Tornar

L'actriu Carme Sansa retratada mirant directament a la càmera

'Rose', el repte teatral de Carme Sansa

L'actriu interpreta la protagonista del monòleg teatral de Martin Sherman, una història sobre supervivència i fanatisme.

Possiblement no hi ha moment més oportú, vist el que ens expliquen els telenotícies, per veure sobre l'escenari Rose, el monòleg teatral que es va estrenar l'any 1999 i que, des d'aleshores, gairebé no ha deixat de representar-se en algun escenari o altre. És una història d'horror i resiliència, però també un repte escènic de primer ordre per a l'actriu que el protagonitza: Carme Sansa. Veniu-la a veure fins al 15 d'octubre a La Villarroel, dirigida per Daniel Anglès.

Martin Sherman és un autor nord-americà nascut el 1938, que treballa i viu a Londres i que és especialment conegut per una obra que també tenia a veure, com aquesta, amb el nazisme i que es fixava en la persecució que van patir les persones amb sexualitats dissidents. Era Bent, una peça teatral que també es va convertir en un conegut film.

A Rose, ens presenta el monòleg d'una dona jueva nascuda a Ucraïna amb una història personal que passa pels guetos de Varsòvia per acabar entre els neons americans. En el relat de la seva existència, la protagonista travessa la mateixa història del continent i del món durant el segle XX.

Sí, la història que ens explica fa posar la pell de gallina, perquè ens recorda que el món ha canviat molt, però que hi ha algunes coses que ni han canviat encara ni sembla que trobin la manera de fer-ho. Aquesta Rose que ha viscut el mal en primera persona i n'ha sobreviscut, avui està de dol. I no per una raó qualsevol, sinó per una de ben trista: la mort d'una nena que no, no és jueva com ella, sinó palestina.

Guerra i horror, dolor i desolació, però també humor i ironia i, especialment, un decidit desig de sobreviure que ho sobrevola tot plegat, en un monòleg que posa l'accent en unes persones que, en el text, estan per sobre dels conflictes. Una escenografia de gran senzillesa posa tot l'accent en el talent interpretatiu de Carme Sansa, en un paper que han dut a escena moltes grans actrius abans que ella.

Si no us voleu perdre una intèrpret de primera en un dels grans papers de la seva carrera, veniu a veure Rose a La Villarroel, però abans consulteu al web la informació sobre les representacions.

Data de publicació: Dilluns, 30 Setembre 2024
  • Comparteix