
El Pavelló Mies van der Rohe, vist amb perspectiva psicològica
Ens podríem mirar una construcció arquitectònica des d'una perspectiva psicològica? Un artista converteix un edifici en un test que interpel·la els visitants.
El Pavelló Mies van der Rohe es converteix en l'escenari d'una gran instal·lació titulada Psicoarquitectura, en la qual es fa referència a la materialitat de l'edifici des d'una perspectiva interpretativa i psicològica. Se n'encarrega Oscar Abraham Pabón un creador nascut a Veneçuela i resident a Barcelona que treballa en un territori situat entre l'escultura, la filosofia i l'espai públic. Veniu-la a veure del 14 de setembre al 8 d'octubre.
En una intervenció que tant forma part del Barcelona Gallery Weekend, com del festival Swab del pròxim octubre, l'artista analitza les superfícies simètriques que formen el pavelló i fa un paral·lelisme entre les imatges que suggereixen i les que el psiquiatre Hermann Rorschach creava en el seu clàssic test de personalitat, a partir d'una taca de tinta en un paper doblegat sobre si mateix.
La interpretació que cadascun fa a partir de la imatge que veu desplaça l'atenció de l'objecte observat a un observador que, en analitzar unes formes ambigües, ens parla sobre la pròpia interioritat. Passa el mateix amb el mur de maons de terra cuita, amb una nova taca de forma indeterminada pintada a sobre, que l'artista aixeca davant del llac exterior del Pavelló i que, en reflectir-se sobre l'aigua, torna a crear l'efecte d'un gegantí test de Rorschach que diu molt sobre nosaltres mateixos.
A la vegada, aquests blocs de terra cuita, concebuts com una mena de pell de l'edifici, al·ludeixen a la història constructiva del material i al paper que ha tingut en l'arquitectura i l'urbanisme del segle XX.
Si voleu conèixer millor l'artista, recordeu que, a partir del 14 de setembre, en podreu veure algunes obres més a Lab 36, on aquest creador, que va ser resident de la Rijksakademie van beeldende kunsten d'Ámsterdam i té obra a Xile, Miami i els Països Baixos, entre altres països, mostra aquests dies Matèria sincera, una exposició en la qual combina escultura i arquitectura, posant el focus en la reflexió sobre l'espai públic.
De moment, però, podeu veure Psicoarquitectura al Pavelló Mies van der Rohe, però abans de venir consulteu al web tota la informació sobre aquesta instal·lació.