Quàntica
Una exposició que proporciona les claus per comprendre els principis de la física quàntica a través de l’art, la creativitat i la ciència.
La mecànica quàntica és un dels paradigmes científics més rellevants del darrer segle que, alhora, reuneix conceptes difícils de comprendre. Per divulgar-ne els seus principis, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona acull l’exposició Quàntica del 10 d’abril al 24 de setembre. Una mostra que combina arts i ciències per acostar el fascinant món quàntic a tots els públics, comissariada per Mónica Bello, directora d’Arts at CERN, i José-Carlos Mariátegui, científic i escriptor, que compta amb l’assessorament científic de José Ignacio Latorre, catedràtic de Física Teòrica a la UB.
Arts at CERN és el programa d’art i ciència de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear. En el seu marc es va desenvolupar el projecte Collide International, una iniciativa a través de la qual un grup d’artistes va residir a la seu del CERN a Ginebra per establir un diàleg amb persones de l’àmbit de l’enginyeria i la física de partícules i desenvolupar la seva pràctica artística. El resultat d’aquestes estades foren les deu obres que ara es mostren a l’exposició Quàntica del CCCB.
Les deu obres vertebren l’itinerari artístic de la mostra. A través de diferents llenguatges i formes d’expressió artística, els deu creadors i creadores residents al CERN contribueixen a la comprensió de la ciència del món més minúscul, el de les partícules subatòmiques. A més, la mostra també ofereix un itinerari científic que convida a reflexionar al voltant dels principis quàntics fonamentals, les seves implicacions filosòfiques i la seva utilitat per al desenvolupament de tecnologies del present i del futur. Al llarg del recorregut ressonen conceptes com l’entrellaçament, l’atzar i la incertesa, la dualitat ona-corpuscle o la superposició, però a un nivell més pragmàtic també es mostra la presència del coneixement quàntic en la nostra vida quotidiana.
Després de grans muntatges com Big Bang Data, +Humans o Després de la fi del món, a Quàntica el CCCB torna a apostar per la interacció entre la ciència, l’art i la tecnologia per reflectir la cultura del nostre moment. Una exposició que porta inclòs un complet cicle d’activitat paral·leles. No perdeu detall.
Més informació en aquest enllaç.