A Pedro Olalla li agrada passejar pels indrets d’Atenes on es van forjar conceptes com ciutadania o participació, no per rescatar-los com a fòssils, sinó per recordar-nos com podria ser i no és la nostra gastada democràcia. L’hel·lenista va tornar a Barcelona el maig passat per presentar el seu darrer treball: una reflexió sobre la senectut i la societat que envelleix.
En trànsit
L’activista ecofeminista Vandana Shiva, que al gener va visitar Barcelona, proposa canviar el marc mental actual orientat al domini de la Terra per un altre basat en l’amor i el respecte a la biodiversitat.
El segon debat del cicle organitzat per Barcelona en Comú amb el títol genèric de “Dret i defensa del comú” va reunir el mes de novembre l’aclamada activista Naomi Klein, autora de la tesi denúncia sobre la “doctrina del xoc”, i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau.
Per al novel·lista i assagista kenyà Ngũgĩ wa Thiong’o, la llengua és salvaguarda de la identitat i eina contra la dominació colonial. Coincidint amb l’aparició de diversos llibres seus en català i en castellà, el PEN Català el va convidar a parlar sobre escriptura i emancipació al CCCB.
Mariana Mazzucato, professora d’economia de la innovació a Londres, s’ha fet un lloc principal al món acadèmic desfent els grans mites ideològics de l’emprenedoria privada. El mes d’abril passat va participar al CCCB en un cicle de conferències sobre la incidència de les noves tecnologies en l’economia i la democràcia.
El cicle de conferències “Polítiques del desig”, del CCCB, convidaba a pensar la sexualitat com a possible resistència davant l’heteronormativitat. El mes de febrer passat en va ser protagonista Jack Halberstam, que va parlar dels “Cossos trans*”.
Loretta Napoleoni, una de les màximes expertes mundials en terrorisme, considera que l’Estat Islàmic ha vingut per quedar-se i que no hi ha cap més remei que negociar-hi políticament. L’analista va participar el mes d’octubre passat, al Born, al cicle de conferències “D.O. Europa”.
L’autor d’El mar interior, que va formar part del moviment punk londinenc, va trobar dues vies d’expressió al marge de la música: la literatura i el mar, amb la llibertat com a denominador comú. En va parlar al CCCB el setembre passat.
Els relats de Svetlana Aleksiévitx ens recorden la necessitat de parlar d’allò que coneixem millor, sigui Barcelona o la Unió Soviètica, siguin les dones i els nens que l’escriptora bielorussa ha entrevistat per als seus llibres o la gent que baixa per la Via Laietana.