El rei de l'art pop, un fotògraf de referència i el galerista que els va portar a Espanya
La Fundació Suñol presenta, entre el 4 de desembre i el 28 de febrer, "Warhol & Vijande. Cita a Barcelona" i "Més que imatges alterades", sobre la visita a Espanya de l'artista nord-americà.
Amants de l'art pop i interessats en l'art contemporani en general estan convocats a una exposició que recorda a la Fundació Suñol el viatge a Espanya, l'any 1983, d'un Andy Warhol que assistia a la inauguració d'una mostra de les seves obres. L'exposició va acostar el pop nord-americà al públic espanyol i, a la vegada, va obrir l'escena ibèrica de l'art a les tendències més noves del moment.
Com a responsable de la visita, el galerista i descobridor de la modernitat més transgressora Fernando Vijande (Barcelona, 1929 – Madrid, 1986). Era un resistent que, no sense problemes, havia aconseguit il·luminar amb art del moment els últims i foscos anys de la dictadura franquista i que, muntant l'exposició Pistolas, Cuchillos, Cruces expressament per a Warhol, va portar definitivament l'art pop a la península i va posar el país en el mapa de l'art internacional del moment.
Com van ser aquells dies d'Andy Warhol a Espanya? L'exposició, que ja es va veure a Madrid i ara arriba a Barcelona, ens ofereix una aproximació de formes diverses: amb la presentació d'un documental titulat Más que Pistolas, Cuchillos y Cruces, en el qual diverses personalitats de la cultura que hi van ser parlen sobre el viatge de Warhol; amb obres de l'artista dels fons de la col·lecció de la Fundació Suñol i, especialment, amb la mostra "Més que imatges alterades", que aplega una vintena de fotografies de Christopher Makos. No només va ser l'home que va ensenyar Warhol com fer servir una càmera Polaroid, sinó que va ser un dels grans artistes del seu temps, que freqüentava Tennessee Williams, Gore Vidal o Truman Capote.
Mentre van ser a Espanya, Christopher Makos va retratar el seu amic i col·laborador en una sèrie en la qual indaga en la identitat de gènere. És Altered Image, una sèrie fotogràfica que conté alguns retrats especialment coneguts de Warhol (l'haureu vist, per exemple, amb perruca, maquillatge i una corbata), però també molts d'altres que no són tan coneguts i que segurament sorprendran el públic.
Tot, mentre veieu les imatges d'un fotògraf imprescindible, us submergiu en el món i les creacions del rei de l'art pop i descobriu un galerista fonamental en la història de l'art espanyol recent, un home de personalitat magnètica. Com a curiositat, explicar-vos que Fernando Vijande i l'empresari immobiliari Josep Suñol (propietari de la Fundació que duu el seu nom i on es fa aquesta exposició) es van fer molt amics els anys cinquanta... gràcies a l'amor compartit pel talent de Josephine Baker, ja que tots dos es van conèixer en un concert d'aquesta artista.
Si us agrada l'art contemporani, no us perdeu, "Warhol & Vijande. Cita a Barcelona" i "Més que imatges alterades" a la Fundació Suñol, però abans de venir consulteu al web la informació sobre la mostra.