La intel·ligència tecnològica, que només té sentit si ens facilita la vida, és tan sols una part de la intel·ligència que ens cal.
'Smart cities'
‘Smart city’ és avui sinònim de ciutat connectada, concebuda al servei de la sostenibilitat i de l’estalvi energètic, però també orientada a l’eficàcia en la transmissió del coneixement. El futur de les ciutats serà inevitablement ‘smart’, però no podem ignorar el desconcert que plana per damunt d’aquest nou món. Al mateix temps que emergeixen polítiques ‘smart’ transversals, sentim veus crítiques que reclamen un model democratitzador amb relació a les tecnologies intel·ligents.
Les ciutats ja no es toquen, ja no s’oloren; les ‘smart cities’ es viuen a través dels dispositius mòbils. Les ciutats intel·ligents avancen imparables cap a un futur no gaire llunyà gràcies al desenvolupament d’aplicacions que ajuden els ciutadans a comprendre el seu entorn.
La City Protocol Society ja està en marxa. Després de poc més d’un any de preparació, l’octubre del 2013 va quedar constituït a Califòrnia el consorci internacional que promou el City Protocol, un conjunt d’acords i estàndards per avançar en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents. Barcelona té un paper destacat en aquest procés.
De quina manera entra el fet ‘smart’ en l’àmbit cultural d’una ciutat? Com es combina la tecnologia amb la ciència per crear un espectacle que modifica l’espectador cada nit? L’empresa i l’administració poden obrir entorns d’innovació al ciutadà? El projecte BarcelonaLab reuneix una bona quantitat d’exemples que donen resposta a aquestes preguntes.
La dimensió ‘smart’ del port comença per convertir cada gest en informació de valor. Ja fa més de quinze anys que Port de Barcelona aplica iniciatives pioneres que han permès generar serveis més eficients i competitius i amb un impacte ambiental més baix. Aconseguir una millor planificació de la mobilitat amb l’ús de les tecnologies ‘intel·ligents’ és també un dels grans reptes actuals del gestor del transport metropolità.
Les malalties cròniques suposen entre el 70% i el 80% del cost públic sanitari als països de l’OCDE. Les noves tecnologies de la comunicació permeten millorar l’assistència i reduir despeses.
En l’àmbit de les tecnologies urbanes ‘intel·ligents’, Barcelona està passant de camp de proves a terreny d’implementació real. En aquest article examinem quin és el seu l’horitzó més pròxim i els reptes que plantegen a la ciutat.
Aquest article és clarament provocatiu. Subratllar els riscos de les ‘smart cities’ no suposa en cap cas una esmena a la totalitat, sinó que és un intent de cridar l’atenció sobre algunes de les disfuncions ja evidents en l’aplicació en l’àmbit urbà de tecnologies i processos “intel·ligents”.
Falta un relat de la ‘smart city’ que posi damunt la taula els desafiaments socials i polítics, capaç de fer-se preguntes de manera crítica i més optimista sobre les nostres ciutats. Cal eixamplar el concepte perquè representi l’experiència de la vida diària de la ciutadania.