Tornar

Captura d'una escena de l'obra Carmina Burana, fotografiada per A. Bofill

Goliards del segle XXI

La Fura dels Baus conjuga la música composta per Carl Orff el 1930 per al Carmina Burana amb l’univers simbòlic de la companyia teatral.

Carmina Burana és una col·lecció de poemes dels segles XII i XIII que es van conservar en un còdex trobat el 1830 a l’abadia benedictina de Beuren, a la regió alemanya de Baviera. El manuscrit aplega prop de 300 cants de diverses procedències geogràfiques escrits en llatí vulgar, alemany i francès.

Pel seu estil i temàtica, la major part de les composicions semblen obra dels goliards: clergues i estudiants rodamons que portaven una vida dissipada i viatjaven com a joglars d’un lloc a l’altre, bevent, jugant i cantant. Molts dels seus membres escrivien poesia satírica, molt crítica amb la institució eclesiàstica, el poder i l’ordre establert, així com cançons on elogiaven plaers terrenals com el vi, les tavernes, l’amor i el desig carnal.

La dècada de 1930, el compositor Carl Orff va musicar alguns dels poemes del còdex original, començant pel més conegut de tots: O Fortuna, velut luna statu variabilis [Oh, Fortuna, ets variable com la Lluna].

L’any 2009 La Fura dels Baus va rebre l’encàrrec d’adaptar l’obra d’Orff “per crear un espectacle total”. El seu èxit l’ha portat a recórrer tres continents i a ser vista per més de 300.000 espectadors. Ara, catorze anys després, la historia torna a Barcelona, al Teatre Tívoli. Sobre l’escenari, més de 50 intèrprets i un gran cilindre de 10 metres de diàmetre embolcallen l’orquestra, mentre l’obra es projecta damunt seu de principi a final. El resultat és un muntatge sensorial, musical i teatral trepidant on noi falta cap dels passatges: una lluna gegant, cascades d’aigua i un esclat primaveral seguit d’una verema en directe. I foc, molt de foc.

El preu de l’entrada oscil·la entre 20 i 58 euros i es pot comprar en línia en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 02 maig 2023
  • Comparteix