El llegat dels artistes barcelonins, alguns dels quals han aconseguit una gran projecció, s’ha enriquit amb contribucions de primeres figures mundials.
El gran impuls que Barcelona va tenir pels volts del 2000 com a centre artístic d’art urbà ha deixat el seu llegat amb artistes que van sorgir d’aquesta escena i que han assolit un gran reconeixement. Potser el més veterà és el Xupet Negre, que pinta sobre parets i mobiliari de Barcelona des del 1989. La seva icona, un xumet negre que es presenta sovint envoltat de símbols i paraules pacifistes, és una de les imatges que podem trobar més freqüentment passejant per Barcelona.
Sixe Paredes és un dels artistes amb més projecció internacional. La seva obra, influïda per Miró i per l’art primitiu, es caracteritza per una abstracció colorista de formes geomètriques que se superposen formant estructures complexes, carregades de simbolisme, i que donen a l’espectador l’oportunitat de fer volar la imaginació. A Barcelona podem visitar dos grans murals d’aquest artista: el gran mur El espíritu de la montaña, pintat al carrer de Lepant en el marc de l’Open Walls Conference del 2016, i el mur Tribut a Miró, elaborat l’any 2014 per al Projecte Ciutat Vella.
Una altra de les grans figures és El Pez, creador de l’estil que ell mateix bateja com a “Barcelona Happy Style”. Marcat pels seus orígens en el grafit, les seves obres, plenes de color, es caracteritzen per la presència de la seva icona, un peix amb un enorme somriure. A Barcelona podem veure algunes peces seves a La Escocesa o a Sant Adrià de Besòs, i fins i tot, si tenim sort, un camió decorat per ell que circula per la ciutat.
D’altra banda, en l’actualitat Barcelona segueix sent un punt de parada important per als artistes urbans. Un passeig de mirada atenta per Ciutat Vella o pel districte de Sant Martí ens portarà a descobrir peces realitzades amb tot tipus de tècniques: esprais, plantilles, pintura, adhesius, etc. Els mosaics de Space Invaders, els missatges i les composicions amb llaunes de Los Latas, els adhesius pop de TvBoy o l’art crític fet amb brossa d’Art is Trash conviuen i se superposen en una mostra canviant, efímera i sorprenent.
Gràcies a la xarxa Wallspots de murs lliures en què pintar és legal, Barcelona gaudeix de galeries de grafit i art urbà que es renoven contínuament en diversos punts de la ciutat: les Tres Xemeneies, el Poblenou, el Fòrum, etc. Finalment, podem gaudir també de grans obres murals: potser una de les més antigues és el gran tauró que Blu va fer al Carmel l’any 2009. I el col·lectiu Difusor ha aconseguit, amb el festival Open Walls Conference, que artistes de renom internacional facin intervencions de grans dimensions: en són exemple el mur del Centre Cívic de Sant Martí, pintat per Jorge Rodríguez-Gerada; el del carrer del Montseny, a l’Hospitalet, executat per Zosen i Mina Hamada, o el dedicat a Carmen Amaya, pintat per Btoy i Uriginal, al parc del Clot.