El poder revolucionari del riure, segons Pallassos Sense Fronteres
L’ONG edita un volum amb pròleg de Tortell Poltrona que retrata trenta anys de solidaritat i humor en plena catàstrofe.
Ja ho veieu a la imatge que acompanya aquestes línies: fins i tot en les situacions més extremes i dramàtiques, un pallasso és capaç de fer oblidar als més petits i petites les catàstrofes que viuen i posar-los un somriure a la cara. La història de Pallassos Sense Fronteres és una història de solidaritat que paga la pena de ser explicada, d’aquí que ara aparegui un volum que es titula Riures i emocions: els viatges de Pallassos sense Fronteres (1993-2022).
La publicació, a càrrec de l’Editorial Comanegra i finançada mitjançant una campanya de micromecenatge, commemora els primers trenta anys de vida de l’organització i repassa les experiències que han viscut en aquest temps pallassos i pallasses de les procedències més diverses. Han comprovat en primera persona el poder revolucionari de les arts escèniques, fins i tot en plena guerra.
Amb un pròleg de Tortell Poltrona, una de les ànimes de Pallassos Sense Fronteres, aquí us explicaran com va néixer l’organització, en un temps, a finals segle passat, que havia convertit la guerra dels Balcans en portada de tots els diaris. Una colla d’artistes no es van conformar a lamentar la situació, sinó que van posar els nassos vermells a la maleta i van sortir de viatge per tal de crear una de les organitzacions contra la guerra més actives i destacades de finals segle XX.
Des d’aquell any 1993, més de dos mil pallassos han viatjat a prop de cent països en guerra o a llocs on s’havia produït alguna catàstrofe per dur una estona de diversió als nens i nenes (i a molts adults) que necessitaven urgentment una dosi d’alegria.
El llibre que ara es publica ret un homenatge a aquests i aquestes artistes, però també al públic que els ha aplaudit. I reivindica la feina de pallasso, recordant-nos que, encara que no ho sembli, fer riure és una professió molt seriosa. Textos i fotografies deixen constància de prop de cinc-centes expedicions internacionals.
El volum es presenta el 26 de febrer, al Teatre Lliure, en un acte amb noms coneguts que formen part de la junta directiva de l’organització i que van des del presentador Andreu Buenafuente fins a l’actor Pepe Viyuela. En l’acte, de caràcter tancat, es llegeixen textos relatius a la història i les expedicions de Pallassos Sense Fronteres i hi ha una actuació de Pep Callau i la Cia El Negro y El Flaco.
Si us voleu afegir a la celebració, aconseguiu un exemplar de Riures i emocions: els viatges de Pallassos sense Fronteres (1993-2022) i rememoreu mentre passeu les pàgines trenta anys de somriures. Consulteu tota la informació al web de Pallassos Sense Fronteres o al de l’Editorial Comanegra.