Nou llambordes per a tres instituts
Els centres de secundària Quatre Cantons, Goya i XXV Olimpíada enceten una prova pilot per homenatjar les persones de cadascun dels barris que van ser víctimes de l’horror nazi.
Les Stolpersteine –literalment, 'pedres per ensopegar'– són uns llambordins ideats per l’artista alemany Günter Denmig que recorden les vides trencades pel règim nazi. Cada peça té gravada una breu inscripció, de manera que constitueix un micromonument a aquella persona i a la persistència de la seva memòria.
Amb el lliurament, per part de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de nou Stolpersteine o llambordes de memòria als alumnes dels instituts Quatre Cantons, Goya i XXV Olimpíada, el 17 de maig es van iniciar els actes d’homenatge a les víctimes barcelonines de la barbàrie nazi.
L’acte inaugural va comptar amb les intervencions de regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i dels representants de les Amicals de Ravensbrück i Mauthausen, Mar Trallero i Àlex Rigol, respectivament. Les tres institucions són les impulsores d’aquest projecte de recuperació de la memòria històrica i de restitució de les víctimes del nazisme.
Durant el curs 2021-2022, els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat dels instituts Francisco de Goya (Horta-Guinardó), Quatre Cantons (Sant Martí) i XXV Olimpíada (Sants-Montjuïc) treballaran tres biografies de persones deportades als camps d’extermini. Aquesta feina es durà a terme amb el suport de les dues Amicals, que també els aportaran coneixements tècnics i documentals perquè puguin treballar les seves històries de vida i els contextos social i històric que van propiciar l’ascens del feixisme i del nazisme i que van desembocar en la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.
Un cop acabada la feina a l’aula, cada alumnat farà una proposta de col·locació de les respectives Stolpersteine en diferents indrets de la ciutat relacionats amb la biografia de cadascuna de les persones homenatjades. Es tracta de Luis Villar (Barcelona, 1900 – Gusen, 1941); Florián Ibáñez (Almansa, 1903 – Gusen, 1941); Ferran Masip (Barcelona, 1899 – Mathausen, 1941); Josep Fort (Barcelona, 1892 – Hastheim, 1941); Sabatia Morand (Barcelona, 1920 – Auschwitz, 1944), Vicenç Vidrier (Torís, València, 1900 – Gusen, 1942), i tres supervivents: Carme Buatell (Barcelona, 1911 – Perpinyà, 1976), Francesc Boix (Barcelona, 1920 – París, 1951) i José Alcubierre (Barcelona, 1924 – França, data desconeguda).
Aquest projecte, que s’engega ara com a prova pilot, s’ampliarà durant el curs 2022-2023 i arribarà a tots els districtes a través d’una desena d’instituts per donar cobertura a tota la ciutat.