Un compendi del nostre passat fotogràfic

 

Reporters gràfics. Barcelona 1900-1939
Autors: Observatori de la Vida Quotidiana, Andrés Antebi Arnó, Teresa Ferré i Pablo González Morandi
Ajuntament de Barcelona
Barcelona, 2015
173 pàgines

Reporters gràfics. Barcelona 1900-1939 es proposa recuperar el llegat de la fotografia catalana del primer terç del segle xx fins a la Guerra Civil, un període en què es va produir l’eclosió del fotoperiodisme.

Els autors d’aquest volum han fet una investigació exhaustiva a les hemeroteques que els ha permès redescobrir els treballs de 27 dels fotoreporters més representatius d’aquells anys, des dels més coneguts fins ara –com Merletti, Pérez de Rozas, Brangulí o Centelles– fins a un seguit de professionals que el pas del temps i el silenci de la postguerra havien deixat en l’oblit: Badosa, Torrents, Gaspar, Casas i tants d’altres.

L’equip de treball s’ha constituït a partir de l’Observatori de la Vida Quotidiana, una associació que ja havia treballat en molts altres projectes i publicacions d’investigació fotogràfica, com ara Cops de gent 1890-2003. Amb l’aportació de diverses col·laboracions, l’antropòleg Andrés Antebi, l’historiador Pablo González i la periodista Teresa Ferré han explorat la premsa d’aquells anys per investigar la trajectòria d’uns fotògrafs que havien caigut en l’anonimat. Els autors han contactat amb els seus familiars, han examinat els seus arxius i han estudiat i seleccionat les imatges més rellevants. Les fonts consultades són vastíssimes: 20 arxius familiars, 32 arxius d’institucions públiques i museus, i 95 diaris i revistes de l’època.

Tota aquesta feina s’ha fet amb una visió marcadament històrica, situant publicacions i personatges en el marc dels principals fets històrics d’aquest intens primer terç del segle xx. El lector viatjarà als fets de la Setmana Tràgica del 1909, a la dictadura de Primo de Rivera, a l’Exposició Internacional del 1929, a la República i a la Guerra Civil. I reviurà escenes de la vida laboral, religiosa i esportiva d’aquells anys.

El treball s’estructura en dos volums que es presenten en un estoig. El primer s’inicia amb una introducció de Xavier Theros i conté el gruix dels escrits, en què de manera cronològica i temàtica s’analitza l’evolució tècnica i professional del fotoperiodisme, les seves formes de relació amb els mitjans i els poders públics i els seus èxits i misèries. Inclou, i això suposa una informació inèdita, una biografia bastant completa de la vida de cada un d’aquests 27 fotògrafs. Per redactar-la han estat fonamentals els contactes personals que els autors i altres col·laboradors han pogut mantenir tant amb familiars com amb coneguts del fotògraf.

El segon volum, de més de 280 pàgines, recull, ordenades cronològicament, reproduccions de diaris, revistes i fotografies dels reporters estudiats. Tot un compendi del nostre passat gràfic.

Aquesta publicació s’insereix en el clima d’interès creixent per la fotografia documental que s’està produint els darrers anys. Reporters gràfics. Barcelona 1900-1939 té l’interès afegit que parteix d’una investigació històrica de base que ens permet recuperar actors oblidats i descobrir materials inèdits. Una tasca que cal agrair als promotors del projecte i en particular a l’equip de l’Observatori de la Vida Quotidiana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *