Tàpies torna a casa
Una gran exposició retrospectiva torna a dur a Barcelona obres de l'artista que formen part de col·leccions diverses.
Amb una nova denominació, Museu Tàpies, la que fins ara coneixíem com a Fundació Antoni Tàpies, al carrer d'Aragó de Barcelona, obre una gran retrospectiva. Es titula "Antoni Tàpies. La pràctica de l'art" i repassa l'obra d'un artista fonamental del segle XX. Del 20 de juliol fins al 12 de gener, la mostra torna a portar a la ciutat peces que fa temps que no s'hi veien.
És un dels grans moments de l'Any Tàpies, un seguit d'esdeveniments que commemoren el centenari del naixement de l'artista. No fa gaire es va inaugurar al Museu d'Història de Catalunya la mostra "Tàpies. Art i activisme", que analitza el compromís polític de l'artista a partir de la seva obra i, fins fa ben poc, s'ha pogut veure a les biblioteques de Barcelona una mostra sobre la relació de Tàpies amb la paraula.
Ara, però, el Museu Tàpies acull una gran mostra, organitzada pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i el mateix museu barceloní en el marc de l’Any Tàpies. Manuel Borja-Villel ha preparat una mostra pensada com una gran retrospectiva de l'autor. Són obres procedents de fons diversos i de col·leccions privades nacionals i internacionals, que il·lustraran la producció de l’artista entre els anys 1943 i 2011.
La presència d'aquestes peces, tant procedents de grans institucions internacionals com de les mans de col·leccionistes, permetrà dibuixar una trajectòria artística precisament a partir d'algunes de les obres menys vistes i conegudes de l'autor. Així, podrem veure tot un seguit de peces que, a causa del seu destí final, potser van quedar disperses i aïllades d'altres obres del mateix període creatiu i, a més, van acabar lluny de la ciutat.
La mostra ens permet recuperar i tornar a examinar amb cura les preocupacions formals i artístiques que van produir les obres enlluernadores de l'artista barceloní. Tot comença amb els primers dibuixos i autoretrats, continua amb els treballs que s'emmarquen en la relació de Tàpies amb el grup Dau al Set , passant per les obres dels anys cinquanta, seixanta i setanta i, per descomptat, les creacions matèriques de la dècada dels vuitanta.
Tancaran la mostra les creacions de Tàpies durant els últims vint anys (va morir l'any 2012), amb un seguit d'obres que mostren noves experimentacions formals i materials. En aquests anys, l'obra de l'artista és, també, una resposta al nou clima polític i cultural de l’Espanya democràtica.
Però, tot i ser la gran exposició de l'Any Tàpies, aquesta no és l'única mostra que, a Barcelona, us parlarà sobre el compromís polític d'Antoni Tàpies. Passeu pel Museu d'Història de Catalunya i veureu (des del 10 de juliol fins al 2 de febrer; entrada, 4 €) una altra mostra. És "Tàpies. Art i activisme", que mitjançant obra i material documental inèdit o poc conegut, repassa el compromís polític de l'artista amb els drets humans i amb causes socials, ètiques i polítiques diferents.
Així, veureu creacions de l'artista o referències documentals que al·ludeixen a la posició de Tàpies respecte a causes progressistes, catalanistes i humanitàries del seu temps. Coneixereu com es va implicar en reivindicacions polítiques vinculades amb països com Xile, Sud-àfrica o Bòsnia, però també descobrirem el seu compromís amb els moviments antifranquistes de la dècada dels seixanta del segle XX.
Si us voleu capbussar en l'obra i la trajectòria d'Antoni Tàpies, no us perdeu la nova exposició del Museu Tàpies. Abans de venir, però, consulteu al web d'aquesta institució tota la informació sobre la mostra.