Suzanne Valadon, de model a artista
El MNAC presenta una exposició de caràcter antològic sobre l’artista que va destacar en el París de les avantguardes.
L’ambient de la bohèmia de Montmartre de principis del segle XX s’instal·la a les sales del museu a través de la pintora, dibuixant i gravadora Suzanne Valadon. La mostra Suzanne Valadon. Una epopeia moderna, comissariada per Eduard Vallès i Philip Dennis Cate, ha estat organitzada pel MNAC en col·laboració amb el Centre Pompidou-Metz i el Musée d’Art de Nantes. Fins a l’1 de setembre, podeu endinsar-vos en l’univers de l’artista autodidacta.
Suzanne Valadon, pseudònim de Marie-Clémentine (1865-1938), va explorar tots els gèneres artístics, però va destacar en el retrat i les natures mortes, mostrant un interès especial pels nus femenins i les odalisques, que van arribar a ser el punt àlgid de la seva obra.
Amb quinze anys, Valadon va arribar a Montmartre, just en el moment en què el barri emergia com a epicentre de la modernitat artística. Allà es va formar veient de prop com treballaven artistes com Toulouse-Lautrec o Renoir, entre d’altres, per als quals va exercir de model. Valadon, però, va fer una transició de model a artista consagrada, un cas amb pocs equivalents a la història de l'art.
La mostra presenta més d’un centenar d’obres, de les quals quaranta-vuit només s’exposen a Barcelona, des d’olis sobre tela i cartó, passant per dibuixos i gravats, fins a escultures en guix i bronze, a més de material documental. Aquest conjunt us permetrà obtenir una visió retrospectiva i contextualitzada de la trajectòria d’una artista que va tenir un paper clau a l’escena parisenca de les avantguardes, durant els anys 1910 a 1930.
Aquesta visió es complementa amb obres d’artistes coetanis, francesos i catalans, amb els quals Valadon va tractar, com Matisse, Toulouse-Lautrec, Degas, Casas o Rusiñol, i donen una idea de la riquesa de l’ambient artístic de l’època, alhora que s’expliquen les múltiples interaccions que es produïen en escenaris d’avantguarda i, sobretot, la conquesta social de l’estatus d’artista per part d’una dona.
Aprofiteu l’ocasió per descobrir l’obra de Suzanne Valadon i submergir-vos en el seu món creatiu a la mostra Suzanne Valadon. Una epopeia moderna. L’exposició es va inaugurar el 19 d’abril, però teniu temps de veure-la fins a l’1 de setembre. Els horaris són de dimarts a dissabte, de 10 h a 18 h; diumenges i festius, de 10 h a 15 h. A partir del maig, de dimarts a dissabte, l’horari s’allarga fins a les 20 h. El preu de l’entrada general és de 6 € i, si voleu comprar-la, podeu fer-ho des del web del Museu Nacional d’Art de Catalunya.