Hamburg, Berlín, Hèlsinki i Londres, i darrere de Copenhaguen, Amsterdam i Viena. Aquest rànquing –promogut per Co.Exist– destaca el Bicing, els sistemes de detecció de contaminació i gestió del trànsit i el districte 22@ com a punts forts de la Barcelona intel·ligent, un ciutat molt vinculada al disseny i a la qualitat. “Des de l’Ajuntament tenim l’oportunitat de vincular-la també a les paraules ‘smart’ i ‘tecnologia’”, assegura Jerez.

Barcelona Corre, Mercats BCN, BCN Paisatge, Nit dels Museus, Barcelona Arquitectura o MobileBCN (inicialment coneguda com idBCN) són algunes de les accions desenvolupades per l’Ajuntament en el marc de l’mGovernment amb la voluntat de fomentar la seva presència al canal mòbil i donar valor afegit a l’entorn municipal. En total, 35 aplicacions publicades i més de 700.000 descàrregues. El portal Apps4bcn, presentat durant el Mobile World Congress 2012, recull tota aquesta varietat d’eines que ens ajuden a entendre la ciutat i potenciar l’ús de les solucions mòbils, i que fan de Barcelona un laboratori i un aparador que afavoreix la internacionalització. “Al Google Market o a l’Apple Store, de vegades és complicat trobar una aplicació vinculada a la vida en una ciutat. A Apps4bcn hem creat setze categories més naturals relacionades amb tot allò que necessita un ciutadà –explica en Sergi Jerez–. Aquí oferim aplicacions públiques i privades, les millors aplicacions de la ciutat, gratuïtes i no corporatives, i no és l’Ajuntament qui recomana, sinó un sistema d’experts. Un espai de trobada on els ciutadans poden experimentar amb aquestes aplicacions i baixar-les, rebre recomanacions d’infomediaris i relacionar-se amb les administracions públiques, i on el sector privat pot generar noves iniciatives. Però, tot i que la bretxa digital és cada cop més petita gràcies a la proliferació dels dispositius mòbils, encara representen una despesa massa gran i queden obsolets ràpidament.”

La identitat digital en núvol

Construir una administració eficient, sostenible i efectiva, que permeti una relació amb els ciutadans més natural i senzilla, ha portat l’Ajuntament de Barcelona a crear el sistema MobileBCN, una aplicació mòbil disponible per a iPhone i Android que permet que qualsevol usuari d’un telèfon intel·ligent connectat a internet pugui sol·licitar i utilitzar la seva identitat digital. En el marc de l’Smart City Expo 2013, l’Ajuntament va presentar aquesta nova manera d’acreditar-se digitalment que facilitarà accedir a determinats tràmits, com ara el padró municipal, l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM), la grua municipal i la Carpeta del Ciutadà i que, a poc a poc, anirà incorporant més serveis. “En el futur, aquestes prestacions es podran ampliar a serveis d’empreses i entitats privades”, comenta Manel Sanromà, que ha dirigit des de l’Ajuntament el desenvolupament de l’aplicació. Afegeix que la facilitat d’ús i la portabilitat dels mòbils permeten que hi accedeixin més usuaris, cosa que contribueix a superar la bretxa digital. La posada a punt de l’acreditació digital ha alimentat, però, el debat sobre la seguretat de les dades en núvol. Encara hi ha molta feina pendent en aquest camp.

El portal Apps4bcn ofereix un seguit d’aplicacions relacionades amb la ciutat classificades per temàtiques. A la imatge, les aplicacions municipals, entre les quals destaca idBCN, coneguda ara com MobileBCN.

Però com es poden generar iniciatives privades en un entorn smart? L’Ajuntament de Barcelona creu en la reutilització de dades i en els efectes positius de proporcionar eines a les empreses i institucions que busquen una oportunitat en aquest àmbit, ja sigui per exercir el periodisme de dades o per desenvolupar noves iniciatives. Mitjançant el portal Open Data BCN ha posat a l’abast de tothom la informació de què disposa el sector públic en formats digitals, estandarditzats i oberts. Ciutadans, empreses i institucions hi tenen lliure accés per informar-se o per crear nous serveis augmentant el valor social i el valor comercial; una manera de retornar a la societat les dades públiques que no estan lligades a cap restricció legal i fomentar-ne la utilització.

Els objectius són augmentar la transparència de l’Administració pública, identificar les necessitats de la societat, potenciar noves iniciatives i la reutilització de dades i promocionar el teixit econòmic, és a dir, universalitzar l’accés a les dades i generar un diàleg entre l’oferta i la demanda. “És important tenir un ecosistema d’infomediaris, gent que treballa amb la informació –afirma Sergi Jerez–. La col·laboració entre el sector públic i privat és indispensable per desenvolupar projectes sobre ciutats intel·ligents.

Anna Carrió

Periodista

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *