Tornar

William Kentridge retratat amb un gran retrat d'Stalin

Xostakóvitx, animat

L'artista visual William Kentridge presenta al Liceu un film d'animació sobre la Desena Simfonia del compositor.

William Kentridge, un artista visual sud-africà conegut pels seus collages, dibuixos, gravats i films d'animació fa una nova incursió en el món de la música clàssica i l'òpera. Ja vam veure a Barcelona l'any 2021 la seva posada en escena del Wozzeck, la coneguda peça expressionista i atonal d’Alban Berg, però ara mostra Oh to Believe in Another World, un film d'animació que posa imatges a la Simfonia núm. 10 de Dmitri Xostakóvitx. Els dies 18 i 19 d'octubre, al Gran Teatre del Liceu.

És un dels artistes visuals més coneguts del moment des que, l'any 1997, es donés a conèixer arreu del món amb les creacions que va presentar a la Biennal de Johannesburg, a la Biennal de l'Havana i a la documenta 10 de Kassel. L'artista va estudiar teatre a París i va fer de director d'art per a sèries de televisió, una experiència que el va dur a crear films amb les seves pròpies il·lustracions que reproduïen episodis d'injustícia i abús en la Sud-àfrica d'altres temps. Alguns dels films que va produir van arribar fins i tot al Festival de Cannes, on es van poder veure l'any 2004.

Al Liceu veurem una nova creació cinematogràfica de l'artista, que posa imatges amb els seus dibuixos a la Simfonia núm. 10 de Xostakóvitx. La composició, segons explicava el mateix músic, mirava de retratar musicalment el personatge d'Stalin, just després de la mort del dictador. Per descomptat, vista la censura imperant, l'autor no va poder explicar obertament sobre què tractava la simfonia, tot i que posteriorment es va divulgar que, en part, retrata al dictador i els anys de plom i sang durant els quals va exercir el poder.

És el film de Kentridge únicament una conversió en imatges de la música? No només això, sinó que vol mostrar també la complicadíssima relació entre el compositor rus i la Unió Soviètica, amb moments que passen per la mort de Lenin, el suïcidi del poeta i dramaturg Vladímir Mayakovski o bé o l’assassinat de Trotski.

Tot forma part d'una animació que transcorre en les sales d'un museu. La protagonitzen tot de titelles que fan la funció de peces d'un collage. Josep Pons, especialista en Xostakóvitx, dirigeix la interpretació en directe de la Simfonia núm. 10, a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Si voleu veure com una simfonia de Xostakóvitx es converteix en les mans de William Kentridge en un film d'animació, veniu al Gran Teatre del Liceu a veure Oh to Believe in Another World, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.

 

 

Data de publicació: Divendres, 18 Octubre 2024
  • Comparteix