Sovint imaginem els animals en espais naturals fora de la ciutat o reclosos en zoològics, i oblidem que vora nosaltres hi ha també una fauna urbana molt rica i majoritàriament lliure. Experts i activistes ens descobreixen en aquest dossier la riquesa d’aquest tresor natural de Barcelona, immediat però també recòndit.
Fauna urbana
La fauna i la vegetació urbanes no són només un recordatori de l’entorn natural, amb el qual ens connecten emocionalment. Tenir-ne cura és també una obligació per contribuir eficaçment a crear una ciutat funcional, connectada amb els cicles naturals i que ofereixi un espai públic habitable.
Conviure amb un animal de companyia és un dret, però també implica assumir una sèrie d’obligacions per satisfer les seves necessitats, tant físiques com emocionals, i per respectar els drets i el benestar de les altres persones.
La reintroducció del falcó pelegrí, el projecte Oreneta i una gestió de les basses que ha beneficiat els amfibis i altres animals aquàtics són exemples reeixits d’accions que s’han dut a terme per protegir i posar en valor el patrimoni natural de la ciutat.
La majoria d’espècies que crien en edificis són depredadores. Ballesters, falciots, orenetes i ratpenats consumeixen habitualment petits insectes. La funció que realitzen en aquest sentit és impagable.
L’abundància d’aliment, l’escassedat de depredadors i un microclima més regular i temperat expliquen per què els ocells colonitzen el medi urbà amb eficàcia. Els principals beneficis que n’obtenim són de caràcter intangible, estètics o de lleure.
L’aparició o reaparició de determinades malalties s’explica per l’alteració de l’equilibri entre els agents implicats –hoste, patogen i medi ambient– produïda per multitud de factors, la majoria derivats de l’acció humana, entre els quals destaquen el canvi climàtic i la globalització.
Un cop habituats als aliments d’origen humà, els porcs senglars ja no es poden readaptar a la vida salvatge i l’única solució factible és eliminar-los, per motius ètics, legals i de responsabilitat civil, administrativa i sanitària.
El projecte ZOOXXI neix dels anhels de persones anònimes –activistes, animalistes, universitaris, científics i educadors– que posen en qüestió el model dels parcs zoològics com a hereus d’una tradició històrica de dominació dels humans sobre les altres espècies.
Fa anys que Barcelona es va obrir al mar, però ara cal actualitzar aquesta connexió i fer entendre que al front marí hi ha uns valors naturals que són un actiu de la ciutat i els seus habitants.
Els animals exòtics pateixen l’antipatia extrema o la cobdícia insultant dels humans. Però encara sofreixen més per la manca de reconeixement com a éssers vulnerables. Cal aturar aquest tràfic que no aporta cap benefici.
Un BioBlitz és un exercici d’identificació d’espècies en vint-i-quatre hores, obert a la participació de tothom. La fórmula de posar en contacte científics professionals i naturalistes amb el públic en general és molt efectiva.
En gairebé la meitat de les llars espanyoles hi ha algun animal de companyia, principalment gossos i gats. Hem de saber prevenir les relacions que poden portar conseqüències negatives i promoure les que resultin beneficioses per als humans i els mateixos animals.