Tornar

Tara Oceans

El Tara Oceans fa 10 anys

El veler oceanogràfic atraca a Barcelona i celebra una dècada de recerca arreu del món amb diverses activitats públiques.

Des del setembre del 2009, una embarcació de només uns 35 metres d’eslora i amb capacitat per a 15 persones solca les aigües dels mars i oceans amb finalitats científiques. Aquest petit laboratori flotant, el Tara Oceans, ha donat ja dues voltes al món i ha recollit mostres que han aportat nou coneixement en ciències com la biologia molecular, la biodiversitat, la química, l’ecologia o les geociències. Deu anys després de salpar per primera vegada, l’embarcació atraca al Port Olímpic de Barcelona per celebrar el seu aniversari amb diverses activitats, del 4 al 8 d’octubre, que tindran lloc al mateix vaixell i a l’Institut de Ciències del Mar (ICM).

Si voleu conèixer en detall la llarga odissea del Tara Oceans, les seves contribucions a la ciència, les diverses i fascinants espècies del plàncton que ha permès estudiar, les expedicions en què s’ha vist implicada la nau i la repercussió dels seus descobriments en la conservació marina, no us podeu perdre la conferència (en anglès) que tindrà lloc a l’Institut el divendres 4 d’octubre. L’acte també s’emetrà en directe per streaming des d’aquest canal de l’ICM.

S’anomena plàncton (en anglès, plankton) al conjunt d’éssers microscòpics que viuen suspesos a l’aigua. Es tracta d’un grup que inclou una diversitat fascinant de formes de vida, les quals juguen un paper essencial en els ecosistemes aquàtics. Tara Oceans ha pres mostres de plàncton d’arreu del món i dona suport al projecte de ciència ciutadana Plankton Project, que es podrà conèixer en detall els dies 5, 6 i 8 d’octubre amb les visites a l’exposició del mateix títol que acull l’ICM. La mostra, a més, inclou el Planktonarium, una espectacular cúpula amb imatges, vídeos i escultures d’aquests éssers, una barca científica a vela i una taula amb microscopis on observar mostres de plàncton en directe.

Però per conèixer la tasca del Tara Oceans i què representa investigar a bord d’un vaixell com aquest, el millor és viure-ho en primera persona. Els dies 5 i 6 d’octubre serà possible visitar el veler, conèixer les expedicions que ha realitzat, els instruments que s’utilitzen per a la recerca científica i segur que un munt d’aventures.

Més informació i inscripcions en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 03 Octubre 2019
  • Comparteix