Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Avís de sequera:

s’ha activat el protocol de sequera en fase de prealerta.

Tornar

Fotograma d’una pel·licula de Luke Fowler on apareix Margaret Tait.

Xcèntric, una altra visió del cinema

Un any més torna el programa de cinema estable del CCCB que finalitza el 29 de febrer. 

Voleu descobrir llenguatges singulars en el panorama audiovisual? Aleshores, teniu una cita amb Xcèntric, el cicle de cinema nascut el 2001 amb el qual gaudireu de títols de cinema experimental i d’avantguarda. Enguany, el programa es va inaugurar el 18 de gener i, tant si sou cinèfils com si sou espectadors curiosos, teniu una cita a l’auditori del CCCB.

Xcèntric es va fundar amb la voluntat de crear un cicle de projeccions estable i, actualment, es fan projeccions per a l’hivern i la primavera, així com activitats al llarg de l’any. A més a més, és un espai de trobada per a públics, cineastes i estudiosos perquè pugueu gaudir d’un cinema visionari. Al llarg dels anys, els continguts s’han ampliat en gèneres i temàtiques, però sempre amb la voluntat de mostrar obres de creació personal, experimentals i d’assaig; sense limitacions d’època, format, durada, ni gènere. 

També, durant aquests anys s’han afegit activitats pedagògiques, teòriques i pràctiques, així com trobades amb cineastes i especialistes, publicacions, programes itinerants i produccions pròpies, a més de l’Arxiu Xcèntric.

Què hi podreu veure per als dies que venen? L’1 de febrer us hi espera una sessió en homenatge als cineastes Vincent Grenier i Michael Snow. De Grenier es projectaran quatre de les seves primeres pel·lícules: X, 1976; Intérieur Interiors (to A.K.), 1978; Closer Outside, 1981; i World in Focus, 1976. Pel que fa a Snow, podreu veure la road movie Seated Figures, 1988. 

El 4 de febrer es projectaran un conjunt de pel·lícules recents que reflexionen sobre la concepció i la interacció de les imatges en l’actualitat; des de l’impacte en la vida diària, el paisatge i la naturalesa. Les obres són dels directors Anna Hawkins, Tony Balko, Britany Gunderson, Leonardo Pirondi, Josh Weissbach, Adrian Cousins i Scott Fitzpatrick

Després, el 8 de febrer, s’explorarà la influència i es revisitarà el cinema de Margaret Tait que, a partir de la filmació en 16 mm, duen a terme cineastes com Ute Aurand, Peter Todd i Luke Fowler

Us endinsareu en l’univers de Maya Deren, que indaga en una nova forma cinemàtica per crear un cinema-ritual a partir de les seves obres més rellevants, l’11 de febrer. Més endavant, el 22 de febrer podreu submergir-vos en una sessió dedicada a Hollis Frampton que intenta respondre a la qüestió sobre si el cinema és un invent sense futur.

Finalment, tindreu l’oportunitat de conèixer les pel·lícules de la primera etapa del Colectivo Cine Mujer (1975-1986), un grup pioner de dones cineastes de Mèxic. Aquest col·lectiu va sorgir de la militància de les seves integrants en moviments populars, estudiantils i obrers, com també de l’experiència del moviment feminista de la segona onada. Les seves produccions cinematogràfiques mostren un cinema d’investigació, qüestionament i agitació política, dins de la lluita per l’alliberament de les dones a l’Amèrica Llatina. 

Si voleu gaudir d’un cinema difícil de veure en els circuits més convencionals, aprofiteu per gaudir de les pel·lícules que ofereix el programa Xcèntric. L’horari de les sessions varia segons les projeccions i el preu de l’entrada general és de 4 €. Si voleu comprar-la, podeu fer-ho des de la pàgina web del CCCB

Data de publicació: Dilluns, 29 Gener 2024
  • Comparteix