Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Beques “Premis Barcelona 2020” atorgades

> LÍNIA 1: CULTURA. SUPORT A LA CREACIÓ ARTÍSTICA

1A_ Projectes d'arts escèniques - 40 premis

1. Adrià Aparicio Martí
Meta

El juliol del 2008, el nedador olímpic David Meca va creuar l’Estret de Gibraltar tres cops seguits. 'Meta' és la narració d’aquesta gesta esportiva en veu de l'Ibrahima, un jove subsaharià que també va creuar l’Estret per arribar a Barcelona. Del contrast que es desprèn a l’hora de posar en comú aquestes dues realitats oposades, en deriva una reflexió crítica al voltant de la nostra societat.

 

2. Aleix Fauró i Sierra
El Missioner

El Missioner és un projecte escènic a partir del món dels videoclips mainstream i com aquests, amb tots els estereotips de gènere, de classe i de raça que carreguen a les seves imatges, influencien els milers de milions d'espectadores que tenen arreu del món a través de les xarxes socials, especialment a les persones més joves. El videoclip com a missioner del sistema capitalista.

 

3. Alicia González Reyero
A la chita callando

Projecte multidisciplinar d’investigació i creació al voltant del SILENCI. 
Investigació sobre el concepte de SILENCI i les seves possibilitats escèniques a traves dels relats personals, el llenguatge audiovisual, la fotografía, el moviment i l'espai escènic. 
A la Chita callando proposa un diàleg artístic i comunitari tractant el silenci com a estructura de poder a la casa familiar.. 

 

4. Amaranta Velarde González
Desbordes

El projecte investiga els conceptes de desbordament i contenció en relació amb l’estètica escènica i el llenguatge coreogràfic. Desplegat a través d’un concert amb estratègies de videoclip inspirat en els New Romantics i el camp, el treball deambula entre l’excés i la indulgència. Ballant entre l’apatia i el fervor com a via d’escapada dels límits quotidians i el buit humà.

 

5. Associació A Tres Bandes
Aspecte global d'una qüestió

Projecte escènic amb lògica instal·lativa que presenta un dia en un pis d'una gran ciutat. L'obra avança a mesura que avança el dia.  Aquest dia és el 24 de març de 2015, el dia que es va estavellar el vol 9525 de la companyia Germanwings. Aquest fet real i extraordinari conviurà amb la quotidianitat de les vides fictícies dels protagonistes de l'obra.

 

6. Associació Artística Hit
Amateur

AMATEUR  planteja fins a quin punt el que veiem en una pantalla ho interpretem com a ficció, tot i que sovint no ho sigui. Busca desenvolupar una visió crítica entorn aquesta qüestió, i pretén descobrir què hi ha de veritat i què de mentida, en qualsevol enregistrament. Serà una barreja entre una conferència, un documental i la preparació, l’assaig i el rodatge d’una escena de llit en directe.

 

7. Associació Cultural Les Llibertàries
Carme i Glòria

Comèdia poètica de Javier Pérez Andújar i Les Llibertàries amb música en directe. Dues dones s’endinsen en la foscor d'una nit d'apagada i aldarulls per descobrir una Barcelona profunda. Un quantiós botí les ha unit i les convida a conèixer allò que no forma part del seu món, però també a elles mateixes. Fantasmes del passat i la profunditat personificada en dues músics les acompanyen en el viatge.

 

8. Associació Nukli Arts del Moviment i l’Expressió
Lóng

Lóng [|ˈlɒŋ| long (anglès): llarg / 龍 lóng (xinès): drac] conté en si mateixa múltiples significacions, doncs és una paraula de la qual la lectura i significat varia segons l’origen i el context cultural. LÓNG té com a eix conceptual i de moviment la figura tradicional del drac i és una reflexió sobre els límits i les fronteres amb els que vivim dins d’una societat que es transforma constantment.

 

9. Bárbara Bañuelos
La mujer (del ) Francotirador

Un projecte de recerca sobre el cos femení i la literatura. A la literatura universal els cossos femenins han estat narrats, descrits i construïts per veus masculines. Quins sistemes de creences es van establir a partir dels imaginaris? Com s'ha transformat el cos femení al llarg de la història de la literatura? Quin imaginari col·lectiu hem de posar en reflexió?

 

10. Carla Rovira Pitarch
Exit through the gift shop

Projecte sobre la rellevància de l’èxit/fracàs en els processos de gestació i maternitat. Si tens capacitat fèrtil i facilitat per gestar; compaginar el teu embaràs amb la teva activitat productiva i gestar una criatura sana, pertanys a un grup normatiu de persones gestants exitoses. Però, com tipifiquem totes aquelles experiències que no s’adscriuen al model d’èxit de gestació?

 

11. Carla Vilaró Garcia
Wad-Ras

"Wad-Ras" és un projecte de creació col·lectiva sobre la situació real de l'empresonament de les dones a Catalunya en el context actual. Es pretén donar llum a una realitat sovint ignorada o desconeguda per la gran majoria de la societat, per tal de sensibilitzar sobre aquesta situació i visibilitzar-ho, i promoure la necessitat de generar canvis estructurals en el sistema penal i penitenciari.

 

12. Carlota Grau Bagès 
Tsunami or something's gonna happen tonight

TSUNAMI or something’s gonna happen tonight és un projecte de creació escènica que parteix de qüestionar i deconstruir quins són els mecanismes per generar el discurs de la por i quina capacitat té aquesta per modificar la percepció de la nostra realitat. Un projecte interdisciplinar que transitarà entre el teatre d’objectes, la dansa contemporània, el cinema i les ciències socials.

 

13. Cristina Blanco Folgado
Grandissima Illusione

Grandissima Illusione vol ser una peça escènica multidisciplinària de gran format amb escenografies reciclades de grans produccions de grans teatres. Serà també un vodevil musical de ciència-ficció apocalíptic amb viatges en el temps que qüestiona les seves convencions teatrals, i explicarà la història d’una marquesa del segle XVI que s’enamora d’un tècnic del teatre del 2022.

 

14. Cristina Sanz-Gadea Ferret
El que és nostre

El que és nostre és un projecte social i artístic que tracta sobre el xoc cultural que suposa l'arribada dels temporers a les terres de Lleida. La investigació d'aquest context, que es dóna sobretot en els pobles petits, prendrà com a resultat la creació d'una obra de teatre on els intèrprets seran els mateixos temporers.

 

15. Erik Forsberg Conde
Morfina

Morfina és una investigació escènica duta a terme amb la complicitat dels testimonis més estigmatitzats de la contracultura catalana: els usuaris de drogues. Podem trobar el present en el passat d'aquella Barcelona narcotitzada? L'Erik Forsberg confia en què els testimonis del desencant li serveixin de guia per resseguir un desig d'abandonament que germina en temps d'incertesa.

 

16. Eulàlia Álvarez Garriga
La fibra roja

És un projecte de creació artística en un territori i amb la seva comunitat. És un procés i una experiència escènica. Pretén traçar fils -literalment i poètica- entre les persones i les seves històries, entre els barris i les seves realitats, entre allò fictici i allò real, entre allò desitjat i allò trobat. A la recerca d'un recorregut per a viure amb el públic, resseguint LA FIBRA ROJA.

 

17. Francesca Salvà Cerdà
Orígens del sexe. Understory, episodi 1

Understory és un projecte format per diverses experiències que s'aproximen, des de diferents angles, al món microscòpic dels fongs i els bacteris. Aquest primer episodi és una invocació de la biòloga Lynn Margulis, i consta de dues experiències complementàries: un workshop amb biòlogues d'entre 50 i 70 anys, i una peça escènica (Paramecis i meteorits), coproduïda pel Festival TNT 2021.

 

18. Glòria Balañà Altimira
Els ossos de Montaigne

Una reflexió al voltant del concepte de pausa, del temps que s'atura bruscament, que agafarà la figura de Montaigne i les seves restes humanes com a contenidors de la ficció. Una creació a partir de fragments de textos filosòfics de la tradició cultural occidental que ens permeti interrogar-nos sobre els valors humanistes del nostre temps.

 

19. Gràcia Camps Miró
Projectar accessibilitat

En aquesta recerca volem aprofundir en l’àmbit de la subtitulació/sobretitulació en les arts escèniques investigant-ne les potencialitats creatives que enriqueixen tant l’espectacle, com les artistes, com el públic (en tota la seva diversitat). Buscar l’equilibri entre una la comprensió i el joc poètic que les projeccions poden aportar, explorant com poden esdevenir una textura dramatúrgica més.

 

20. Guillem Mont de Palol
E Moviment

E Movimient  és un projecte de creació artística d' autoria col·lectiva i ciudadana. Un movimient generador de nou folclore: dances socials contemporànies amb les que identificar-se. Volem generar nou folclore amb comunitats i col·lectius diversos de la ciutat. Posar el cos en lo social per a crear una tradició contemporània..

 

21. Irene Vicente Salas
Des-mirar l'art des del gènere

Una reforcumlació de la representaicó del cos femení al llarg de la història de l'art traslladada al cos de dones reals i representada a l'interior dels museus, allà on l'art pertany i on considero que l'art performàtic pot residir. Un recorregut entre les sales on s'hi narren les històries i llegendes conegudes a través de l'art de manera actualitzada i encarnades per personalitats d'avui en dia.

 

22. Juan Pablo Hernández Mazorra
Quería ser maricon pero nací sudaca

Peça de teatre documental basada en testimonis i entrevistes de migrants que pertanyen al col·lectiu LGTBI i que actualment resideixen a Barcelona. Una investigació escènica que reflexiona sobre la violència exercida sobre aquest col·lectiu, sobre la masculinitat, la ideologia de gènere i la llibertat sexual; sobre ser gai, però, sobretot, sobre la gran condició que és néixer gai segons en quin país.

 

23. Juana Dolores Romero Casanova
* Hit me if I'm pretty * o Vladimir Maiakovski es va suïcidar per amor

* Hit me if I'm pretty  * o Vladimir Maikovski es va suïcidar per amor és la segona peça de teatre de Juana Dolores, un assaig crític i performàtic sobre l'amor entorn del cos del subjecte enamorat.

 

24. La Conquesta del Pol Sud
Imperi

L’hegemonia de la Xina en el nou ordre mundial és un dels grans fenòmens del segle. És la successió d’imperis el leif motif de la història? Queden indrets i idees alternatives al neoliberalisme? Què és la Xina i com veu a Occident? IMPERI obre un díptic per acostar, en dos documentals escènics, espais allunyats però interrelacionats: la Xina i l’Amazònia. Dues mirades, dos viatges, un mateix món.

 

25. Laura Vila Kremer 
Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig

L’hermafrodita a cavall no és cap guerrera, és una amant. Una amant capaç de reclutar cossos fins ara impensables i, per tant, impossibles de desitjar. Una amant capaç de reclutar una horda d’anatomies intersex amb una missió: revolucionar la idea mateixa d’ordre social i transformar-lo.

 

26. Marc Rosich Martí
Liberación y reparación

Liberación y reparación és una relectura de la novel·la breu Lenz de G.Büchner que neix de la complicitat entre el dramaturg Marc Rosich i l’actor Francesc Cuéllar. Per superar les crisis d'angoixa que viu a ciutat, el jove Lenz és enviat a una estada curativa en plena muntanya. La Beca ajuda a aixecar la primera fase de creació del projecte, centrada a fer un laboratori d’investigació..

 

27. Marc Villanueva Mir
Marry Me

Marry Me és un projecte de creació contemporània sobre els lligams performatius entre matrimoni i nacionalitat: una peça escènica que transcorre en diferents indrets de Barcelona, i que posa l’accent en la producció d’una situació d’intimitat i la difuminació de les fronteres entre teatre i realitat.

 

28. Maria Arnal Dimas
El cant de la Sibil·la

La veu de la Sibil·la, capaç de predir el futur, ens arriba des de l'Antiguitat. Aquesta recerca neix de la fascinació per aquest personatge i busca investigar com seria un Cant de la Sibil·la que estètica, musical, conceptual i colectivament, pugui ressonar amb els reptes del nostre present.

 

29. Maria Palma Borràs
La Veu Submergida

La Veu Submergida és una creació de circ contemporani aquàtic i és també el viatge emocional d'una dona que transita entre l'aïllament i l'esgotament vital, entre la innocència i la maduresa. És un viatge expansiu, llibertari, un constant joc amb el ritme, la veu i el moviment aquàtic. Un instant d'evasió, lluny del soroll terrenal i de les pors i pressions internes i externes.

 

30. Olga Alvarez Montaner
Infern

Infern -de La Taimada- una proposta multidisciplinar  inspirada en el Jardí de les Delícies del BOSCO. Partint de les arts del moviment s’apropa al concepte d’instal·lació, al concepte de concert sonor i lumínic, i participa per primera vegada també de conceptes com la moda. Una passarel·la lluminosa, ominosa i empantanada, transitada per homes molt sexys al més pur servei de la objectualització.

 

31. Pau Masaló Llorà
Ciutat dormitori

Una passejada pel cementiri ens durà a descobrir les dinàmiques socials i urbanes que s'hi reflecteixen i a pensar com gestionem la mort des d'un punt de vista social i polític. Un recorregut guiat per l'altra ciutat amb trobades inesperades amb personatges que expliquen la seva pròpia història i eixamplen la nostra mirada cap a un emplaçament com aquest.

 

32. Pere Faura Gay
S.I.D.A. Sistemes d’Invisibilització i Distracció de l’Agonia

El projecte investiga els primers 15 anys de la pandèmia de la SIDA. En la Barcelona pre-olímpica, pre-europea i pre-liberal, hi convivien desconeixement mèdic, agonia i soledat oculta, rebuig social, silenci polític i una aferrissada lluita entre la vida i la mort. És moment de donar llum al record d’aquelles vides trencades per tal de recuperar una part important de la nostra història recent.

 

33. Raquel Cors
Otras

OTRAS és una creació escènica interdisciplinar que vol articular possibles espais de debat polític entorn del treball sexual. Partint de l'experiència d'un sindicat promogut per treballadores sexuals i elaborant els continguts de la creació conjuntament amb elles, ens proposem desplegar l'acció política que duen a terme i que travessa les bases de la societat capitalista en què vivim.

 

34. Ricard Boyle i Coll
Tant de bo fos blanc

Creació d'una peça teatral en forma de monòleg per a un actor en què els elements audiovisuals tenen especial rellevància. A través d'una genealogia dels mètodes d'emblanquiment de la pell, fem un recorregut pels complexos que assetgen les persones negres d'arreu. Aquest marc permet explicar episodis biogràfics de l'actor com a persona d'ascendència africana a Catalunya.

 

35. Roger Vila Blanch
Suite Montjuïc

Un grup de músics assaja la “Suite Montjuïc” de Lennox Berkeley i Benjamin Britten. Queden poques hores per a l’inici del concert, però no acaben d’estar satisfets ni amb la versió musical ni amb la proposta escènica. El caos i les diferències donaran peu a una relectura improvisada de la composició a partir de les melodies i sorolls que amaga avui en dia la muntanya més emblemàtica de Barcelona.

 

36. Sheila Ferrer López
Nada

Nada és un nom croat de dona que significa Esperança i, en castellà, ningú o res. Nada ens parla del trauma del refugiat, de l'immigrant per la guerra, dels conflictes silenciats. Aquest projecte basa la seva investigació en com unir dansa vertical, teatre d'ombres, stop motion, animació i audiovisuals per tal de trobar un espai en comú, un medi d'interacció que generi un nou llenguatge escènic.

 

37. Shreyashee Nag
Sindhi y Caló en Barcelona

"Sindhi y Caló en Barcelona" es un proyecto que explora la conexión entre las comunidades sindhi (de la India) y gitana y su encuentro en Barcelona. Un proyecto de artes escénicas que combina música, danza, ritmo y poesía reforzados con una proyección audiovisual. Dos lenguajes y culturas separados por el tiempo y la distancia que exploran raíces indias ancestrales comunes.

 

38. Tanit Plana Pessarrodona
Part

M’apropo al part amb la cautela de qui s’abisma a una de les fites vitals d’intensitat emocional alta que és també un dels nuclis elementals des d’on tractar les violències estructurals que travessen la dona. El part, malgrat que totes hem nascut, és una imatge amagada. Aquesta proposta, a cavall entre la performance i la dansa, ressitua i ressignifica l'epicentre de tot plegat: el cony.

 

39. Vivian Friedrich
Kristall Bohème [excavación_ ]E

La creadora de circ contemporani Vivian Friedrich es retroba amb la tradició familiar de l’artesania del vidre per buscar l’equilibri entre el que és nou i el que és antic. Una reflexió sobre la memòria transgeneracional i les arrels. Una performance ad hoc entre una artista de circ, un músic i una cantant d’òpera, acompanyada del bufat de vidre en viu i una instal·lació audiovisual.

 

40. Xavier Manubens Samsó
Symphony of the Seas

Symphony of the Seas es una mujer. Le encanta llevar pelucas y uñas postizas. A Symphony le gusta hacer relaciones Trans entre las plasticidades de su presencia y la construcción de su propia imagen. Habita los espacios de una forma incierta y ambigua. Costillas rotas, cuerpos-coños, sillas sexys, cambios de piel, un dedo cortado y un hombre que se muere. Un paisaje ideal para Symphony.

 

1B_ Projectes d'arts visuals - 30 premis

1. Fito Conesa
Oval 

Creación de pieza sonora a partir del órgano de la sala oval del MNAC. Dicho órgano no funciona desde hace décadas, este proyecto pretende extraer sonido y componer a partir de las posibilidades que la propia caja de resonancia y los tubos en desuso, ya sea mediante el aire, la reberveración o amplificando voz dentro de las instalaciones y elementos del propio órgano. Colabora Maria Arnal.

 

2. Adrià Julià Marquès
Tu escriuràs…

Tu escriuràs... investiga la relació de l’esport i l’escriptura des de l’obra d’Ana Maria Martínez Sagi i a partir d’una sèrie fotogràfica feta el 1932 a l’estadi Montjuïc pel fotògraf Josep Brangulí i Soler. Les fotografies mostren a Sagi, poeta, periodista, sindicalista i esportista, empunyant una javelina amb la mateixa mà que escriu poemes i relats de Barcelona, al front d'Aragó i a l'exili.

 

3. Albert Gironès López
Un rosari de despropòsits

Recerca basada amb les especulacions generades per la fotografia d’un ovni disparada a Sóller, Mallorca, el novembre de 1979. El projecte proposa un anàlisi comparatiu entre la icònica imatge i unes de noves realitzades amb la mateixa càmera i enquadrament l’any 2020 en col·laboració a una sèrie de professionals vinculades a la fotografia, l’astronomia, la física òptica i l’ufologia.

 

4. Alberto Peral García
Redonda, Redonda

Redonda Redonda es un proyecto de nueva creación a desarrollar durante el año 2021. Se basa en el desarrollo conceptual y diseño de una serie de piezas-fragmento compuestas en base a variaciones en escala, posición y elección de diferentes materiales dentro de una forma que se repite. La relación entre ellas y su configuración con el espacio, conforma y da unidad al proyecto.

 

5. Anna Irina Limia Russell
Aigua viva

Aigua viva és una investigació teòrica i matèrica sobre la idea de ‘desbordament interior’ i sobre les estratègies que adopten els cossos davant de situacions de perill o de possibles catàstrofes. Això es durà a terme a partir d’una instal·lació que s’entén com un organisme en constant canvi, que dialoga amb l’espai i amb el públic a través de subtils coreografies de la matèria.

 

6. Associació Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Taula Viva

Volem aportar la mirada femenina en la relació de l’art i el menjar, creant un treball guiat per les artistes Mar Serinyà i Marta Vergonyós, amb la participació d’artistes convidades i de Sindillar, sindicat de treballadores de la llar. El punt de partida és la performance Taula Viva, un diàleg de paraules vinculades a l'aliment i a la genealogia femenina.

 

7. Associació Cultural nyamnyam
L’inici de la fi de totes les coses

Aquesta investigació parteix de 'A quatre potes, un projecte entorn a la noció de taula com a dispositiu, context i espai d'acció - disrupció. Després de diverses formalitzacions - publicació, intervenció a l’espai públic o peça escènica, nyamnyam amb Pedro Pineda, es plantegen portar els continguts generats a l’espai expositiu dins de la expo MACBA "Panorama 21: Apunts per a un incendi dels ulls"

 

8. Catarina Beija Botelho
Tierras de Nadie

“Tierras de nadie” és una investigació sobre descampats de Barcelona i la seva àrea metropolitana amb l’objectiu de crear rutes, cada una constituint una proposta singular, amb una aproximació sensorial, poètica i crítica a aquests territoris. Ens agradaria amb aquest projecte crear ruptures i intervals en un continu de temps i espai neoliberal, que perdurin en els cossos de les participants.

 

9. El globus vermell
On és avui la Nova Babilònia de Constant? Història i actualitat del projecte de Barcelona

El projecte parteix d’una recerca sobre el projecte “Nova Babilònia” de l’artista Constant, i en concret de la versió de 1963 per a Barcelona, el qual planteja una crítica a la ciutat tradicional i imagina un futur postcapitalista on una nova societat es desenvoluparia sense jerarquies. Proposem una especulació teòrica i un mapa sobre l'evolució de les teories de Constant.

 

10. Eulàlia Rovira
La plaga, el profit

El projecte aborda els vincles entre l’extractivisme colonial, el desplaçament d’espècies, la història de l'art i l'ascens i decaiguda de l'imperi espanyol a través del prisma de la producció del carmí de cotxinilla, un insecte que es nodreix del cactus de nopal. Es durà a terme entre la muntanya de Montjuïc i l’illa de Lanzarote, resseguint moviments globals des d'una perspectiva menor i situada.

 

11. Eulalia Valldosera Guilera
La nova Terra

Les tecnologies de l’esperit utitlitzen la ‘imaginació activa’ per augmentar la nostra percepció i despertar les capacitats naturals clarividents latents en tot ser humà. Aplicades al llenguatge visual i amb la pràctica del dibuix i l’escriptura canalitzats, descric el procés evolutiu que viu el planeta que traslladaré als mitjans audiovisuals i xarxes socials en forma d'assaigs i activacions.

 

12. Franxesca Valeria Ustárez Rodriguez
Algorismes generatius aplicats a l’artesania de l’era postdigital.

Apliquem algorismes capaços de generar de manera emergent dissenys de peces artesanals, fabricant-les amb eines de control numèric. Deleguem part de l'elaboració a les màquines i, mitjançant disseny generatiu, abandonem la manipulació directa de l'estètica de l'objecte per manipular els elements que codificaran indirectament aquesta estètica. Així explorem els límits d'allò considerat artesanal.

 

13. Helena Nadal Vinent
Matèria sintètica

“Matèria sintètica” és un projecte de recerca i creació artística que centra la seva investigació en el concepte de pròtesis i en la construcció identitària del cos assignat com a discapacitat. S’aborda la idea de la construcció humana i poshumana des del posicionament de l'artista com a persona sorda usuària de pròtesis auditives i l’aliança amb altres cossos amb diversitat funcional.

 

14. Joan Morey Gomila
Vot de tenebres

Vot de tenebres és un projecte de recerca transversal i performance entorn de la pràctica de l’aparedament voluntari de dones que visqueren entre els segles XII i XVI en el marc d'institucions de caràcter religiós; explorant la relació entre cos i arquitectura, reclusió i connectivitat o espiritualitat i desig des d’una perspectiva liminar entre la teoria feminista i l’especulació tecnològica.

 

15. Jordi Ferreiro
Un arxiu de sorra i vidre

"Un arxiu de sorra i vidre" és una recerca i projecte artístic en el marc del 100è aniversari de l'Escola del Mar de Barcelona. El seu objectiu és rescatar i activar totes les memòries i els materials oblidats que fan referència a l'educació progressista a Barcelona durant la Segona República.

 

16. Laia Estruch Mata
Ocells Perduts V67

Ocells Perduts V67 (2021) és un projecte de creació i experimentació sonora, entre l’escultura i la performance, on s’obra una investigació al voltant del cos dels arbres i la veu dels ocells en relació amb el cos humà. Una proposta d’investigació i creació, que parteix de la capacitat de les nostres veus per a viatjar, interactuar i migrar.

 

17. Lluís Fernàndez Pons
Llobet & Pons. Projecte S.O.L.A.R.

Projecte S.O.L.A.R. pretén reactivar un espai urbà actualment en desús a causa de la pandèmia, a través de la realització d’una intervenció escultòrica lúdica i concebuda específicament per al context. El projecte prendrà forma mitjançant una investigació artística-teòrica sobre aquest solar: estudiant la història del lloc, les especificitats de l'espai, o les persones que hi passen.

 

18. María García Ruiz

Tsukuba (paisajes autoinmunes)

Entre la muntanya Tsukuba i la malaltia autoimmune hi ha una cadena de vincles —intervinguda per un bacteri — l’exploració del qual ens parlarà sobre les relacions entre paisatge i cos, i, al seu torn, sobre les conflictives fronteres entre l’exogen i l’endogen. També, sobre la capacitat humana de generar relats (ja siguin religiosos o científics) per dotar de sentit fenòmens inabastables.

 

19. Marta Lara Martínez
El Club del Fracàs

El Club del Fracàs serà una història gràfica, un manual amb idees per a fer fanzines i la documentació d’unes trobades de creació. Serà el títol d’una publicació on farem dues coses; la primera una narració on el fracàs tractat amb humor serà el tema central, i la segona serà documentar les sessions dels tallers multidisciplinaris que tindran lloc a l’Ateneu l’Harmonia, al barri de Sant Andreu.

 

20. Marta Velasco Velasco
Mengikat Llengües

Mengikat Llengües és un projecte d’investigació artística al voltant de la roba de llengües, un teixit tradicional de Mallorca que es fabrica amb la tècnica mil·lenària ikat, originària d’Indonèsia. Busca reflexionar sobre les capes de significats i les emocions que es mobilitzen entorn de la realitat material d’aquesta tela híbrida i vernacla. La investigació es materialitza en forma d’instal·lació audiovisual i art tèxtil.

 

21. Mireia Castillo Saladrigues
Deeeep Art Reception

‘Deeeep Art Reception’ proposa una perspectiva robòtica de la recepció de l’art tot especulant i imaginant un futur escenari en el que les xarxes neuronals artificials entendran -d’una manera particular- els processos creatius. El projecte es formalitzarà en un llibre d'artista; el procés del qual també s’exposarà online i en accés obert al Research Catalogue.

 

22. Natalia Domínguez Torres
Technoconstructivismo

Technoconstructivismo es un proyecto multidisciplinar que medita acerca de los procesos de gentrificación y modificación del territorio en el entorno de Poblenou, recurriendo a los sonidos repetitivos, mecánicos y de vibración emitidos como consecuencia del uso de maquinaria industrial para transformarlos en composiciones sonoras que hacen referencia a la música industrial y techno.

 

23. Quim Pujol Guerrero
Nit de varietats

“Nit de varietats” és la continuació d’una recerca que va començar al 2015 i consisteix en analitzar figures del teatre de varietats del segle vint per actualitzar les seves aportacions des del punt de vista de l’art contemporani. En aquesta ocasió les figures a treballar són Barbette, Johnson, Tórtola Valencia i Luis Esteso y López de Haro.

 

24. Rodrigue Mouchez
Amar Amar

"Amar Amar" es una investigación artística y propuesta de instalación in situ, con la cual pretendo reflexionar sobre lo construido de la memoria familiar y colectiva, enfocándome en la cuestión e importancia del proceso de transmisión en nuestras sociedades contem­poráneas.

 

25. Serafín Álvarez Prieto
Un bosque sintético dentro de una piedra

El projecte proposa la realització d'un petit món digital que se sent viu, un ecosistema de microorganismes alienígenes dotats de vida artificial que actuen amb autonomia responent a comportaments biològics. Ha estat parcialment realitzat en col·laboració amb científics i científiques dins d'una residència al CCCB i l'IEEC, i en col·laboració amb la galeria Dilalica.

 

26. Silvia Zayas Serra
ê

És una instal·lació que funcionarà com a pel·lícula. Pren com a punt de partida l’exploració de les tensions entre mitjans de percepció subaquàtica. Les imatges apareixen per la dificultat humana de percebre correctament sota l’aigua i el desig de comprensió de la percepció dels elasmobranquis. Una pel·lícula expandida de visualitat tàctil, de ritmes, batecs, impulsos i sons.

 

27. Isabel Valentina Alvarado Matos
Cielopapel

Cielopapel traça la construcció d’un possible viatge, un que recorre imatges en què el documental s’entrecreua amb la ficció a partir de filmacions observacionals de diverses geografies que he anat filmant des que vaig arribar a Espanya el 2014. La instal·lació fílmica indaga en l’escriptura de viatge i qüestiona, des de la diàspora, altres maneres de representar el paisatge des de la distància.

 

28. Vanesa Varela Vázquez
Huelgasalvaje

Aquest projecte pretén reivindicar la histèria com una forma de resistència, una vaga salvatge, a la manera de la relatada al fulletó Lordstown 72, executada amb i des del propi cos. A través d'una sèrie de tallers en els quals treballarem la paraula bordada, aquesta reivindicació es lligarà amb d'altres actuals per elaborar un fanzine tèxtil feminista.

 

29. Verónica Lahitte
Santa Virreina

El proyecto Santa Virreina reescribe el poema dramático homónimo escrito en 1936, promovido desde las filas falangistas con el fin de cumplir una función propagandística y estética, a la vez que apostaba por la regulación del cuerpo y la transformación de los hábitos de conducta; una confiscación del lenguaje, el deseo, la imaginación y el afecto.

 

30. Victor Ruiz Colomer
Per moments eficiència – Orientar-se en el miratge

Per moments eficiència - Orientarse en el miratge és una investigació escultòrica que aborda la producció energètica entesa des de la performativitat. Part important de l'procés passa per comprendre les diferents tecnologies de producció energètica renovable com materials per poder experimentar amb les seves qualitats així com aportar noves lectures sobre la seva relació amb l'espai expositiu.

 

1C_ Projectes de creació musical - 23 premis

1. Agustí Charles Soler
Andròmeda encadenada. Òpera en un acte.

Andròmeda encadenada, es una nova òpera de petit format, que pren la forma de monodrama per a soprano, violí amplificat, arpa, percussió i electrònica en viu. La composició parteix del poema homònim de la poeta basca Fátima Frutos i la dramaturgia de Marc Rosich. Per a la difusió s’utilitza la modificació del so amb electrònica en viu, mitjançant un sistema surround de 4 +1.

 

2.  Alba Rubió Pons
Insòlit

Insòlit ens presenta l’oportunitat d’apropar-nos a llocs extraordinaris, irregulars i inesperats de la ciutat a partir de petites intervencions musicals i audiovisuals Ual·la!, treu el seu curiós instrument al carrer i segueix posant sobre la taula reflexions musicals que interactuen amb el seu context més proper: la ciutat de Barcelona.

 

3. Ana Cristina Sanz
Somadamantina

La inspiració de Somadamantina prové de la sonificació del Sol, el so de la pols d’estrelles, com s’escolta Saturn o el so del planeta Júpiter, gràcies a les tecnologies que dipositem allà dalt i que recollim en àudio i tons gràcies a la NASA, incorporats en la composició i producció musical, moment en el qual neix la lletra de les cançons i aflora la poesia.

 

4. Arnau Sala Saez
Patrons de distracció

Patrons de distracció és un projecte que a través de la instal.lació sonora busca llaços entre els patrons cognitius i les dinàmiques de la composició musical a partir del lapse d’atenció inconscient que es produeix en l’oient, motivant un nou tipus d’escolta que sorgeix durant el fenomen de la distracció.

 

5. Associació musical neuma
Autopoesi: crear-se per a crear

Àvies, mares, filles. Autopoesi és un homenatge a totes elles. Un viatge a través del llinatge femení i de la figura de la dona. Una mirada al nostre passat per tal d’entendre el present i poder dissenyar el futur, observant amb admiració el més gran i poderós vincle que la natura mai no ha creat, i que es transmet, generació rere generació, de mares a filles, de filles a nétes.

 

6. Benet Casablancas i Domingo
Quadern de Haikus - Notes d'un Dietari -, per a ensemble de cambra

L'objectiu del present projecte és la planificació i composició d'una col·lecció de peces per a conjunt de cambra (flauta, clarinet, piano, violí i violoncel), inspirades en les formes poètiques del Haiku i la Tanka japoneses, i que són concebudes com una mena de diari creatiu de l'autor, que es desplegarà amb la immediatesa i subtil concisió formal que caracteritza les tipologies esmentades.

 

7. Claudia Baulies Perez
Aigua trobada

El projecte Aigua trobada explora la relació dona-aigua i, a la vegada, desitja investigar què significa ser dona en el món de la música contemporània. Obrirem una reflexió sobre els problemes heretats de la tradició clàssica i tractarem d’ampliar el públic de la música contemporània.

 

8. Cristian Subirà Carda
Akousma

La proposta té com a eix estructurador la composició de peces sonores a partir de material gravat a l’entorn acústic de diverses espècies d’arbres que habiten l’àrea metropolitana de Barcelona. El present projecte suposa una instància de recerca sobre els espais on es desenvolupa la vegetació urbana i les seves implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques.

 

9. Helga Juárez
Imaginary Landscapes

Imaginary Landscapes neix des de la recerca de la naturalesa humana i l’assimilació i la confrontació de processos personals a través de la música. Provant de connectar amb altres persones artistes i oients que es trobin en la recerca de noves perspectives dissidents dins de l’expressió musical, sonora o audiovisual.

 

10. Ikram Bouloum Sakkali
Ftr Ajnna: joyful defiance

“Ftr Ajnna: joyful defiance” és un projecte musical en format EP, autobiogràfic de caràcter multidisciplinar i intercultural que vol donar vida i veu a una insurrecció i un diàleg. Forma part d’un LP de dos entregues. El primer EP, ja desenvolupat i publicat al maig, es titula Ha-bb5 i funciona com a context heredat per aquest projecte.

 

11. Josep Manuel Berenguer Alarcón
D’Eco a Siringa

Instal·lació sonora i visual que serà presentada al setembre a Mixtur, Festival de nova creació sonora de Barcelona, on aplicaré recursos propers a la intel·ligència artificial a la composició d'un flux sonor i visual en transformació continua, sense elements formals resolutius, construït de forma dinàmica a partir d’una base de dades integrada per veus femenines en llengües parlades a l'AMB.

 

12. Josep Oriol Llobet Avellaneda
Qapa Blanqa

Qapablanqa és un projecte d'investigació sonora. El nostre objectiu és capturar l'essència d'espais naturals a través del so, i transportar aquest als habitacles de la ciutat de Barcelona. Ens centrem en la història, demografia i iconografia del parc natural de Sant Llorenç del Munt, un indret molt important pels integrants del col·lectiu. A partir d'aquest espai físic pretenem crear un àlbum ambiental, dissenyat per ser escoltat íntegrament, a tall de viatge.

 

13. Juan Solé Martí
Piano Series Nº 1.1. - Sofia

Aquest projecte és l’evolució del primer disc de Sofia, Piano Series Nº1 Demo on l’artista proposa respondre les següents preguntes des d’una vessant sonora. Quins sons s’amaguen darrera els sons que ja coneixem? Per què allò que en teoria és sempre igual (una cançó gravada) quan l’escolto es presenta sempre diferent? Com és que descobreixo elements nous a una cançó que sempre és la mateixa?

 

14. Laura Maure Rosés
AlterVeus Atzucac. Trio ambulant de veus que propaguen sonoritats amenaçades

Projecte de creació de quatre peces sonores per trio de veus de dones amb un estil sonor i escènic de cabaret punk ambulant que fan servir com a instrument únicament el cos (veu, percussió corporal i moviments), amb el reforç de megàfons. El projecte investiga, experimenta i reivindica l’ús i el coneixement de llengües amenaçades i de paraules en desús del català.

 

15. Luis Tabuenca Fernández
Dreamtime

Dreamtime és un projecte de nova creació d’una òpera basada en una selecció de somnis. Es tracta d’un projecte multidisciplinari, innovador, inclusiu i nòmada, amb artistes de diferents procedències i disciplines residents a Barcelona. La beca té com a finalitat l’elaboració de la partitura musical de l’òpera.

 

16. Luiz Gustavo Fernandes Murakami
Murakami

La matriu de l'obra musical “Murakami” és treballar les connexions entre el trobador mediterrani i el trobador Japonès.

 

17. Marcos Fernandez Barrero
Smart City. Composició d'una suite musical

Composició d'un ballet per a flauta, cello i piano en col.laboració amb el coreògraf i director del Ballet Contemporani de Catalunya, Miquel G. Cont. Es representarà el batec de Barcelona mitjançant l'extrapolació del Big Data enregistrat per la ciutat en valors musicals. Un moviment continuarà el pianisme barceloní del s. XX i s'adherirà als concerts dels premiats al Concurs Maria Canals 2022.

 

18. Maria Natalia San Juan Betancurt
EP 21, proyecto de música inclusiva

EP21 és un àlbum de música electrònica de construcció col·lectiva entre joves amb Síndrome de Down i dones productores. Pretén reafirmar la idea que tothom té dret a expressar-se creativament a través de la música. I com l'ús de les noves tecnologies obren l'accés a la producció musical per a tots. Això gràcies a l'ús de tecnologia corporal i la generació de música a través del moviment.

 

19. Mario García Cortizo
Solo

Solo és una proposta escènica amb un percussionista com a únic intèrpret o performer. Tota la música és de creació pròpia, cercant la unicitat que ens proporciona aquest fet. Un repte per un intèrpret que vol tanscendir del músic cap al performer i del concert cap a l’espectacle escènic. Composició i interpretació: Mario G. Cortizo. Dramatúrgia i direcció escènica: Marc Rosich.

 

20. Miguel Gómez López
Top 5 - Fairytales of Eternal Economic Growth

EP conceptual sobre Economística y Ciberfeudalismo que se vertebra en 5 ejercicios de especulación sonora -cuentos MIDIevales- en torno a las principales empresas tecnológicas (GAFAM: Google, Apple, Facebook, Amazon y Microsoft) en el escenario de una Nueva Edad Oscura; donde el capitalismo deviene en Neofeudalismo, las corporaciones en reinos, CEOs e IAs en soberanos y usaries en servidumbre.

 

21. Mireya Tejero Perera
Si jo fos diputada

Creació feminista, artística i participativa per donar veu i visibilitat a dones en risc d’exclusió, vinculades a l’entitat Lola no estás sola. Es parteix de la pregunta Si jo fos diputada, inspirada en el discurs de Clara Campoamor amb l’objectiu de compartir a través de la música, textos poètics i recursos audiovisuals el seu pensament i experiència vital i poder enriquir-nos col·lectivament.

 

22. Nicolas Melmann
Cartas a Isabel

“Cartas a Isabel” es proposa explorar els límits entre el radioteatre, l’art sonor i la música experimental component una peça basada en la història d’Isabel Ruiz (1933-2018), dona camperola, militant política i activista social del Chaco (nord de l’Argentina), utilitzant textos, instruments musicals, electrònica i enregistraments de camp per compondre una narrativa sonora.

 

23. Odil Bright Magalona
Soy negro

Es tracta d’un projecte el qual, a partir de la creació sonora, pretén reflexionar al voltant de conceptes com la colonització cultural i el gust com a construcció social, les indústries de l'entreteniment en temps de capitalisme salvatge, i de l'impacte que aquests agents externs tenen en la visibilització, el desenvolupament i l'expressió artística i cultural dels cossos no blancs.

 

1D_ Projectes de creació audiovisual - 11 premis

1. Arantxa Morán Rodríguez
I-XIX-XXI

Al 2022 es fan 125 anys de l’annexió del poble de St Martí de Provençals a la ciutat de Barcelona. Des del veïnat ho celebrarem dedicant el 2021 a la recerca, la investigació tecnològica, i al contacte amb entitats per al desenvolupament d’un projecte audiovisual que volem que culmini al 2022 amb una projecció de videoart en format mapping sobre la façana de l’església de St Martí de Provençals.

 

2. Arash Faeiz
Només puc ballar una cançó

Investiga la possibilitat per a comunitats migrants de crear un sentit de pertinença en una nova ubicació mitjançant l’ús de diferents produccions culturals. La investigació pretén generar un diàleg amb la comunitat musulmana de Barcelona centrant-se en la música i els artefactes, ja que habiten entorns quotidians i tenen el potencial de promoure la integració social entre comunitats.

 

3. Claudio Zulian
Mena no es mi nombre

“Mena no es mi nombre” vol trencar amb la imatge negativa dels menors estrangers no acompanyats (MENA), mostrant la seva realitat de persones amb històries, cultures i anhels molt diversos. La realització seguirà pautes noves en els continguts i en la manera de fer-se, per apoderar aquests joves perquè puguin construir ells mateixos les seves pròpies imatges i comunicar-les socialment.

 

4. Cristina Rubio López
Le passeur, le passage. Assaig fílmic sobre (o desde) Joaquim Jordà.

L’objectiu d’aquest projecte és explorar el llegat de Joaquim Jordà, el material i el que no ho és. Perquè és llegat tot allò que es deixa o es transmet a algú altre, siguin béns materials o simbòlics. Així, allò transmès pot ser una idea, una tècnica o un estil. Però també una actitud o un criteri a l'hora de prendre decisions. I és llegar, en una altra accepció del terme, l’acció d’ajuntar, cong

 

5. Elisabeth Produccions SCP
Morente i Barcelona

Morente i Barcelona és el documental que ens permet conèixer més a fons la personalitat artística d’Enrique Morente, tot fent homenatge a la cultura popular i reivindicant la ciutat de Barcelona, que va esdevenir l'escenari idoni perquè el cantaor tingués l'oportunitat d'experimentar i ser lliure.

 

6. Ione Atenea Lameiro Garayoa
Los caballos mueren al amanecer

Quan la directora entra a viure a la casa dels difunts García, descobreix que les seves vides continuaven latents en els objectes que hi van deixar. Antonio era dibuixant de còmics, Rosita era cantant d’òpera i pianista. Juntament amb el seu germà, Juanito, van convertir casa seva en un espai de creació a través del qual s’evadien de la realitat de la dictadura franquista.

 

7. Neus Ballús Montserrat
Desperta

‘Desperta’ és un proajecte de llargmetratge cinematogràfic que explora el desencaix entre els desigs íntims d'una dona i allò que l'entorn espera d'ella, a través de l'experiència de l'Anna, una "perfecta" mare, parella i reconeguda científica.

 

8. Pedro Ballesteros Díaz
Skyline

És un documental que retrata l'ecosistema urbà que ha crescut a l'ombra de les tres monumentals xemeneies del Besòs. Mostra el ressò d'aquesta vibració intangible que encara genera la central i amb què els veïns intenten construir una identitat i reflexiona sobre com la forma de l'espai públic determina profundament l'esperit de les persones que el comparteixen.

 

9. Pere Ginard Cursach
Albiraments

Albiraments és un curtmetratge de marcat caràcter experimental que defuig de la narrativa convencional i què,  estructurat en una sèrie de breus capítols pretén recuperar i reinterpretar en clau contemporània un conjunt de llegendes del folklore marí (les  sirenes, el Leviatan, el kraken, el Peix Nicolau, etc).

 

10. Productions Link-Up
"La cúpula Venus! Quins temps!...

La Cúpula de Venus. Quin temps! Rescata de l'oblit l'eufòria i la creativitat de Barcelona, just després de la dictadura. A finals dels anys 70 i fins a mitjans dels 80, el desig de llibertat dels joves artistes va revolucionar l'escena barcelonina i, detonada per La Cúpula Venus, el Born i el Raval es van convertir en escenaris urbans d'una generació pletòrica que va esclatar existencialment.

 

11. Vitor Brisola Guerra
Kinoki Barcelona: L’home de la càmera 92 anys després

El projecte és una videoinstal·lació a dues pantalles. L’una mostra la pel·lícula soviètica El hombre de la cámara (1929), dirigida per Dziga Vertov. A l’altra pantalla, la proposta del projecte: refer la pel·lícula El hombre de la cámara 92 anys després a Barcelona. Pla per pla al mateix temps i ritme; cinema - comparació entre somnis, desitjos i utopies de la ciutat.

 

1E_ Projectes de cultures populars - 11 premis

1. Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona
Sardanisme i cultura popular a Barcelona. Digitalitzant un segle de l'ACFB.

Aquest projecte pretén incidir en la difusió del patrimoni forjat durant aquests 100 anys a l'entorn del fet sardanista, i de la cultura popular a Barcelona, a partir de 3 línies bàsiques d'actuació: 1- Edició d'un llibre commemoratiu; 2- Digitalització de documents i patrimoni a través d'una web; 3- Creació de càpsules audiovisuals explicatives de l'entitat.

 

2. Associació de Narradores i Narradors ANIN
Bàrcino: la Nau de les paraules

Una Nau imponent apareix de sobte del no-res, solca els carrers de Barcelona carregada de paraules de centenars de llengües i cultures diverses que conviuen a la ciutat, i sovint no ho sabem. Bàrcino, la nostra Nau, recull pacientment les paraules d’arreu i les passeja per places i festes tot mostrant la riquesa dels seus contes i llegendes a través de les veus expertes de l’ANIN.

 

3. Associació Esbart Sant Marti de Barcelona
Fora N9U

Fora N9U forma part del l’últim projecte de l’Esbart Sant Martí de Barcelona , el projecte N9U. Aquest projecte proposa un viatge per la descoberta i l’aprenentatge des de la dansa d’arrel. Volem posar en valor la necessitat de compartir per créixer i de respectar per ser respectat. A fora N9U volem fugir del nostre espai de confort per fer un treball global a on el contacte amb el públic vol se

 

4. Associació Músics per la Cobla
Són(a) a les golfes

Aquest projecte proposa la recuperació i catalogació de fons musicals particulars al voltant de la música per a cobla. Com a part de llegats familiars, és important contextualitzar aquest patrimoni musical dintre el seu marc històric i musical, per tal de reconèixer el valor cultural de les moltes partitures encara oblidades a les golfes.

 

5. Castellers de la Vila de Gràcia
Cicle "Cultura Viva a Can Musons"

La voluntat del “Cultura Viva a Can Musons” és fomentar la cultura, i servir d’un punt de trobada de castelleres i castellers. Malgrat no podem fer castells amb normalitat, puguem seguir trobar-nos i fent xarxa veïnal.

En el Cicle hi ha una gran varietat d’estils, d’arts escèniques i propostes destinades a diferents públics. Així mantenim diferents diàlegs entres les diverses formes de cultura.

 

6. Coordinadors de Geganters de Barcelona
“Ara ballen els gegants. Ball de gegants de Barcelona”

El projecte “Ara ballen els gegants. Ball de gegants de Barcelona” neix durant els mesos de novembre i desembre de 2020 des de la vocalia de música de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, després de trobar tot un seguit d'adaptacions d'algunes de les melodies que acompanyen els gegants de la nostra ciutat.

 

7. Esbart Català de Dansaries
Locus Amoenus

A partir del concepte i tractament de la música tradicional del compositor i arranjador Sergi Vergés, es busca conceptualitzar un espectacle que a partir de la dansa tradicional pugui descobrir nous camins d’expressió sense perdre ni el caràcter d’arrel ni la identitat dels actors. Crear i ballar partir de músiques de dansa tradicional utilitzant diferents llenguatges.

 

8. Federació Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya
Place Room: Proposta de gamificació en el context de la festa

 

9. Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu
El Colomí de Sant Andreu de Palomar

El Colomí de Sant Andreu de Palomar és un projecte basat en la construcció d'un figura festiva de nova creació, emulant el paper festiu i protocol·lari de les tradicionals àligues. Pretén ser un element de cohesió social al Districte de Sant Andreu i innovador en el camp de la cultura popular i tradicional barcelonina tot prenent forma de colom blanc, símbol inequívoc de l'antiga vila andreuenca.

 

10. Joan Ferrarons i Llagostera
Folklore bord: una mirada queer als costums i creences populars

Aquest projecte explora el folklore català des d’una perspectiva queer, cercant-hi tot el que no encaixa en el sistema sexual i de gènere convencional. L’objectiu és esbrinar com les figures i pràctiques queer són representades en l’imaginari col·lectiu popular i com les persones queer s’han apropiat d’elements folklòrics i els han actualitzat amb significats nous i subversius.

 

11. Joana Domènech Ballester
La identitat de la Festa Major de Sarrià: passat, present i futur

Projecte de recerca sobre la història de la festa major de Sarrià i les seves entitats a partir del qual, crear un debat sobre el model festiu amb les entitats i persones del barri que vulguin formar-ne part. Finalment, elaborant conjuntament una festa genuïna on cada acte tingui el seu lloc i sentit posant en relleu el llegat històric del barri.

 

1F_ Projectes de creació literària i traducció - 31 premis

1. Adrià Pujol Cruells
Benvolgut Baró

En diàleg amb alguns fragments de Calaix de Sastre (el dietari del Baró de Maldà, del segle XVIII), l'autor visita els mateixos llocs avui i descriu què hi troba, establint una mena de mirall entre el XVIII i el XXI.

 

2. Albert Forns
El Nano

Al projecte «El Nano» intentaré explicar la història de Ramon González, un idealista que es va fer maqui. La seva va ser una vida intensa –abans d’unir-se a la guerrilla anarquista va lluitar a la Guerra Civil i va passar pels camps de la Catalunya Nord i la resistència francesa–, però sobretot va ser una vida fugaç: quan el 1948 la policia l’assassina en una emboscada al carrer Tallers, el Ramon només tenia 28 anys. 

 

3. Albert Nolla Cabellos
“Traducció del japonès al català de sis textos autobiogràfics de Ryûnosuke Akutagawa”

El projecte consisteix en la traducció directa del japonès al català de sis textos autobiogràfics de l’escriptor japonès Ryûnosuke Akutagawa (1892-1927). Els textos s’aplegaran en un sol volum amb l’objectiu de donar a conèixer l’última etapa creativa de l'autor, marcada pels problemes físics i mentals que el van dur a suïcidar-se amb només 35 anys.

 

4. Amanda Mauri Riverola
Museu de les dones mortes. Estètiques feministes de la pèrdua

Feminicidis. Transfeminicidis. Ferides obliterades. Quan la pèrdua i la mort formen el nucli d’una lluita social, el dol esdevé un acte de resistència. Aquesta és una exploració estètica entorn del feminisme i la violència. Pren com a punt de partida el traç d’una memòria perduda, la de les mortes. Trenant poesia, art i assaig, busca nous llenguatges per nombrar l’innombrable, el buit, l’absència.

 

5. Anna Ballbona Puig
Elles competeixen

Llibre sobre esport femení que reuneix històries de professionals de l'esport, de tota mena de disciplines, d'àmbits, edats i èpoques. Es basa en una coralitat de testimonis que convoquen espais, forces i experiències que sovint han passat desapercebuts i que il·luminen les discriminacions i els obstacles als quals s'enfronten. I també la força i la perseverança amb què han tirat endavant.

 

6. Antoni Martí Monterde
La Petite Ceinture

La Petite Ceinture és una narració assagística. Pren el seu títol d’una línia de ferrocarril abandonada des de fa dècades a París, que es converteix en l'eix de tot el llibre. Un altre eix principal serà la relectura del París dels escriptors viatgers: Santiago Rusiñol, Eugeni d’Ors, Josep Pla, Gaziel, Sebastià Gasch, Mercè Rodoreda i la resta de l’exili català, entre d’altres autors europeus.

 

7. Arqueologia del Punt de Vista
Balas de Plata

Assaig sobre els usos de la fotografia en el moment del big-bang de la cultura visual contemporània, en el context de la Guerra Civil Espanyola, en què la imatge assumeix un paper fonamental en la comunicació i la persuasió. Explora la manera en què es construeix, s’expressa i es difon aquest nou llenguatge, nascut quan la mirada és reclutada en una nova guerra que no coneix fronts ni rereguardes.

 

8. Carlota Gurt Davi
Exhumació

«Exhumació» és una novel·la sobre la memòria individual i col·lectiva. Explica la història de Lena, una psicolingüista que vol esbrinar si els records de la mare amb Alzheimer són certs o no. Però ¿es pot trobar la veritat en un cervell malalt? I en un de sa, ¿són fiables, els records? S’hi fa, a més un retrat del patrimoni de la ciutat: la memòria urbana que també es degrada i es manipula.

 

9. Darius Bogdanowicz
Princess Diamond

El barco crucero Princess Diamond auxilia a un cayuco de migrantes. Poco después, una octogenaria presenta síntomas que ya empiezan a resonar en las noticias: fiebre, ataques de tos, problemas para respirar. Es sometida a una cuarentena, medida que se extenderá finalmente a todos los pasajeros, rechazándose el desembarco en el puerto de Tenerife y declarándose el estado de alarma.

 

10. Eloi Creus Sabater
Traducció de les comèdies de dones d'Aristòfanes: Lisístrata, Les Tesmofòries, Les dones al parlament

Projecte de traducció de les tres comèdies d'Aristòfanes que plantegen una revolució encapçalada per les dones per prendre el poder masculí establert, en una traducció que vol respectar el caràcter eminentment musical, rítmic i teatral de l'original per acostar un text tan clàssic com vigent a tots els públics que encara no ha estat mai girat en vers ni respectant-ne la hilarant comicitat.

 

11. Irene Solà Saez
El gest de tombar arbres

“El gest de tombar arbres” és un projecte de novel·la que gira entorn a la memòria, la mort, els fantasmes, la relació entre històries i Història, la maternitat, el folklore, el dimoni i les cases.

 

12. Jordi Sala Lleal
Escenacelona alternativa

Redacció d’una obra de teatre que reti compte de la història del teatre barceloní no pas amb voluntat descriptiva, sinó de com podria haver estat si s’hagués atès a la igualtat de classe, de gènere, d’interculturalitat, d’identitat i d’orientació sexuals. L’obra estarà confegida en gran part a partir de fragments de textos d’obres d’autors/es reciclats en forma de reescriptura o paròdia.

 

13. Jordi Tomàs Guilera
Les brúixoles invisibles

El projecte pretén endinsar-se en diferents casos de la pluralitat de la joventut amb orígens familiars llunyans i mostrar les seves "brúixoles invisibles": aquelles persones llunyanes que admiren (familiars, líders autòctons, artistes, youtubers...). Tot aquell corpus cultural que, en definitiva, els acompanya i els fa de referent i que, sovint, desconeixem del tot.

 

14. Jordi Vera Gras
El gat i la rata

Aquest projecte, partint d'un arxiu documental, es proposa remodelar-ne el contingut per tal de construir el guió d'una docuficció. La història ressegueix a "pleinairista" que sempre que pot, s'escapa a pintar al bosc. Amb el temps, aquesta pràctica contemplativa ha anat esdevenint la llavor d'un seguit d'històries, humanes o animals, reals o inventades, i prenent la forma d'una faula boscosa.

 

15. Julieta del Carmen Zabaleta Rondon
Fénix

Fénix és un guió de llargmetratge de ficció del gènere drama que ofereix una reflexió sobre la qualitat de les oportunitats socials, acadèmiques i econòmiques que té la joventut, als barris perifèrics de la ciutat de Barcelona.

 

16. Laura Mihon Niculescu
Del olvido y del recuerdo

Del olvido y del recuerdo és un text teatral sobre la condició d’estranger a Barcelona, que explora el sentiment de desarrelament, i com afecta a la relació amb l’entorn. Parteixo de la meva experiència com a romanesa, així com d’entrevistes i converses amb ciutadans i ciutadanes de Barcelona d’origen estranger que portin un mínim de 20 anys a Barcelona, i fills d’estrangers nascuts a la ciutat.

 

17. Lourdes Martorell Solanic
Film de Film

Adaptació cinematogràfica (minisèrie) de Film. Gran novel·lícula escrita per Víctor Català/Caterina Albert el 1919 —fa 100 anys, just quan naixia el cinema— com una teranyina tan universal com unes 1001 nits sobre la condició humana i la força del destí que menarà el Senyoret, de l’Escala a Barcelona, pel seu viacrucis personal a la recerca cega d’orígens i dignitat. Un Peaky Blinders català.

 

18. Lucila Mallart Romero
De Barcelona al Marroc: Escriptura, dona i maternitat a través del rastre d’Aurora Bertrana

Aquest projecte de creació literària ressegueix les passes de l'escriptora barcelonina Aurora Bertrana (1892-1974) al Marroc dels anys 30. Es concep com un assaig curatorial perquè connecta dues realitats aparentment deslligades: d’una banda, la Bertrana no-mare, que viatja sola al Marroc i, de l'altra, la reflexió sobre la maternitat i la vida intel·lectual que sorgeix del viatge al Marroc d'ara.

 

19. Marta Carnicero i Hernanz
Falena

El projecte s’inscriu en l’espai delimitat per les dues novel·les anteriorment publicades, aprofundeix en la reflexió sobre alguns aspectes que ja s’hi tractaven (la plasticitat de la memòria, l’oblit com a estratègia de rebuig, la violència implícita en la manipulació) i l’amplia per tractar-ne de nous: l’abús sexual, la a culpa, l’opressió des del privilegi i la discriminació de certes minories.

 

20. Marta Momblant Ribas
Mompou, l'etern recomençar

A través de dos joves músics del s XXI al CMMB es vol aprofundir en la cerca del procés compositiu de F. Mompou, inusualment intuïtiu al s XX. Interdisciplinariament i de manera innovadora, el text desllorigarà una història de creativitat amb el conseqüent resseguir del propi jo interior artístic. Mompou mateix deia que la seva música seria realment entesa en el futur, i, el futur ha arribat.

 

21. Nuria Giménez Lorang
Recerca per crear el llibre vermell sense títol de Paravadin Kanvar Kharjappali

El projecte consisteix en fer una recerca que permeti desenvolupar l'obra d'un personatge fictici que va ser creat per a la pel·lícula My Mexican Bretzel (Nuria Giménez Lorang, 2019, 74'). Es tracta de Paravadin Kanvar Kharjappali, autor del llibre vermell sense títol que consola, entreté i inspira a la protagonista del film, Vivian Barrett.

 

22. Pablo Gil Rituerto

La Marsellesa de los borrachos

En el verano de 1961 el colectivo Cantacronache, un grupo de jóvenes italianos compuesto por antropólogos, folcloristas y músicos, emprende un viaje clandestino por España para documentar y grabar de manera clandestina canciones populares de resistencia perseguidas por el régimen del dictador Francisco Franco.

 

23. Pablo Martín Sánchez
Tentativa de agotamiento de la ciudad de Barcelona

Aquesta “Temptativa d’esgotament de la ciutat de Barcelona” pretén radiografiar la ciutat a través de la descripció exhaustiva de deu de les seves places (una per districte), conjugant escriptura i fotografia, i posant especial atenció a consignar tot allò que no veiem de tant mirar-ho, que no sentim de tant escoltar-ho, que no percebem de tant notar-ho.

 

24. Pol Guasch Arcas
L'assemblea: una novel·la híbrida i multidisciplinar

L’assemblea és el títol provisional que vol encapçalar aquesta futura novel·la híbrida, resultat d’un procés de recerca i investigació en diversos àmbits que impliqui, alhora, un procés d’escriptura en un sentit eixamplat per a crear un nou dispositiu artístic que ens permeti pensar el present d’una altra forma.

 

25. Rodri Robledal, Julia Aragay i Stephan Vallott
Una experiencia de integración Ensayo sobre la red vecinal de la Floresta de apoyo a jóvenes migrantes

Investigació sobre l’Associació La Floresta contra Fronteres, que dona suport a joves migrants no acompanyats quan compleixen divuit anys i abandonen el centre d’acollida de menors. La xarxa veïnal els acompanya acollint-los a casa, fent-los classes de català i ajudant-los en la recerca d’habitatge i feina.

 

26. Sebastià Jovani Meya
Zoom [Benvolgudes famílies]

Recollint i adaptant paràmetres i motius procedents de la literatura epistolar, el gènere negre, l'assaig, el melodrama descarnat i l’humor absurd, ZOOM [Benvolgudes famílies] s'articula a partir d’una narrativa fragmentària i polifònica, constituïda per un trencaclosques de registres procedents dels canals telemàtics, les xarxes socials i els espais virtuals d'oci i consum.

 

27. Sebastià Portell Clar
Ismael Smith vestit de torero

Ismael Smith vestit de torero (títol provisional) és una novel·la inspirada en la vida i l'obra d'Ismael Smith, un dels artistes catalans més controvertits i injustament oblidats del segle XX. Considerat per molts l'últim modernista i el primer noucentista, titllat de refinat i de depravat per altres, Smith i el seu llegat són un exemple de creació queer i orgullosament lliure.

 

28. Soumaya Hidalgo Djahdou
Una llengua sense veu

Una autoetnografía familiar que neix de necessitat de connectar amb unes arrels gairebé en perill d’extinció. Busco aquesta identitat mitjançant un documental. Es tracta d'una investigació de la llengua bereber de la meva àvia, minoritària de la zona de Cabilia. Unahistòria narrada des de les veus de les dones de la família,una generació de dones sotmeses i sense veu a les quals faig protagonistes.

 

29. Tania Safura Adam Mogne
“Historia oral las músicas populares africanas”

El llibre és una cartografia sonora de les músiques populars africanes de l’últim segle. Aborda la idea de la transmissió oral i de l’espectre domèstic com a forma de preservació musical amplificant el concepte de l’Àfrica a les seves diàspores, mitjançant converses amb músics i artistes, incursions en països, ciutats, discos, documentals, fets emblemàtics, estils...

 

30. Victoria Szpunberg Witt
Amèrica

Aquest projecte forma part d'una sèrie de textos que giren al voltant de la relació que he tingut amb el meu pare malalt, les diferents etapes de la seva malaltia,la transformació del vincle afectiu i,especialment, el seu tancament a una residència.En una visita, el meu pare, responent a una pregunta meva del tot col·loquial,va començar a recitar "America", de Whitman. Així comença la ficció.

 

31. Xavier Artigas Esclusa
La filòsofa i l'anarquista

Simone Weil, una de les filòsofes més rellevants del segle XX, visita Catalunya l’agost de 1936 per tal de veure de ben a prop la Revolució Social. Un cop a Barcelona es deixa embriagar per l’entusiasme col·lectiu del moment i s'allista a les milícies de la CNT, per tal de frenar el feixisme. Al front d’Aragó, la filòsofa es troba cara a cara amb Buenaventura Durruti. Com fou aquest encontre?

 

1G_ Projectes híbrids - 10 premis

1. Andreu Belsunces Gonçalves
Vivisecció d'un agent de realització financer

Aquest projecte parteix de la relació entre tecnociències, epistemologia, poder i futur per desenvolupar un dispositiu de recerca empiric-fictici amb l’objectiu explorar les agències materials de la ficció en les societats digitals. Per a això, estudiarà la indústria dels Venture Capitals, entitats financers que juguen un rol clau en l’acceleració de la disrupció de tot tipus d'ecosistemes./p>

 

2. Asoc. Laboratorio de Pensamiento Lúdico
Planetas del exilio

“Planetes de l’exili” és una investigació sobre la mobilitat dels cossos vius, humans i no humans, que activa un joc en què tot ésser viu s’interrelaciona en una experiència cosmopolita i de canvi permanent, i crea vincles de reciprocitat que permeten reimaginar cosmopolíticas de l’hospitalitat basades en l’ètica d’un món comú.

 

3. Associació de periodisme Fora de Quadre
La Barcelona colonial
Una reflexió sobre la imatgeria colonial i racista de la ciutat en format transmèdia.

 

4. Cecilia Puglia González:
Bioxeno

Gaia Leandra + Ce Quimera Partint del fet d’establir un vincle interespècie amb les comunitats de cianobacteris del delta de l’Ebre, i des d’una mirada transhackfeminista, ens preguntem: Quins formats artístics podria mostrar/traduir aquest tipus de vincle sense reproduir mirades antropocèntriques/colonials? Com es pensa en allò que és bio com a vida? Com pensem les nostres vides? Com les vivim?

 

5. Guillem Serrahima Solà
Noise Traffic. Sondar les freqüències erràtiques de la financiarització

Noise Traffic és un projecte d'investigació i creació audiovisual entorn el rol epistèmic i estètic que juga el soroll en les finances i la seva automatització. El projecte explora els fluxos aleatoris sense sentit que creen desorientació perceptiva entre agents humans i algorítmics al si dels mercats de valor, permeten formes complexes d'especulació financera.

 

6. Jaume Ferrete Vázquez
Auto- ( veu

A 'Auto- ( veu' plantejo construir una ficció autobiogràfica, a través de l'escolta atenta, intersubjectiva, d'una reproducció sintètica de la meva pròpia veu; així com presentar aquest relat vocal en un marc de recepció proper a la performance, i en aquelles preguntes que li són pròpies.

 

7. Laia Moretó Alvarado
El so d’una clau. Històries sensorials de llibertat i reclusió a Barcelona

Conjunt d’accions performàtiques, art sonor i videocreació per reflexionar sobre la captivitat, l’autoritat i la llibertat. Dues artistes que han experimentat la presó des de la reclusió i la llibertat jugaran sonorament a intercanviar rols d’alerta i vigilància amb joies fetes a partir de manyocs de claus, per evocar els sons d’intramurs davant de presons desaparegudes i vigents de Barcelona.

 

8. Oriol Saladrigues Brunet
Quadrat III

Quatre robots humanoides executen una escenografia controlant i éssent controlats per la part sonora. Actualment els robots són més autònoms i s’assemblen més a nosaltres. Al mateix temps, les persones tenim pensaments heredats que defensem de manera automàtica. L'obra es proposa reflexionar sobre la naturalesa de les nostres idees, fins a quin punt són adquirides o producte del pensament creatiu.

 

9. Pol Esteve Castelló
Nova Barcelona

Aquesta es una proposta transversal que explora el plaer com a experiència estètica i social. Partint de l’idea d’un art públic total es desenvoluparà una investigació material situada on s’uneixen diferents disciplines, des de l’arquitectura a la música. L’objectiu es produir un aparell sensorial i discursiu que especuli sobre noves coreopolítiques del cos i relacionalitats afectives.

 

10. Raul Nieves Pardo
Gestualitat postdigital

Proposta de recerca tècnica i formal de les possibilitats gestuals d'un braç robot de 6 eixos en el marc de les tècniques artesanals: gravat, talla o treballs amb pinzell, entre d'altres.La proposta té com a propòsit explorar els llenguatges inherents a aquesta tecnologia, que no són presents en el cos tècnic de les arts i oficis tradicionals, per generar noves propostes de disseny.

 

> LÍNIA 2: CULTURA. PROJECTES D'INNOVACIÓ I INVESTIGACIÓ EN ESPAIS PATRIMONIALS I EN ACCIÓ CULTURAL COMUNITÀRIA

2A_ Co-creació d'activitats educatives en espais patrimonials - 5 premis

1. Ana Inés García Ceballos
El relato es un lugar

Entenem el lloc no només com a espai físic, sinó també com un espai lligat a una emoció. Partim de la idea que el relat íntim té el poder de compartir un imaginari i, com a conseqüència, de crear un nou lloc. El nostre projecte proposa treballar amb la memòria emocional del Raval, per generar una constel·lació de relats sonors i un procés de reconeixement personal i col·lectiu.

 

2. Associació L'Urpa
Barcelona Ciutat Jardí

Es tracta d'un projecte de caràcter soci-ambiental. La part ambiental consisteix en donar a conèixer el valor del patrimoni natural (biodiversitat, ecologia i història) de diferents jardins del Parc de Montjuïc. L’aspecte social es centra en apropar aquests espais i experiències a aquells col·lectius que menys accés hi tenen, i que s’han vist encara més privats d'ells arran de la pandèmia.

 

3. Associació Taula Eix Pere IV
Can Ricart, espai d'escolta

Proposem un procés d’acció co-educativa comunitària per la reactivació i millora de la plaça de Can Ricart. La proposta s’adreça principalment a les entitats usuàries de Can Ricart però està oberta a tothom del barri que hi vulgui participar. La proposta abraça el concepte d’educació integral per a la ciutadania tal i com s’entén en una òptica de Ciutat Educadora.

 

4. Maria Francisca Monjo Ballester
Taula de Cultura - arxius municipals

La Taula de Cultura neix amb el propòsit de donar accessibilitat als continguts digitals dels Arxius Municipals, a partir del disseny expositiu interactiu. S'ubicarà a la xarxa de Centres Cívics, com a punt de trobada, debat i difusió.

 

5. Panagiota Papachristodoulou
Educando a través del diseño y la creatividad para un mundo circularR

Este proyecto es una propuesta educativa para acercarnos a un mundo más sostenible, basándonos en los principios de la economía circular. Partiendo del hecho que todo lo que nos rodea se basa en el diseño trabajaremos toda la cadena de valor, desde los materiales, nuestra relación con la naturaleza, cómo construimos y nos relacionamos con el mundo físico, usando métodos participativos y creativos.

 

2B_ Dinamització de públic jove als museus - 5 premis

1. Androna Cultura
Fer-se Lloc

El projecte "Fer-se lloc", creat per Androna Cultura i la col·laboració del CCCB, pren la cartografia crítica, les històries de vida i la creació escènica per tal de portar a terme un procés d'exploració i reflexió crítica en clau de gènere del barri del Raval. Una constel·lació íntima i alhora política dels llocs des d'on s'ha construït i es construeix la subjectivitat de les dones del Raval.

 

2. Associació Cultural La Sullivan
Ctrl+F. Festival de pensament de joves

Com seria un festival de pensament ideat, comissariat i gestionat per joves? Hi ha continguts culturals especialment dissenyats per ells mateixos? I si n'hi ha: quina és la seva especificitat? Amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, La Sullivan proposa un projecte de recerca que parteix d’aquestes qüestions per treballar-les amb un grup de fins a 15 joves.

 

3. Atomic Mathews Haba
Laboratori dels Impossibles

El Laboratori del Impossibles és una experiència immersiva que persegueix empoderar, mitjançant l’art i la cultura, a joves amb vocació transformadora. La finalitat és millorar l’impacte que tenen els joves en la generació de canvis en l’entorn / territori i generar sinergies sostenibles a través de la interacció amb equipaments culturals, agents socials i artistes transformadors de renom.

 

4. Cristina Sánchez i Martínez
MACBAJove

El projecte MACBAJove pretén facilitar eines per tal que els joves continuïn sent protagonistes del seu oci, però des del propi espai museístic. És important que aquest públic visiti el centre, se’l faci seu i sigui protagonista de les activitats. A més, treballem amb el doble objectiu que acabin sent usuaris i prescriptors del recinte i convidin al seu públic a participar dels nous projectes.

 

5. La Caníbal
Podria cremar-te. El meu cos, el meu relat

Apropar la institució Museu a públics joves des dels punts de vista de les subjectivitats no hegemòniques. Desenvolupar noves sensibilitats cap a les diverses formes de retorn dels públics. Col·laborar amb el personal del museu per crear eines de presentació museogràfica, programes públics i comunicacions. Oferir els resultats en una edició digital i en paper per replicar, debatre, transformar.

 

2C_ Innovació en projectes culturals comunitaris - 4 premis

1. Associació Ceramistes de Catalunya
CeramicART Raval 2021

El projecte ceramicART RAVAL 2021 ESPAI DE CREACIÓ EN CERÀMICA I D'INTERACCIÓ COMUNITÀRIA, és un nou projecte artístic i pedagògic promogut per l'Associació de Ceramistes de Catalunya, entitat que està formada per ceramistes i situada al Raval, i vol donar la oportunitat d’oferir la realització d’un curs de ceràmica al 'Escola Massana a un col·lectiu de dones i de joves del Raval.

 

2. Associació Free Art
Sempre neu: nou winterreise

Free Art desplega, en residència al Teatre del Foment Hortenc, una creació comunitària escènica entorn del Viatge d’Hivern de Schubert, amb posada en escena de Notte & Giorno. Els Lieder (veu i piano) i la performance dialoguen amb paisatges sonors, música electrònica, coreografia i arts visuals co-creats amb quatre col·lectius barcelonins (Santa Anna, IEA Oriol Martorell, El Xamfrà i Hèlia).

 

3. Associació Lonestar Cultura
Raval Teen Project

Sorgit de la col·laboració entre TEEN FRIDAY (Sala Fènix) i RBLS Festival Teatre Jove, és un projecte social, cultural i artístic per a/amb adolescents, perquè cocreïn i promoguin accions transformadores als seus barris i districtes. Involucra activament la xarxa veïnal i territorial i fomenta l’enfortiment del suport mutu. Es fonamenta en valors d'interculturalitat i intergeneracionalitat.

 

4. Neus Umbert Juliana
IdentiXATS

IdentiXATS és un projecte d'arts escèniques adreçats a joves migrats no acompanyats i joves del territori amb l'objectiu de facilitar-los eines comunicatives i socials perquè puguin crear una xarxa afectiva entre ells i elles. El resultat serà un espectacle de creació col·lectiva al voltant del tema de la nostra identitat i l’ús que en fem a les xarxes socials.

 

> LÍNIA 3: CULTURA I EDUCACIÓ

3A_ Projectes de recerca per generar noves relacions entre agents i / o equipaments culturals i educatius - 22 premis

1. Associació A Bao A Qu
Espais, temps, veus. Els i les joves als equipaments culturals de la ciutat.

'Espais, Temps, Veus', un projecte de recerca aplicada sobre els vincles dels i les joves d'entre 16 i 19 anys amb els equipaments culturals de la ciutat, sobre els espais i les veus que poden tenir els i les joves en la vida d'aquests equipaments.

 

2. Associació Artística i Cultural Difusor
Batxillerat Artístic especialitzat en Art Urbà a l'IES Consell de Cent

Elaboració del contingut acadèmic, teòric, pràctic i de relació cap a l'exterior via projectes, l’especialització en Art Urbà que oferirà l’IES Consell de Cent en el seu Batx. Artístic a partir del curs 21/22. El projecte inclou, a més, una borsa d'hores de diversos professionals especialitzats (artistes, gestors) per aprofundir i donar suport en aspectes concrets de la seva implementació.

 

3. Artixoc i Cooperativa La F@brica
Fluxos, explorant itineraris culturals des de l’acció educativa al Bon Pastor

El projecte consisteix a obrir un procés de recerca acció per activar els agents educatius i culturals de Bon Pastor al voltant d’uns objectius comuns que posin les condicions per millorar la qualitat de vida i l’educació a través de la cultura. En aquest sentit, es crearà una peça audiovisual realitzada pels infants amb la col.laboració d'experts en música, teatre i memòria històrica.

 

4. Associació Casa Orlandai
Sarrià educador. Educació, cultura i territori

 

5. Associació Cultural Modiband
Barris de cine

Projecte de recerca amb la finalitat de dissenyar de forma comunitària un programa d’activitats pel foment de la cultura cinematogràfica als barris, partint de la interacció amb sales recentment equipades dins o properes de determinats centres educatius de la ciutat. L'objectiu és formular un projecte de nova creació, comunitari i integrador, relacionat amb el valor artístic i social del cinema.

 

6. Associació de Divulgació Científica i Cultural Teatronika
Teatronika Steam. Robòtica i arts escèniques en l’educació

Desenvolupament d'una metodologia per a la creació artística amb robòtica, intel.ligència artificial i arts escèniques a centres educatius, en col.laboració amb els equipaments culturals de proximitat. Les participants experimentaran amb els diferents elements de les AAEE (espai, veu, moviment, text, so, etc.) conjugats amb la robòtica i la IA com a eina creativa.

 

7. Associació educativa i cultural Formes
MoviMent: Dansem per aprendre

El projecte busca incorporar la creació i la pràctica artística a través de la dansa a la programació educativa de La Troca, escola comunitària de persones adultes, així com recollir evidències sobre el seu impacte en les persones participants, la comunitat i el territori. Es tracta de millorar el processos d’ensenyament i aprenentatge per al desenvolupament integral de les persones participants.

 

8. Associació MediacionTRNS
Espais comuns
: centres educatius i llocs de vida

 

9. Associació Nadir Audiovisual i Educació
Bobina: arts i educació a la Fabra i Coats

Bobina és un projecte educatiu de l’Associació Nadir i L’Afluent que busca connectar els alumnes dels centres escolars del districte de Sant Andreu amb els artistes residents de la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats (FiC) per tal de realitzar junts un procés de creació.

 

10. Associació PICC, Producció per a la Innovació Cultural Comunitària
Blaucelona Educativa, metodologia educativa innovadora per a la ciència ciutadana marina

Blaucelona Educativa és una recerca aplicada per co-dissenyar, prototipar i implementar una metodologia educativa innovadora basada en la ciència ciutadana i l’educació experiencial que articuli la connexió dels equipaments educatius amb el seu entorn marí, per fer un ús col·lectiu lúdicament responsable, mediambientalment sostenible i culturalment enriquidor del Mar Mediterrani.

 

11. Claudia Hilda Garcia Moreso
El carrer Eugeni d'Ors es mou

El Carrer Eugeni d'Ors es mou, és un projecte de recerca que pretén analitzar els resultats en l’assoliment de les competències artístiques, quan es treballa de forma transversal, integrada, vivencial, i teixint connexions amb l’entorn. Un projecte creatiu a través de la dansa impulsat per artistes vinculats a La Caldera, fent partícips a docents, famílies i veïns del barri de les Corts.

 

12. Cordova (Associacio Cordova Galeria)
Sandia

Sandía és un programa educatiu dirigit per Cory John Scozzari que tindrà lloc a la seu de l’espai cultural sense ànim de lucre Cordova, i discorrerà de manera paral·lela a la programació de l’organització. Estarà dirigit a joves LGBTQ+ d’entre 14 i 20 anys, especialment als qui es troben en risc d’exclusió. El programa es troba actualment en la fase inicial d’investigació.

 

13. Cristina Martí Ninot
Laboratori CreaMoviment

Laboratori d’innovació artístico-pedagògica dirigit a la primera infància, a càrrec de Teresa García-Valenzuela, Cristina Martí Ninot i Toni Viñals Matas. L’objectiu del laboratori és oferir un sòl fèrtil que nodreixi als participants, tots ells vinculats al teixit cultural de la ciutat. Compartir coneixements, generar noves propostes de qualitat, i posar-les a disposició d’agents i públic general

 

14. Eduxarxa
ReACC-MAC (Recursos d’Accessibilitat al Museu d’Arqueologia de Catalunya- Recerca comunitària per a la inclusió)

El projecte té el propòsit de desenvolupar una nova interpretació d’alguns elements de les sales expositives del MAC Barcelona per tal d’incrementar l’accessibilitat de l’equipament. El resultat d’aquesta nova interpretació, realitzada mitjançant una metodologia d’investigació-participant es plasmarà en un nou itinerari museístic i en l’elaboració de recursos accessibles.

 

15. Experimentem amb l’Art
Desbrossant la Ribera: del sembrar, recol·lectar i revitalitzar un teixit cultural i sostenible entre una escola bressol i el seu entorn de proximitat

Codisseny d’un procés expandit al barri de la Ribera amb la implicació d’una Escola Bressol, la Fundació Joan Brossa, altres agents culturals del territori i Experimentem amb l’ART, activant una pràctica col·lectiva que comenci a l’escola i s'estengui al barri per fer possible una experiència transformadora. Amb accions formatives i activació d’espais porosos que connectin l’escola a l’entorn.

 

16. Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia
Teixim ponts entre biblioteques i centres educatius de secundària. Recerca sobre la biblioteca Jaume Fuster i els centres del seu entorn.

Anàlisi de la relació entre la Biblioteca Jaume Fuster i dos instituts de secundària propers. A través de la investigació-acció i de forma participativa, conclourà amb estratègies i propostes d'actuació per reforçar vincles entre equipaments culturals i educatius. Estratègies que poden ser bidireccionals, tant de la biblioteca cap als centres, com dels centres (i els propis joves) a la biblioteca.

 

17. Lúdic 3
De la fabricació industrial tradicional a la fabricació digital: recuperem la memòria històrica de la fàbrica de l’Espanya Industrial del barri de Sants

Recuperació de la memòria històrica de la fàbrica de l’Espanya Industrial a través d'un viatge des de la indústria 1.0 (mecanització) a la indústria 4.0 (fabricació digital) i mitjançant el treball conjunt del FAB Casa del Mig, equipament municipal que ofereix activitats a l’entorn de les noves tecnologies i l’Institut Escola ARTS. Projecte que connecta cultura, tecnologia i educació.

 

18. Plàudite Teatre. Espai d'Arts Escèniques
El teatre es desperta

Reflexionem com retornar a la comunitat el teatre de l’escola Cavall Bernat a partir del seu projecte educatiu, hi participen: Plàudite Teatre com agent artístic, LaCol com agent social d'arquitectura cooperativa, 2 escoles veïnes (Provençana i Seat), persones grans del territori a través dels CAPs: Roger, La Marina i Santa Eulàlia Nord. La investigadora M.M Schaper, Aarhus University, Dinamarca.

 

19. Promotora de Mitjans Audiovisuals
Fem història. Documentals de les escoles històriques de Barcelona

Fem història té la voluntat d’aprofundir en el coneixement i la divulgació de la història dels centres educatius de Barcelona posant l’alumnat del centre educatiu en relació amb els arxius i els testimonis per a realitzar un procés d’investigació, guió i filmació, que acabi amb un documental audiovisual que narra la història del centre en relació al barri, la ciutat i el context social i polític.

 

20. Puça Espectacles
Diorama d'aula

Programa per a investigar i generar processos d’ensenyament i aprenentatge amb l’experiència artística com a metodologia, a partir d’unes Jornades amb Professionals -espai d’investigació, formació i divulgació- i de la creació d’un vincle entre la Fàbrica de Creació Nau Ivanow i un institut d’educació secundària. En el projecte col·labora la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

 

21. Roger Bernat de Naeyer
Lligam

LLIGAM és un tutorial per tal que institucions de backgrounds diversos, que aparentment no tenen res a dir-se ni res a aprendre l'una de l'altra, iniciin una relació. Aquest projecte es fa en complicitat amb El Graner (Centre de Creació de Dansa i Arts Vives) i la Casa Jove de La Marina (Sant Pere Claver Fundació Sanitària), i les persones usuàries, treballadores i veïnes.

 

22. Voltes Cooperativa d'Arquitectura
Construcció d’elements i espais de joc al Raval

El projecte proposa un taller per a joves, organitzat conjuntament entre Voltes, el CCCB i Impulsem, amb l'objectiu d'analitzar l’espai públic de dues places del Raval, i pensar millores a través del disseny col·lectiu. Finalment, es construiran els elements dissenyats i aquests es posaran a prova a través d’accions participatives en col·laboració amb altres entitats socio-educatives del barri.

 

3B_ Noves estratègies i metodologies per reforçar els projectes educatius dels equipaments culturals - 12 premis

1. Bidó de Nou Barris
Generació Zirk: Investigació-acció participativa per implementar la perspectiva de gènere en projectes de circ social amb joves

Proposem una recerca aplicada per dissenyar i experimentar una metodologia que fomenti i faciliti la integració de la perspectiva de gènere en projectes de circ social amb joves.

 

2. Helena Muñoz Villena
Perifèria Sud

Recerca sobre nous models de mediació culturals dividida en tres eixos: Perdre el Centre, explorant models extitucionals i descentralitzats; Perdre el Nord; situant la mediació cultural des de les perspectives del Sud; i Perdre el Temps; prototipant eines de mediació basades en l’escolta activa. Compta amb la col•laboració del Departament de Mediació del CCCB i l’assessoria de t.i.c.t.a.c.

 

3. Anna Juan Cantavella
Ecosistemes de cultura familiar

Eco_Cult és un projecte de recerca i mediació cultural infantil i juvenil. La seva intenció és acompanyar a la Biblioteca Barceloneta-Fraternitat en un assaig d’ampliar l’impacte que les seves accions tenen dins de les dinàmiques familiars del barri. Com? A través d’una sèrie de tallers per a famílies, a la manera d’una “escola de mares i pares” a la Biblioteca del barri.

 

4. Bit Lab Cultural
BCN-CooEduca, plataforma col·laborativa cultural i educativa de suport mutu

El projecte BCN-CooEduca és un procés de recerca aplicada per co-dissenyar, desenvolupar i posar en marxa una plataforma digital cultural educativa i oberta, que permeti als equipaments culturals comunitaris de la ciutat de Barcelona i als seus col·lectius noves formes de produïr i accedir a accions educatives i de formació en l’àmbit de les arts i la cultura.

 

5. Connectats
Literatura expandida: una metodologia comunitària

Un recurs-guia per a engegar processos de creació comunitària amb persones migrants en Museus i Biblioteques de Barcelona. Una metodologia de formació i expressió literària que activa processos de coproducció cultural que es materialitzen en publicacions i/o propostes expositives. Una eina de diàleg intercultural i construcció de memòria al voltant de les col·leccions i la pràctica etnogràfica.

 

6. encontrArte Asociación
Visualització virtual d’emocions reals

“Visualización virtual de emociones reales” és un projecte col·laboratiu i educatiu d’art i realitat virtual que investiga l’impacte emocional de l’aïllament, especialment en els joves. El projecte, a través d’un cas d’estudi, prova d’avaluar i validar una metodologia innovadora d’educació no-formal involucrant-hi joves que seran acompanyats per expressar les seves emocions mitjançant obres d’art virtual.

 

7. Fundació Joan Brossa
Brossa expandit

“Brossa expandit” vol comunicar l’art dels vius i per això la nostra voluntat és treballar, de manera horitzontal, entre el món de l’educació i el sector creatiu. Des del nostre servei educatiu hem de saber reivindicar l’artista viu, la contemporaneïtat, i entendre la figura del creador com a mediador, i l’espai expositiu i teatral com a espais de mediació.

 

8. Fundació Pare Manel
CO(S)MIC9B, còmic i il·lustració comunitària a 9 Barris 

Projecte de recerca-acció participativa intergeneracional a través de la narrativa i la producció d’històries gràfiques impreses en risografia de publicacions que siguin expressió de les derivades de gènere, interculturalitat i memòria, dels barris de la zona centre de Nou Barris (Les Roquetes, Verdum i Trinitat Nova).

 

9. Laberint Cultura
Cossos en conflicte: feminismes i tecnologies de la imatge

Recerca d’El Safareig i LaLaberinta entorn dels feminismes, les tecnologies de la imatge i els laboratoris situats connectant la programació expositiva de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani amb espais formatius de Sant Andreu. La recerca es pregunta sobre les necessitats generades en el context actual de pandèmia en relació amb les noves formulacions que comporten en els usos de les imatges.

 

10. L'Automàtica
L’Autoescola

L’AutoEscola és un projecte que desenvolupa eines pedagògiques innovadores resultat d’un procés d’experimentació material i tècnica vinculats a processos d’impressió. Des de la desobediència tecnològica i la mentalitat hacker, sotmetrem les màquines i els materials a manipulacions fora dels seus usos convencionals, i experimentarem amb papers, tintes, instruments i matèries.

 

11. Montserrat Casas Estradé
L'Arxiu a l'aula

Projecte educatiu de recerca en línia, per treballar des dels centres educatius i accedir als fons d'imatges de l'AFB, dissenyant blocs temàtics i galeries d'imatges adequats als currículums i competències, penjats com a recursos educatius a la seva web, oberts a qualsevol centre interessat en el patrimoni històric i fotogràfic de Barcelona, fent visible el seu fons i facilitant-hi l'accés.

 

12. Santiago Carcasona Utrero
Tocant t'ho canto

Tocant t’ho canto és un mètode accessible d’ensenyament, d’aprenentatge i de gaudi de la música basat en un repertori audio-visual i acompanyat dels corresponents tutorials amb continguts didàctis i pedagògics per a donar eines al professorat de música, a professionals del lleure, i oferir recursos per a cobrir la necessitat essencial de fer música i de posar-la a l’abast de totes les persones.

 

> LÍNIA 4: DIVULGACIÓ CIENTÍFICA I ART I CIÈNCIA

4A_ Creació de propostes innovadores de divulgació científica - 5 premis

1. Arsgames Asociación Cultural - Exploracions Explorables
Per una alfabetització científica sobre l'impacte de la COVID-19 a Barcelona

"Explicacions explorables" pretén promoure el pensament crític de la ciutadania i l'alfabetització científica i estadística oferint una eina oberta, interactiva i ludificada que permet visualitzar, jugar i interpretar les dades obertes de l'Ajuntament de Barcelona respecte a l'evolució de la covid-19 a la ciutat de Barcelona i els seus impactes en els àmbits de més interès.

 

2. Associació Cosicosa
L’ètica de les màquines: jocs crítics

El projecte neix amb l'objectiu de fomentar una mirada crítica i una actitud reflexiva i èticament compromesa amb relació a l'ús, disseny i desenvolupament de sistemes intel·ligents i preveu el disseny i la realització de tres jocs crítics orientats a explorar les complexitats i els desafiaments ètics i socials vinculats a l'impacte del sistemes intel·ligents en la vida quotidiana.

 

3. Associació Lichen Innovació Social
Endèmic

Endèmic permet reconèixer i visibilitzar la necessitat d’un futur sostenible, basat en el vincle entre la naturalesa i l’ésser humà, que asseguri la comprensió i sensibilització davant desafiaments contemporanis sanitaris i climàtics, a través de l’art, metodologies participatives i espais d’aprenentatges en microbiologia, etnobotànica de plantes medicinals i ecologia urbana.
www.projectendemic.com

 

4. Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua (IDAEA-CSIC)
BCN Art-Ambient

BCN Art-Ambient és un projecte de co-creació científic-artístic entre el centre de recerca IDAEA-CSIC i el centre d'art urbà B-Murals. Es visibilitzaran les problemàtiques ambientals a les quals s'enfronta Barcelona, a través de la creació d'un mural artístic realitzat per personal cientifico-tècnic amb l'ajuda d'artistes, i la realització de les quals tindrà una perspectiva de gènere.

 

5. Universitat Pompeu Fabra
De la “Universitat Escolta” al “Cafè Revers”

L’objectiu d’aquest projecte és treballar juntament amb les persones joves de Barcelona sobre la qüestió de la comunicació de la pandèmia COVID-19 dirigida a aquest col·lectiu, com millorar-la i com millorar, de manera general, la comunicació de la ciència. El projecte culmina amb un esdeveniment divulgatiu en format "Cafè Revers", per a donar resposta a les inquietuds comunes d'aquest col·lectiu.

 

4B_ Creació de continguts educatius digitals o audiovisuals - 7 premis

1. Ana Montserrat Rossell
 #DolorsAleuOficial 

Per primer cop, una de les científiques de Barcelona oblidades per la Història i els historiadors, ens parla directament des del seu Instagram: #DolorsAleuOficial
#DolorsAleuOficial (1857 – 1913) resum la vida de la primera metgessa de Catalunya i de l'Estat Espanyol, la barcelonina Dolors Aleu. Ho fa en primera persona, des del seu compte d'Instagram i en una col·lecció de 5 vídeos d'1 minut.

 

2. Arianna Bucci
MarSeaLONA: Barcelona es mucho... mar!

Vols saber de quina manera Barcelona està lligada al mar, més enllà de la platja? I com és d’important el mar en el teu dia a dia? Respira i segueix l’etiqueta #MarSeaLONA, el nou compte de TikTok en què podràs aprendre, explorar, jugar, compartir les teves experiències relacionades amb el mar, visitar centres d’investigació i museus, sempre amb el guiatge de dues apassionades biòlogues marines. ¡Barcelona es mucho mar!

 

3. Eduscopi
Podcast de ciència imprescindible per i per a la ciutadania

Es proposa un projecte participatiu amb la ciutadania per conèixer quines són les seves necessitats i inquietuds amb relació al coneixement científic i a com interpretar el món que els envolta, que culminarà en la producció de 10 episodis de podcast (un per districte) de divulgació científica basada en els continguts sol·licitats per la ciutadania de Barcelona.

 

4. Fundació Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona)
Tria la teva recerca

"Tria la teva recerca" és una activitat ludificada en format digital, a través d'un entorn virtual interactiu, destinada a tots els públics. El joc seguirà l’operativa clàssica dels llibres de “Tria la teva aventura”. En aquest cas, els participants han d'escollir quins experiments volen dur a terme per avançar en la recerca contra el càncer i la metàstasi.

 

5. Fundació Bosch i Gimpera
Una finestra al cervell

“¿Què voleu saber del cervell?" Aquesta és la pregunta que “ Una finestra al cervell” llença als Barcelonins i Barcelonines. Els investigadors/es de l'Institut de Neurociències de la UB responen en diferents formats multimèdia (incloent vídeos, motion graphics, gifs, etc) a les preguntes que ens feu arribar!

 

6. La Mandarina de Newton
Ciutat Augmentada

Ciutat Augmentada parteix de la idea que una ciutat és una eina cultural en si mateixa. Si un museu és realitat concentrada, la ciutat és realitat expandida i, aquesta, pot ser augmentada. És un documental interactiu. Proposem repensar Barcelona amb clau museològica oferint itineraris interactius audiovisuals que incloguin curiositats científiques de la ciutat.

 

7. Ricard Grèbol Jiménez
Economèdia

Economèdia és un projecte transmèdia amb voluntat d’elaborar contingut audiovisual divulgatiu en català en els camps d’economia i societat. ECONOMÈDIA vol ser un canal de difusió del coneixement acadèmic, científic i d’actualitat que ajudi al públic jove a tenir debats informats i rigurosos. Actualment, l'equip està format per Esther Motjer, Pol Guillaumes, Xavier Blanco i Ricard Grèbol.

 

4C_ Creació de projectes artístics audiovisuals amb interrelació art / ciència - 10 premis

1. Ana Maria Alarcon Jimenez
Contrapunt Disruptiu

Contrapunt Disruptiu és una videoinstal·lació de nova creació centrada en les vivències d’un grup de músiques i músics residents a Barcelona durant el confinament del 2020. El projecte utilitza la idea de contrapunt des de la perspectiva atesa per l’investigador de la ICREA David Irving en el seu estudi Colonial Counterpoint: Music in Early Modern Manila (Oxford University Press, 2010).

 

2. Associació Lemur. Laboratori d’Emergències Urbanes
El cos de la casa. Memòries d’un confinament

El projecte consisteix en un documental participatiu sobre la memòria emocional del confinament. Recollirem el testimoni d'un grup de famílies diverses que viuran una memòria corporeitzada de la seva llar. Reflexionarem sobre com l’espai domèstic afecta el nostre benestar i com ha canviat la percepció de la casa, tot observant quins usos i espais s’han modificat, alguns de forma permanent.

 

3. Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación
Barcelona Deep Collage 

Audiovisual sobre les interaccions entre la vida quotidiana i la ciència, basat en l'experiència de dues jornades de trobades entre veïns del barri de les Corts, investigadors i artistes. Les jornades inclouen: portes Obertes al BSC, xerrades i taula rodona, tallers de collage manual i sonor, exposició al BSC i a la seu del districte de les Corts, espais de trobada, etc.

 

4. Jorge Luis Marzo Pérez
La corba. El relat matemàtic de la pandèmia

Aquesta recerca s’ocupa del paper de la corba gràfica en el relat de l’actual pandèmia. Tanmateix, l’èxit comunicatiu de la corba contrasta amb la seva tendència cap a certs biaxos. Aquest projecte de format vídeo-documental vol posar en coneixement la gestió visual de les dades i proposar un debat transversal i públic sobre els seus efectes en la forma d’interpretar els fenòmens col·lectius.

 

5. Josep Ollé Sabaté
I shall not live in vain

Volem vincular a la poesia "​I shall not live in vain"​ de l’Emily Dickinson les victòries que han tingut els sanitaris a mesura que han anat entenent la COVID19. El resultat serà un vídeo on combinarem la ​veu parlada dels sanitaris amb la ​veu cantada de vuit cantants professionals que intepretaran la musicació que Josep Ollé ha fet del poema de Dickinson.

 

6. Josep Vidal González
Física confinada 

Durant el confinament de la primavera del 2020 van canviar moltes. El projecte "Física confinada" consisteix en explicar 10 fenòmens físics (i emocionals) que van canviar durant el confinament, a través (i/o amb) obres d'art i projectes artístics. També es podria dir "Física (i química i biologia i matemàtiques) confinada", i consistirà en 10 curts d'animació 3D.

 

7. Lika Wendy Silva Bernshteyn
Psyche

Psyche vincula l’art i la ciència amb les vivències de la pandèmia i el confinament de la primavera del 2020 viscudes des del punt de vista d’altres espècies que conviuen a la ciutat de Barcelona. Utilitza la narrativa documental centrada en el punt de vista dels lepidòpters presents a l'AMB per tal d’apropar a l'espectador a una altra realitat de la qual n'ha format part sense ser-ne conscient.

 

8. Margherita Isola
Huerta Hertz

“Huerta Hertz” és una experiència d’immersió en el jardí a través de la trobada amb les plantes que hi viuen i del fet d’escoltar-les. L’experiència es retorna al visitant en forma de ruta autònoma amb una aplicació mòbil que consta d’un mapa del jardí, una audioguia musical, imatges i textos sobre les plantes involucrades que en el conjunt formen una ficció botànica antiespecista.

 

9. Patricia Tamayo Aldana
Fake nius

Fake Nius és una intervenció artística de divulgació científica que consisteix en la instal·lació de nius animals d'espècies autòctones als carrers, places i parcs de l'àrea metropolitana. Durant una part del dia els nius semblaran buits, però a la nit, es revelaran els seus habitants, mitjançant el videomapatge, donant vida als nius com en un joc d'ombres entre realitat i fantasia.

 

10. Reiko Yamada
Sonidos Inciertos

Sons Incerts és una instal·lació d’àudio multicanal basada en principis de túnel quàntic que intenta commemorar i arxivar un moment històric global i específic de l’existència humana recent. Tracta el tema de la incertesa, que continua portant els seus ciutadans al límit en tots els aspectes de les seves vides durant la pandèmia de covid-19.