Joies del modernisme català. Espais interiors
Edició de Francesc Fontbona, fotografies de Consol Bancells
Ajuntament de Barcelona i Enciclopèdia Catalana
Barcelona, 2014
417 pàgines
És ja abundant la bibliografia sobre el modernisme, un moviment i una estètica, recordem-ho, pràcticament relegats durant cinquanta anys. Després d’unes primeres monografies ja clàssiques, com la de Cirici Pellicer del 1951, una sèrie d’exposicions parcials impulsades des de museus de Barcelona i Catalunya als anys setanta i vuitanta van permetre fer un tomb, al principi de la dècada següent, als estudis sobre el modernisme com a moviment global. Llavors es van publicar els volums exhaustius El modernisme (1991), catàleg de la gran exposició homònima impulsada per l’Olimpíada Cultural al llavors Museu d’Art Modern de Barcelona, i El Quadrat d’Or. Centre de la Barcelona modernista (1990), de l’incansable Albert Garcia Espuche. Aquest darrer treball, fruit també d’una exposició, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), feia un repàs a la història del modernisme arquitectònic barceloní, acompanyat d’un catàleg sistemàtic de fitxes de 150 edificis.
Des de llavors s’han multiplicat els estudis sobre el modernisme i els llibres de tota mena que l’exploren fotogràficament. D’altra banda, des del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona i l’Associació per a l’Estudi del Moble s’han impulsat, també, els treballs sobre un dels aspectes més destacats però menys estudiats del modernisme, la seva incidència en les arts de l’objecte, des del disseny de mobles fins a la confecció de vitralls, teixits, estampats o bibelots; tot allò, en definitiva, que omplia els interiors d’aquells magnífics i exuberants contenidors.
Faltava, tanmateix, un llibre que ens confirmés allò que ja sospitàvem: que, a més dels grans monuments del modernisme que ja coneixem per fora i per dins, molts edificis de Barcelona i també d’arreu de Catalunya i de Mallorca –per davant dels quals passem sovint sense dedicar-los més que aquella discreta admiració que ens desperten les façanes– contenen autèntics tresors. Faltava un llibre com aquest, doncs, que ens obre les portes d’uns espais que continuen sent en certa mesura d’ús familiar i per tant no accessibles al públic, i on també es despleguen meravelles de vegades menys fastuoses, però igualment valuoses.
El 2011 Francesc Fontbona va ser l’editor d’un volum de la mateixa editorial titulat Les joies del modernisme, on es presentava un bon nombre d’edificis. Calia fer un pas més i endinsar-se en aquests edificis i també en aquells que no són necessàriament rellevants però que contenen espais modernistes notables. I això és el que fa aquest nou llibre, dirigit pel mateix Fontbona però concebut i fotografiat magníficament per Consol Bancells, historiadora de l’art de la Universitat de Barcelona.
Introduït per un text de Fontbona, el llibre s’estructura en un seguit de “visites” a 85 edificis. Cada visita s’articula en un reportatge fotogràfic acompanyat d’un breu estudi descriptiu, a càrrec d’un especialista, que inclou localització, any de construcció, arquitecte i promotor, a més de la funció actual de l’espai, una breu ressenya històrica, una descripció de l’exterior de l’edifici i una de l’interior.
És un llibre, doncs, ple de sorpreses i novetats per als no especialistes. I fet, a més a més, amb rigor científic i editorial, de manera que esdevé no solament un bon producte per als amants de les belleses generades pel moviment modernista, sinó també una mena de catàleg documental molt útil per a estudiosos i responsables del nostre patrimoni.