Cops de gent. 1890-2014.
Barcelona. Crònica gràfica de les mobilitzacions ciutadanes
Autors: Roger Adam, Andrés Antebi i Pablo González
Ajuntament de Barcelona
317 pàgines
Barcelona, 2016
L’Ajuntament ha publicat una versió actualitzada del llibre Cops de gent. Crònica gràfica de les mobilitzacions ciutadanes a Barcelona (1890-2003), que va coeditar l’any 2005 amb Viena Edicions. La nova edició segueix, amb modificacions molt lleugeres, la mateixa estructura de la versió original, i l’amplia amb set noves manifestacions del període 2004-2014.
És obra dels historiadors i documentalistes Roger Adam, Andrés Antebi i Pablo González, membres de l’Observatori de la Vida Quotidiana, un prestigiós equip d’investigació sociològica que ja ha publicat diversos treballs al voltant de la imatge fotogràfica. La qualitat de la impressió i el disseny continuen sent esplèndids.
El llibre ofereix un ampli recull gràfic de les manifestacions ciutadanes més importants celebrades a Barcelona des del 1890 fins a l’actualitat. Hi trobareu fotografies, imatges de premsa, cartells, convocatòries, fulls de mà i altre material gràfic. Tots aquests documents s’acompanyen amb uns texts breus però molt explicatius que situen cada una de les quaranta-nou manifestacions més significatives de la història de la ciutat en el context polític i social del seu temps.
Podreu seguir, entre d’altres, manifestacions tan importants com la de la Solidaritat Catalana, de 1906; la de l’Estatut, de 1932; l’enterrament de Durruti, el 1936; la de la vaga dels tramvies, el 1951; la que va acollir Tarradellas al seu retorn a Catalunya i la celebrada amb motiu de la Diada Nacional, l’any 1977; la del “No a l’OTAN”, del 1985; les convocades en protesta contra l’atemptat d’ETA a Hipercor, el 1987, i per l’assassinat d’Ernest Lluch, el 2000; la del Dret a Decidir, de l’any 2010, o la Via Catalana, del 2013.
El recull permet constatar directament, en funció del nombre d’esdeveniments referenciats, les limitacions que va suposar el període de la dictadura franquista: en trenta-set anys només s’esmenten quatre manifestacions, mentre que en un període equivalent posterior, des de l’arribada de la democràcia fins avui, en trobem vint-i-set.
Les manifestacions són una forma d’expressió i mobilització de l’opinió popular i han estat un element essencial en la dinàmica i el canvi socials del segle xx. Com es posa de manifest al llibre, els barcelonins han estat especialment actius en aquest terreny i s’han manifestat amb freqüència i intensitat notables per motius i objectius ben diversos. Les mobilitzacions massives dels darrers anys al voltant del sobiranisme tenen l’arrel en una llarga tradició que s’inicia amb la primera manifestació obrera de l’1 de Maig convocada per la Internacional Socialista l’any 1890.
Des d’un punt de vista fotogràfic, el llibre és un testimoni històric de la ciutat i la seva evolució que ens permet recuperar espais urbans avui transformats o desapareguts mitjançant un ampli recorregut pels carrers i les places on se celebren habitualment les manifestacions ciutadanes.
Un altre dels valors destacats és que també constitueix una aproximació a la història del fotoperiodisme, terreny en què els autors són grans especialistes. Es recullen imatges de cinquanta-dos fotògrafs, una llista que en aquesta edició ha augmentat considerablement amb la presència de les noves generacions, que han retratat els moviments socials dels darrers anys.
En resum, un llibre bàsic per a la reconstrucció històrica d’un dels vessants més populars de la vida ciutadana.