Prendre el pols als drets culturals de Barcelona
La tercera jornada de CULTUROPOLIS va acollir la presentació de l’Enquesta de Drets Culturals 2022, que situa la ciutat com una de les poques del món amb un sondeig d’aquest tipus.
Ahir, a la sala Parl·lel 62 i El Molino va tindre lloc la tercera jornada de CULTUROPOLIS. Com ja és costum, Alba Rihe i Gloria Ribera van obrir la sessió donant la benvinguda entre bromes i ens van delectar amb dos coples especialment dedicades al públic internacional. I tal com van aparèixer, d’una manera curta, però efectiva, van desaparèixer i van donar pas a la sessió que va obrir la jornada: la presentació de l’Enquesta de drets culturals de Barcelona 2022. Amb aquesta iniciativa, Barcelona se situa com una de les poques ciutats al món que compta amb una enquesta sobre participació cultural i que incorpora pràctiques diverses (més enllà de l'assistència a esdeveniments) i evidències sobre les desigualtats en el dret a participar en la vida cultural de la ciutat.
La presentació va anar a càrrec de Montserrat Tort, cap del Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB), Nicolás Barbieri, professor agregat de la Universitat Oberta de Catalunya i investigador en l'àmbit dels drets culturals, i Assumpta Manils, analista de dades del Gabinet Tècnic de l’ICUB. “L'enquesta intenta mesurar la participació cultural de la gent en la ciutat i el paper de les persones en la cultura”, va explicar Barbieri. El professor va assenyalar aquest fet com a crucial per comprendre els elements culturals més rellevants en la vida del barri, com es viu la cultura i noves maneres d’entendre-la. “És molt rellevant entendre que la cultura es fa a llocs clàssics com teatres o centres cívics, però veient els resultats de l’enquesta i observant les mirades de la població creix molt significament la manera en què la gent considera que mercats o centres educatius són espais claus per a la cultura”, va destacar.
L’enquesta també analitza el vessant econòmic vinculat a la participació. S’associa les persones amb una renda baixa a una menor participació en la vida cultural de la ciutat, però segons l’enquesta “s’observa un creixement d’assistència a activitats culturals en els barris de renda baixa amb relació a fa tres anys”, assenyalà Barbieri. “Trenquem l’estigma: als barris de renda baixa no hi ha una manca de valoració de la cultura”, va manifestar. Una altra dada molt rellevant d’aquest sondeig remunta a l’any 2019, quan un 36,6% de les persones enquestades havia expressat que volia dedicar més temps a les pràctiques culturals. En els resultats presentats ahir, s’observa un increment fins al 56%, una xifra significativament més alta que evidencia la necessitat de cultura per part de la ciutadania de Barcelona.
Un altre plat fort d’aquest CULTUROPOLIS ha estat la posada en comú de projectes reals, duts a terme en diferents municipis i regions del món, que eixamplen l’exercici dels drets culturals entre la ciutadania. Tant en la jornada de dijous com la d’ahir, El Molino es trobà immers en un seguit de presentacions ràpides i alhora detallades d’aquests casos d’èxit, dinamitzades per l’Alba Rihe i Gloria Ribera, que amenitzaven el temps entre presentació i presentació amb les seves performances. El que havia estat un espai tradicionalment lligat al lleure i l’espectacle, El Molino, s’ha convertit aquests dies en un laboratori ple d’innovació i diversitat cultural.
Un dels projectes que es va presentar, per exemple, va ser Trobades: les dones a les arts escèniques, nascut el 2020 davant la necessitat de crear espais d’encontre i visibilització d’aquest col·lectiu al Vallès Oriental. El projecte ofereix un espai per proporcionar eines i recursos perquè les dones puguin guanyar presència en el món de les arts escèniques. Un altre projecte, MAR, crea una plataforma de mediació per promoure accions de canvi rellevants en les institucions culturals contemporànies i altres iniciatives enfocades a la formació i disseminació de la seva feina. Manifesto for the mobility of artists and culture professionals in the mediterranean and beyond posa les bases per a noves discussions i debats públics per abordar els reptes de la mobilitat dins del sector cultural i promoure l’intercanvi i l’aprenentatge de la regió mediterrània. I Play it loud! té la missió d’empoderar dones i col·lectius juvenils poc representats a través de la música.
Tots els projectes presentats durant les jornades es van poder reunir a la Fira CULTUROPOLIS, aquest cop a la sala Paral·lel 62, on es van habilitar estands i pòsters per a explicar de tu a tu els treballs duts a terme, intercanviar experiències, opinions, recollir noves idees i impulsar iniciatives pioneres. La música, el teatre, la recerca, l’art i l’educació es mesclaven en aquest espai que, durant hora i mitja, es va omplir de converses i de cultura. A la sala es podien trobar iniciatives per dur el teatre al carrer, per fer-lo inclusiu, maneres innovadores de cuidar el patrimoni històric i fer-lo més atractiu, noves propostes artístiques, nous formats per arribar a més públics… L’etcètera és llarg.
La taula de cloenda va comptar amb les intervencions de Paola Leoncini Bartoli, directora de Polítiques Culturals i Desenvolupament de la UNESCO, Jordi Pascual, coordinador del Comitè de Cultura de la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units, i Jordi Martí, sisè Tinent d’Alcaldia i responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament. A la sessió van reflexionar sobre l’efecte de CULTUROPOLIS en les polítiques culturals de Barcelona. Per la seva part, Leoncini va reconeixer l’èxit i la necessitat d’aquestes primeres jornades, ja que “permeten mostrar resultats concrets en l’avenç de l’exercici efectiu dels drets culturals”. Per aquest motiu, va expressar el seu desig de continuïtat en moltes més edicions futures. Així mateix, Leoncini va valorar l’estat de la qüestió dels drets culturals i, des de la seva visió global, creu que avui dia hi ha molts més actors sobre la taula que els que hi havia fa només set o vuit any, fet al qual s’afegeix un canvi considerable i positiu en els patrons d’inclusió social. ”Crec realment que aquest és un veritable impuls per a la cultura i els drets culturals”, va manifestar.
La jornada va portar al Paral·lel moltes més activitats, com ara els espais per compartir projectes comunitaris Finestres obertes, diverses taules rodones o la presentació de la setena Mesura de Govern Cultura i drets digitals, del Pla de Drets Culturals de Barcelona. La cirereta la van posar els espectacles Cyberexorcisme i Lívid, la vida loca, els quals van anticipar l’ambient de celebració que es viurà avui a la Festa al Carrer pels Drets Culturals, la traca final de CULTUROPOLIS.