
Retrat eclèctic del cinema d'un país
La Filmoteca programa un cicle dedicat al cinema clàssic argentí, en una proposta de materialització complexa.
Sembla senzill programar un cicle de cinema clàssic d'un país que, com l'Argentina, és una de les potències culturals del continent i posseeix una filmografia impressionant. Però la realitat és més complexa i la manca de digitalització de les obres i d'una filmoteca nacional encara dificulta més el procés. Tot i això, la Filmoteca de Catalunya ha aconseguit bastir el cicle Cinema clàssic argentí i els seus marges, ple de grans obres i, també, d'algunes rareses.
A més de totes les dificultats esmentades, els programadors i programadores de la Filmoteca de Catalunya es van trobar, en el seu intent d'oferir el retrat cinematogràfic d'un país, amb una dificultat addicional: les circumstàncies polítiques actuals. La victòria electoral del polític ultraliberal Javier Milei, que intervenia l'institut de cinema, deixava fora de combat l'únic organisme estatal amb cara i ulls de l'Argentina cinematogràfica.
Per tant, la recerca ha conduït la comissària del cicle, Lucía Salas, a buscar en l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya i de l’espanyola però també al Museo del Cine Pablo Ducrós Hicken de Buenos Aires, a la Filmoteca Buenos Aires, entitat privada creada per Fernando Martín Peña i Octavio Fabiano. Martín Peña no només deixa en préstec alguns dels films del cicle, sinó que, a més, viatja a Barcelona i els transporta a la maleta.
Pel·lícules canòniques, films de l'època dels grans estudis i, també, moltes rareses i filmacions situades als marges del cinema més comú formen part d'un cicle que retrata de manera eclèctica el cinema del país: des dels directors i els actors, a les moltes relacions amb el teatre, el tango o el futbol, passant per les famílies, les migracions, els jornalers o els clàssics gautxos, entre molts altres personatges.
Entre les propostes, des de films de nitrat com Historia de un Gaucho Viejo (1922; 5 i 9 de març); fins al melodrama d'intriga Los pulpos, de Carlos Hugo Christensen (1948; 6 i 11 de març; a la foto), passant per documentals actuals que ens parlen sobre la situació dels arxius argentins de cinema com La vida a oscuras, d'Enrique Bellande (2023; 20 i 29 de març).
Si voleu veure l'Argentina retratada en la pantalla del cinema, no us perdeu el cicle Cinema clàssic argentí i els seus marges, però abans consulteu al web de la Filmoteca de Catalunya el programa complet de projeccions.