Tots els secrets de Santa Maria del Mar
La Basílica barcelonina ofereix visites guiades en les quals es pot conèixer a fons la història de l’edifici.
Hi heu estat mil i una vegades, la façana és un paisatge habitual en la vostra vida de barcelonins o barcelonines i potser fins i tot us heu llegit una coneguda novel·la (La Catedral del mar, d’Ildefonso Falcones) que la té com a protagonista. Però, tot i això, possiblement hi ha alguns secrets de Santa Maria del Mar que encara no coneixeu. Us els expliquen tots durant una de les visites guiades que es fan al temple, en idiomes diferents, entre dijous i diumenge.
Organitzen les visites la mateixa Basílica de Santa Maria del Mar i Volta. Cultura, Història i Patrimoni. Ells s’encarreguen de guiar-vos durant una passejada per l’interior del temple durant la qual podreu recórrer les naus, la cripta i l'espai-museu de les tribunes, a més d’una de les grans atraccions per als i les amants de les vistes sobre Barcelona: els terrats de la Basílica, situats a 35 metres d’alçada.
La visita té una durada d’entre una hora i una hora i quinze minuts i comença cinc minuts abans de l’hora fixada a la porta del Born de la Basílica. Abans de venir, heu de tenir en compte que per accedir als terrats cal pujar graons, així que si teniu problemes de mobilitat, penseu-vos-ho bé, ja que són 120 graons per unes escales de caragol. Afegiu-hi trenta graons més per arribar a les tribunes. Teniu-ho en compte, no només si conviviu amb problemes de mobilitat, sinó també si patiu problemes respiratoris o cardiovasculars greus.
Si no és el cas, teniu pel davant un temple per descobrir que té prop de set segles d’història i que és el reflex de la potència barcelonina d’aquells temps en el mar Mediterrani. Tot passava en aquells anys en el que avui és el barri de la Ribera, centre polític i religiós de l’antiga Barcelona. L’església original (Santa Maria de les Arenes) es va convertir en només 54 anys en la basílica que veieu avui, un exemple d’arquitectura gòtica que va patir desperfectes greus durant la Guerra Civil Espanyola.
Examineu l’edifici, però també les escultures, imatges devocionals i uns vitralls (un terratrèmol l’any 1428 va fer caure la rosassa original, que va matar alguns fidels) que donen llum a un gran espai diàfan, tan gran com auster, edificat, sí, amb pedra de la muntanya de Montjuïc.
Voleu descobrir els secrets de Santa Maria del Mar? Doncs veniu a una de les visites guiades que s’organitzen de dijous a diumenge, però abans feu reserva al web de la basílica.