Tornar

Fotograma de la pel·lícula ‘Illa xueta’.

Un quart de segle de cinema jueu a Barcelona

Durant el mes d’octubre, podreu gaudir de les pel·lícules del Festival de Cinema Jueu que es projectaran a la Filmoteca de Catalunya i al Born CCM. 

Si us voleu submergir en la cultura jueva, no us podeu perdre el Festival de Cinema Jueu de Barcelona que celebra vint-i-cinc anys. Enguany, presenta una selecció de vuit pel·lícules recents, des de ficció fins a documentals, que provenen d’arreu del món. El festival defensa la diversitat cultural i fa difusió de la cultura jueva amb l’objectiu de desmuntar prejudicis i estereotips. Les pel·lícules es projectaran del 4 al 31 d’octubre, a la Filmoteca de Catalunya i al Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM). 

Inaugura l’edició del festival Reste un peu (Queda’t amb nosaltres), de Gad Elmaleh (2022). La pel·lícula aborda la identitat en un sentit ampli i se centra en el moment en què Elmaleh decideix marxar de Nova York per tornar a París i convertir-se al catolicisme. Elmaleh té una gran fascinació per la Mare de Déu, però haurà de lidiar amb el seu entorn, marcat per les tradicions de la cultura jueva sefardita. 

També us esperarà un drama històric ambientat en el conflicte israelià-libanès que va esclatar el 1982 i va durar fins al 2006. Tel Aviv-Beirut (2022), de la directora franco-israeliana Michael Boganim, presenta la història de dues dones que rebutgen la brutalitat de la guerra per tal de refer les seves famílies. Són dos personatges que van més enllà de les fronteres físiques i ideològiques, i us faran reflexionar sobre el potencial de la societat civil i, en concret, de les dones. 

Una història que us endinsarà a les regions rurals de l’Est serà Adentro mío estoy bailando (The Klezmer Project), del 2023, dirigida pels argentins Leandro Koch i Paloma Schachmann. La pel·lícula a l’inici té uns tocs de comèdia sentimental, però esdevé una recerca dels últims intèrprets locals que van preservar la música klézmer, com a part de la cultura ídix, fins que va esclatar la guerra d’Ucraïna. A més, el film va ser guardonat a la Berlinale 2023 amb el Premi GWFF a la Millor Òpera Prima. 

Podreu gaudir de dues produccions mallorquines que exploren diferents vessants de l’antisemitisme. D’una banda, L’alemany de la botiga de fotos (2022), de Luís Pérez Bordoy, reconstrueix les adversitats de Leo Frischer, un jueu que va cercar refugi a l’illa fins que la victòria dels feixistes a la Guerra Civil Espanyola va obligar-los a fugir de nou. D’altra banda, Illa Xueta (2021), de Felipe Wolokita i Ofer Lazewicki, narra la discriminació i la privació de drets que van patir els jueus conversos a Mallorca, a causa de l’ascendència jueva dels seus cognoms.

Durant el festival també es projectaran altres documentals com The Devil’s Confession: The Lost Eichmann Tapes (La confessió del diable: les cintes perdudes d’Eichmann), del 2023, del director Yariv Mozer. Aquest film treu a la llum enregistraments secrets d’Adolf Eichmann, un dels principals autors de la Solució final de l’Holocaust que demostren la seva participació activa en la planificació i execució d’una de les atrocitats més grans de la història. 

Us submergireu en la figura de Marek Edelman per mitjà del film Marek Edelman… I byla milosc w getcie (Marek Edelman… Y hubo amor en el gueto), de Jolanta Dylewska i Andrzej Wajda, del 2019. Marek Edelman va ser un lluitador de la resistència i líder de l’Aixecament del Gueto de Varsòvia i durant el film és entrevistat per la directora Dylewska per parlar sobre l’amor al gueto. 

L’última aposta del festival és L’art du silenci (L’art del silenci), de Maurizius Staerkle Drux, del 2022. El director suís s’endinsa en la figura del mim Marcel Marceau, però no es limita a fer un retrat del mim, sinó que també fa un estudi de l’art de la mímica i els motius de la seva existència.

A més, hi seran convidats els directors Leandro Koch i Paloma Schachmann, Luis Pérez Bordoy i Ofer Lazewicki i podeu consultar a la programació les dates. 

No us perdeu aquesta immersió a la cultura jueva per mitjà del setè art, gràcies a les vuit propostes que us porta el Festival de Cinema Jueu de Barcelona, del 4 fins al 31 d’octubre. També, se’n fan dues sessions al novembre, al Cinema Truffaut de Girona. Podeu consultar l’horari de les projeccions i les dates de les sessions al programa, així com els llocs de la projecció, atès que poden ser la Filmoteca de Catalunya o el Born CCM. El preu de l’entrada general és de 4 € i, si voleu comprar-les, podeu fer-ho des del web de la Filmoteca de Catalunya o el Festival de Cinema Jueu de Barcelona.

Data de publicació: Dimarts, 03 Octubre 2023
  • Comparteix