Per a Francesc Sistach, la joventut és més en l’actitud que en l’edat, ja que en plena quarantena aquest enginyer informàtic va decidir muntar la seva start-up a contra corrent i amb el capital inicial de la família i uns quants amics. I potser el motiu de la joventut d’esperit del Francesc és la Sara, la seva filla de set anys, amb un autisme sever detectat als pocs mesos de vida. Tot i que no parla i viu completament tancada en si mateixa, la Sara empeny cada dia el Francesc a ser un pare millor i reptar la seva malaltia.
Potser el moment més important en aquesta lluita es va produir fa tres anys, quan el Francesc va comprar un iPad. No hi havia cap intencionalitat en aquest fet, però la veritat és que la tauleta es va convertir en un raig de llum al final d’un llarg túnel. El Francesc va quedar bocabadat en veure com la Sara agafava l’iPad i començava a interactuar-hi d’una manera molt més natural del que ho havia fet abans amb qualsevol persona o objecte.
Llavors va començar a buscar informació sobre la interacció dels nens autistes i d’altres persones amb necessitats especials amb diferents dispositius tecnològics. Tota la informació que anava trobant l’abocava a la pàgina iAutism.info, que va acabar sent un web de referència sobre el tema, amb mencions a The New York Times i la CNN.
Hi havia moltes aplicacions per a mòbils i tauletes amb finalitats terapèutiques, atesa l’espectacular reacció de les persones autistes davant les pantalles tàctils. Tanmateix, el Francesc no en va trobar cap que se centrés en el lleure, és a dir, que permetés a l’autista no només aprendre, sinó també jugar i distreure’s, i fins i tot fer-ho amb la seva família per, així, integrar-se en l’àmbit familiar.
És per això que va decidir crear Happy Geese, una variant del joc de l’oca per a iPad que en permet simplificar el funcionament segons el perfil de cada persona, de manera que es van sumant elements de complexitat a mesura que l’autista va progressant. Per exemple, els daus no funcionen amb nombres, sinó amb colors, i el mateix passa amb les caselles que permeten anar “d’oca a oca”.
El joc té un model de negoci freemium: és una aplicació gratuïta bàsica amb diversos accessoris que l’enriqueixen, els quals es poden comprar a la botiga d’aplicacions d’Apple. L’empresa que hi ha darrere de Happy Geese es diu Appically i va ser fundada pel Francesc juntament amb un soci gràcies a inversions particulars per valor de 50.000 euros. Després de l’èxit de Happy Geese, de la qual s’han fet 65.000 descàrregues en 130 països, ara volen provar altres aplicacions també per a persones amb necessitats especials.
L’autisme es un gran desconegut. Qui s’implica acostuma a ser gent amb nens afectats. Fa temps demano una marato per trastorns del neurodesenvolupament, inclos l’autisme, mes que pels diners per recerca, tambe important, perque la gent conegui la malaltia i no miri malament nens que tenen una aparença fisica normal pero una discapacitat greu.